sajmon0609 pisze: To nie są San marziano uprawiam już je od 4 lat ale nigdy nie mają takiego dzubka.Zgodzę sie że są podobne ale Marziano są bardziej okrągłe z dołu
Agulka11 pisze:Moje San Marzano też nie mają dziubka - zresztą mogę później zdjęcie wrzucić, bo mam w domku i czekam aż mi ostatnie sztuki dojrzeją

No właśnie mi tutejszy "zawodowiec" wykładał, że sprzedawanych pod nazwą San Marzano jest wiele pomidorów, z większym lub mniejszym dzióbkiem, bardziej lub mniej okrągłych na czubku, ale tak naprawdę są to odmiany pochodzące od San Marzano (niektóre są jakąś wyselekcjonowaną "gałęzią rodu" a inne uzyskano przez skrzyżowanie). Pomidor ze zdjęcia przedstawił mi jako oryginalną, starą odmianę San Marzano, dzisiaj już rzadko spotykaną, a przynajmniej w naszym regionie.
Do faceta mam pełne zaufanie, pomidory uprawia chyba dłużej niż ja żyję, więc na razie tego będę się trzymać. No chyba, że Kozula będzie miała inne zdanie, bo Ona dla mnie to też autorytet. Wówczas wyruszę na poszukiwania San Marzanka.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.