Chrapkowe doniczki :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chrapkowe doniczki :)

Post »

Baśka uszy do góry, ja mam jeszcze garderoby nie zrobione i nawet nie pytaj co tam siędzieje. Część rzeczy nawet nie ruszona, bo czeka na półki :D
Basiu, to, że go było więcej wcale nie znaczy, że teraz ma mniejszą bulwę-ja swoją doniczkę musiałam nożyczkami dziabnąć, bo wyjść nie chciał. Śmiałam sie, że poród odbieram, bo próbowałam wycisnąć. Tak jak mówiłam miejsce nie ma znaczenia, a żółte listki najprędzej z przelania, u mnie też tak zrobił. Wsadź go w jakieś miejsce, gdzie nie będzie Cię korciło żeby coś koło niego robić i na jakiś czas zapomnij-prawie pewne, że się coś zacznie dziać. Jak stoi na słoneczku, to spróbuj go w zacienone miejsce (chociaż uważam, że to na prawdę nie ma znaczenia). A to, że się pędy wyginały, to dlatego, że zbyt wysoki. Zobacz na moich ostatnich fotkach co się dzieje z gałązkami...śmieję się, że z łazienki wychodzą, bo sie pod ciężarem uginają. Muszę go podwiązać. Oj troszkę się napisałam, ale krócej nie umiem :oops:
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Basiu ;:196
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Basiukażdy ma takie chwile, ja nieraz się wkurzam i odgrażam, że przerzucę się na coś innego niż storczyki, szczególnie jak widzę, jak mój biały phalaenospis nic a nic się nie garnie dożycia..Już mu obcięłam pęd i jeszcze trochę go potrzymam w korze, a jak nadal będzie marnieć to trafi do keramzytu :wink:
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Pomysł z taśmą dwustronną bardzo dobry, jednak jak pomyślę, że mój salon to i jadalnia, i sypialnia i pokój zabaw mojego synusia, a ława jest polewana na okrągło zupą, herbatą i sokami różnej maści, to pomysł instalowania tam obrusu nawet z taką taśmą wydaje mi się dość bezsensowny. Zresztą nie mam tylu obrusów. :;230 A taśmę musiałabym chyba kupować w hurtowni. :wink:
Basiu, mój zamioklukas przez kilka miesięcy tylko nieco rozchylił liście drugiego pędu, bo były młodziutkie i jasnozielone, a teraz są nadal jasnozielone, tylko już w normalnej pozycji.
Jak na mój gust to on dokładnie zachowuje się jak sztuczny, nic a nic się nie zmienia, widać ten typ tak ma. :lol:
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

BAŚKA :twisted: Gdzie Cię wcięło co ? Ja bym wczoraj telefon obgryzła !!! Toż to od smsów i mmsów mało mi się czerwony nie zrobił :twisted:
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidka kochana pw Ci zostawiłam.
Dzięki Wszystkim za pocieszenia. Dziś biegu ciąg dalszy-jako, że od rana było słonko to i zapał do pracy inny. Wzięłam się wieć za porządki w garderobie-aż mnie kręgosłup rozbolał. Potem pomyslała baba, że jak słonko świeci to weżmie dzieciaki na podwórko na świeże powietrze coby ze szczeniakami poobcowały. Ale jak tak sobie stała na tym podwórzu to stwierdziła, że bezczynności niecierpi i wzięła się za grabienie śmieci z rabatki i okolic, za zmiatanie chodnika i takie tam i znów ją łupie w kręgosłupie. Do dom wróciła, obiada zrobiła, LM odwiedziła i za nowy nabytek, co to go slubny długie kilometry wiózł / :heja ;:138 ;:167 ;:136 ;:63 :tan / się wzięła, A że wielki i bardzo zaniedbany to bałaganu, śmieci, liści i ziemi w salonie narozsypywała. Ale dzieła dokonała. Jutro fotki pokaże. No a że syf został to stwierdziła owa baba, że odkurzy jeszcze /mimo póznej pory-a było to koło północy/ no i odkurzając, zmęczona taka, ale bardzo rozradowana nową rośliną, strąciła odkurzaczowym kablem coś w kuchni. Gdy zorientowała się, że to dzbanek z jagodowym koktajlem , prawie na zawał sie przękręciła i już jedną nogę na tamten świat wyciągała. Ściana, dywan, szafki, sprzęty i wszystko dookoła...fioletowe... No i wzięła tedy baba sciereczkę do rączki i ten koktajl, co to go za dnia robiła, jęła szmateczką z półeczki wycierać. Potem z podłogi, dywanu, słoików, co to za szafą stały, ze ściany itd. I gdy wreszcie, z sinymi palcami zasiadła przed kompem by na Fo się zrelaksować... zasnęła. I wszyscy zyli długo i szczęśliwie....

