Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Elu, to daj adres na pw :D

Agatko, nie pomogę Ci z trawami. Ja też chętnie bym zebrała swoje, bo ostnica straszliwie mi sie podoba, a ona podono jednoroczna. Proponuję zebrać część, a resztę zostawić na roslinie i zebrać dopiero wiosną. Nie wiem, czy one wymagają stratyfikacji czy nie. Może się uda. W razie czego będę wiosną zmawiała na trawy.pl, bo strasznie mi się one podobają.

Jolu, jakoś u nas jeszcze w miarę. Dzisiaj było nawet ciepło. Całkiem przyjemnie sie pracowało.

Mam kilka fotek aktualnych, ale powklejam zaległe z września.

Ta rabat spędza mi sen z powiek. Nie mogę sobie z nią poradzić. Muszę ją jakoś uporządkować, a jednocześnie sprawić, żeby było pełno kwiatów.
Obrazek

Ta też nie lepsza.
Mam całą zimę na przemyslenia
Obrazek

No i ciąg dalszy bonici.
Obrazek

Nocole?
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Końcówka sezonu-dziś przymroziło. Dopiero po rozmarznięciu będzie widać, które róże ucierpiały. Jednoroczne trzeba będzie posprzątać. Jedyna pociecha, że wreszcie zapowiada się słoneczna pogoda. Jeszcze dużo zdążę zrobić przed zimą :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu, napisz co wieloletnie rośnie na tej rabacie i wymiary docelowe, postaram się podrzucić projekt roślinny. Teraz jesienią będzie więcej czasu do prac na kompie. Sezon szkółkarski się kończy. :lol:
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Margo2 pisze:Polecam Bonicę. Naprawdę bardzo dobrze rosnie i obficie kwitnie.
Ja już miałam nic nie kupować, a jak chodzę po wątkach różanych co chwila coś do mnie się przyczepi tymi kolcami
:;230 Do mnie właśnie przyczepiła się Bonica. Tak ją zachwalasz :wink: , że zamówiłam.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu witaj. :wit
Mnie róże także coraz bardziej fascynują.
Nawet M wykopał ogromnego jałowca, żeby zrobić na nie miejsce, które będzie jednak czekało do wiosny, gdyż jesienią nie wyrobię się z sadzeniem.
Zimą nie będzie pracy w ogrodzie, to będziemy planowały, co by tu zmienić.
Pozdrawiam Cię serdecznie . :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ja mogę już tylko pracować w weekendy. W tygodniu gdy wracam do domu i zanim zrobie obiad jest już ciemno. Także musiałam się uwinąć teraz.
Ale ja dużo prac zostawiam na wiosnę. Zresztą czytałam wielokrotnie, że lepeij zostawiać nie uprzątnięte byliny na rabatach, bo lepiej zimują osłonięte resztkami liści.
Robię tak co roku.

Iguś, w wolnej chwili postaram się sporządzić obecną inwentaryzację. Mamy czas do wiosny. ;:138

Marysiu, będziesz z niej zadowolona. Jedna z najlepszych róż jakie mam. Zdrowa i obficie kwitnąca. U mnie trochę się przewiesza, ale to ze względu na to, że rośnie na lekim pochyleniu. Gdyby nie to to miałaby chyba 1,5 m.

Tajeczko, ja już chyba skończyłam różane zakupy. Przynajmniej na rabaty. Teraz zostały doniczki :D
Miałam już nic nie planować, ale jednak :wink:
Mam co robić zimą :tan
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Dobry wieczór Małgosiu :wit