UFF...poczułam się nieco usprawiedliwiona za swą nieobecność na FO i brak fotek itp :oops:
Lidka lmw
1000p
1000p

Post »

Kochana ale dzisiaj już się nie wymigasz !!! :twisted:
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Post »

jejku - chwilę mnie nie było u ciebie w wątku a ty tyle katastrof, że nie nadążam czytać....

Tak sobie jeszcze myślę, że mogłabyś storczykowi zmienić podłoże na grubsze (no chyba, że ma grube). W LM jest takie naprawdę grube - ja jestem z niego bardzo zadowolona. A co do zenka - to on nie żółknie bo ma ciemno tylko dlatego, że jest przelany. Niestety jak już zaczął żółknąć to raczej nie przeżyje bo bulwy już gniją. Jeśłi jest tak, że te co zostały zielone nie łączą się z tą żółtą to cod razu wywal pożółkłą to może uda się ocalić zielone. Ja swoje podlewam nawet rzadziej niż 1 w miesiącu i to też nie za obficie. Zresztą łatwo zaobserwować, kiedy podlać - zenki mają takie bulwy w ziemi, które często aż wystają ponad podłoże. Wiesz, takie ziemniaczki :) U mnie te ziemniaczki zawsze było widać i zauważyłam, że jak długo nie podlewam to one się zmnijeszają (w końcu stamtąd roślinka pobiera wodę) i jak już naprawdę się zmniejszą to wtedy je podlewam. Ziemia jest cały czas sucha jak pieprz. Najlepiej rośnie zenek, który stoi w przedpokoju gdzie nie ma okien.

Na 46 stronie znalazłam u ciebie grudnika (właściwie małego grudniczka ;) ) - czy on ci zakwitł???? taki maluszek? To mi daje nadzieję, że moje szcepki zakwitną. Co mam robić, żeby je zmusić?
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje zenki mają światło oba są w pomieszczeniach z oknem ;:108 ale pomijam je gdy podlewam inną zieleninkę :D
Lidka lmw
1000p
1000p

Post »

Baśka no jak nic to już jest :twisted: Wstawiaj fotki chociaż tej bordowej bo jak Ci pacnę :twisted:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, masz zadatki na literatkę, może będzie z ciebie druga Rowling :uszy Tylko, żebyś miała mniej roboty, a więcej czasu na to pisanie. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Jagódko :;230 kiedyś wiersze i "trzepałam", prozą jeszcze niczego nie wyłuszczyłam :;230
Lidka kochana nie złość się, złość piękności szkodzi :;230
Madzia, wiem, że po przelaniu sterczulca możemałowiarygodnie brzmią moje słowa, ale ja Zenka naprawdę bardzo mało podlewam. Celowo wstawiłam go na górną szafkę do łazienki coby o nim zapomnieć. W chwili obecnej nie pamiętam, kiedy podlewałam go po raz ostatni a pamięć mam jeszcze dość dobrą.
Zuza i Tygrysek-jak masz/macie na imię :;230
Czy jesteś w stanie podać firmę lub wygląd opakowania tego sprawdzonego, grubego podłoża z LM? Będę wdzięczna. O tej wymianie pomyślałam grzebiąc w nim ostatnio, ale nie miałam żadnego innego pod ręką, "eMa" też nie było co by gdzieś po nie podjechać, także wsadzone zostały do tego, w którym były.
Pójdę za radą i szybko rozdzielę pożółkłe bulwy Zenka. Upierałam się dość długo, że drugiego nie zakupię, ale zmieniłam zdanie. Kupię i dam mu szansę :) Tak bardzo mi się podobają :)
Z tym "makro" Grudnikiem było tak, że on mi odpadł już z tym pączusiem od rośliny matecznej dawno temu. Tak go wsadziłąm i tak został. Puścił korzonki ale podejrzewam, że pączek jest po prostu ususzony i tylko tak się, skubaniutki, dobrze trzyma. Co zrobić aby Grudniki kwitły? po prostu...olać je. Z moimi nie robiłam nic a kwitły. Przez cały roczek stały w chłodniejszym pokoiku, z dala od okna i podlewane były rzadko. Na krótko postawiłam je na okno ale nie był to dobry pomysł-szybko liście zczerwieniały i marszczyły się, więc wróciły na dawne stanowisko. Cały mój przepis.

Miłego dzionka z samego rańca życzę każdemu z Was :)
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chrapko, ja swój grudnik olewam, no chyba, że on reaguje na to, że go oglądam codziennie, czy nie ma na nim pączków. Wierszy parę i ja zaliczyłam i to w kilku fazach swojego życia, ale teraz proza życia mnie chyba na dobre dopadła. :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje grudniki stoją i nic się na razie z nimi nie dzieje. Dziewczyny jak często je podlewać?
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tego, co ma zakwitnąć podlewam chyba tak raz na dwa tygodnie, w końcu to sukulent, a poza tym poza okresem kwitnienia podlewa się je chyba oszczędnie. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”