Przybiegłam z rewizytą zobaczyć zmiany i :shock:
Ależ pieknie jest u Ciebie ;:167
Zaznaczam wątek byś mi znów nie uciekła i wracam do początku.
Buziaki
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Małgosiu masz rację, liście opadające i suche badyle zabezpieczają rośliny.
Ale jak tu się przemóc i pozostawić je? Usuwam je, bo mnie kusi, że brzydko.
Ja też teraz tylko w sobotę. Właśnie w tą kończymy sezon działkowy. ;:136
Zamówiłam ciepełko. :D ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Czasem wcześniej jestem wolna :D Niewiele, ale przed zmierzchem udaje mi się coś zrobić. Zmarznięte na ogół wyrywam lub wycinam, nie lubię widocznego bałaganu. Opadły wreszcie liście z jesionów za ogrodzeniem, może się wreszcie za to wezmę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Maju, muszę zatem zajrzeć do Marka. A może mi podrzucisz link?
Witaj Gosiu, :D wszystkie jego ciekawe wypowiedzi możesz znaleść w watku "Najciekawsze tematy o rózach" jak czytałam to nie wyciągałam, ale mam jeden to Ci wstawię http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 41&t=26122 .
Ciekawe tematy poruszacie o tym środku aktywującym ziemię. Poczytam ale jak się już uporam, ze porządkami jesiennymi. ;:108
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Tez nie lubie widocznego balaganu i wszystko wycielam w pien :wink: No prawie wszystko, bo liliowce maja jeszcze takie piekne liscie, ze szkoda mi sie zrobilo :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Empuzo, i dziękuję za miłe słowa. To zaznaczanie wątków czasami nic nie daje, bo i tak umykają. Tak jak Twój mnie.
Straszliwie tego nie lubię, bo powiadomienia pozwalają rozpocząć ponowne odwiedziny od miejsca, w którym się skończyło. A tak trzeba szukać, nie tylko samego wątku, ale też od kiedy się nie było u kogoś.
No, ale co jakiś czas robię rachunek sumienia :D i dzięki temu Cię odnalazłam.

Marylko, Ewo, Jule, ja jestem bałaganiara. Co zresztą widać na moich rabatkach. Pełno wszystkiego, zero ładu i składu (czasami)
Dlatego taki bałagan mi ie przeszkadza. za wiosenne porządki robi mi się dużo lepiej, bo jest cieplej. :D
A ja jestem zmarźlak.
No i mnie też czasami żal wycinak niektórych roslin. Taki rozchodnik. Teraz wygląda pięknie, a po mrozie zrobi się ciapa, no ale trudno. Niedługo śnieg przysypie, w dodatku nie wychodzę do ogrodu, więc nic nie widzę :D

Maju, dziękuję Ci bardzo. Skorzystam na pewno. Jakoś ostatnio nie mam czasu na forum. A ogród się skończył :roll:
Czas się skurczył, czy co?.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Margo2 pisze:Miałam już nic nie planować, ale jednak :wink:
Mam co robić zimą :tan
Gosia! I to się nigdy nie skończy! Ciągle coś nam się nie będzie podobać, a nawet jak coś się już spodoba, to się odpodoba...Oj, niekończąca się historia! A te rabaty, które Ci się nie podobają...Sądzę, że zielone kilki mogą tam wiele zmienić :wink:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu jak zdrówko :? Ten brak czasu to chyba wina jesiennych dni bo jak robi się ciemno to tak jakoś się już nic nie chce. Słoneczka Ci życzę nie tylko na niebie ;:3
Taki Biohumus pokazywała Maja w ogrodzie wczesną wiosną, polewali rabaty z hortensjami i czymś tam jeszcze a ogród był z tego co pamiętam na piaszczystej ziemi.
Ja mam EmaPlus, EmaBio i Ema5 i to jakoś się miesza. Na razie zastosowałam EmaBio do gleby. Teraz mają być cieplejsze noce to podleję wszystkie posadzone róże. ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosia jeśli chodzi o ogród, to brak nam konsekwencji w działaniu.
Obiecałam sobie róż jesienią nie kupować, tylko wiosną, ale nie wytrzymałam i 5 szt kupiłam, chociaż to nie są moje wymarzone odmiany.
Na wymarzone trzeba będzie szukać miejsca wiosną.
Obiecałam nie wybierać liści z rabat, gdyż ocieplają byliny, ale wiem, że jak pojadę w sobotę, to nie wytrzymam i wyzbieram.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”