Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Akcja wymiany nasion 2012/2013 cz.4
Alina-277, ale może się okazać, że z jednej krzyżówki będzie kilka różnych i bardzo smacznych pomidorów. Wtedy chyba należałoby dać szanse im wszystkim. Z 14/K megagrona mamy już winogronka.
Zgadzam się, że nadawanie podnumerków po ukośniku, wprowadzi bałagan.
Najlepszy byłby dodatkowy krótki opis orientacyjny,
Czyli powiedzmy : kolor, kształt, a w przypadku kilku lini, dodatkowo wysoki, niski, ewentualnie kształt liścia.
Najprościej, liście byłoby oznaczać skrótami PL, RL. To byłoby czytelne, dla każdego hodowcy pomidorków na świecie, bo tak właśnie się to oznacza.
PL- potato leaf - ziemniaczany
RL- regular leaf - tradycyjny
Jeśłi chodzi, o selekcję, to nie ma szans, na uzyskanie identycznego pomidora z jednej lini u każdego z forumków, który prowadzić będzie własną hodowlę danej krzyżówki.
Jest za dużo możliwych kombinacji. To coś na kształt totka. Może bardziej przewidywalne.
F1 mamy wszyscy identyczne. Zabawa zaczyna się od F2. W drugim i trzecim pokoleniu występuje największa różnorodność.
Ale nawet, mając F6, czy F7, w dalszym ciągu, uzyskiwać będziemy różne pomidorki. Różnorodność ta, z każdym pokoleniem będzie coraz mniejsza, a koło F8-F10,
będziemy już mieć odmianę, praktycznie ustaloną.
Jeśli chodzi o wzorzec, którym, powinno być teoretycznie F1.
To zły kierunek i zły wzorzec. Dlaczego ?
Ano dlatego, że F1, to np. Sungold. To chyba najbardziej rozpoznawalny mieszaniec na Świecie. Według wielu osób, również jeden z najsmaczniejszych pomidorków.
Nie ma więc co się dziwić, że dużo osób chciało go rozszczepić i znależć pomidorka, identycznego z oryginałem. Hehe.
No i co ?
No i kupa.
Nie udaje się to na razie.
Dlatego, zapomnijmy o wzorcu z F1.
Prowadżmy własną selekcję, ukierunkowaną pod siebie. Pod nasze własne gusta i oczekiwania.
W praktyce, będzie to wyglądać tak, że jeśli 10 forumków dostało z akcji np. K 141 F3 i będzie ciągnąć to samemu do F 10, to przybędzie w PL 10 odmian pomidorów.
Nie będą identyczne. To nie jest praktycznie możliwe. Nawet, jeśli tych 10 forumków, chciałoby uzyskać, według jakiś założeń, takiego samego pomidorka.
Będą może podobne, ale nie identyczne.
Tak na to patrzmy. To hodowla. Tu nie ma mowy o żadnych wzorcach.
Czyli :
w pokoleniu F 10, nasz kochany kraj, wzbogaci się o np.
K 141 alina
K 141 monika
K 141 aria
K 141 agulka
K 141 termic
K 141 darbo
K 141 kasencja
K 141 suppa
K 141 nitka
k 141 rybka
itd.
Przepraszam forumków, że wszystko z małej litery i bez cyferek.
Na szybko z pamięci skrobałem.
Najlepszy byłby dodatkowy krótki opis orientacyjny,
Czyli powiedzmy : kolor, kształt, a w przypadku kilku lini, dodatkowo wysoki, niski, ewentualnie kształt liścia.
Najprościej, liście byłoby oznaczać skrótami PL, RL. To byłoby czytelne, dla każdego hodowcy pomidorków na świecie, bo tak właśnie się to oznacza.
PL- potato leaf - ziemniaczany
RL- regular leaf - tradycyjny
Jeśłi chodzi, o selekcję, to nie ma szans, na uzyskanie identycznego pomidora z jednej lini u każdego z forumków, który prowadzić będzie własną hodowlę danej krzyżówki.
Jest za dużo możliwych kombinacji. To coś na kształt totka. Może bardziej przewidywalne.
F1 mamy wszyscy identyczne. Zabawa zaczyna się od F2. W drugim i trzecim pokoleniu występuje największa różnorodność.
Ale nawet, mając F6, czy F7, w dalszym ciągu, uzyskiwać będziemy różne pomidorki. Różnorodność ta, z każdym pokoleniem będzie coraz mniejsza, a koło F8-F10,
będziemy już mieć odmianę, praktycznie ustaloną.
Jeśli chodzi o wzorzec, którym, powinno być teoretycznie F1.
To zły kierunek i zły wzorzec. Dlaczego ?
Ano dlatego, że F1, to np. Sungold. To chyba najbardziej rozpoznawalny mieszaniec na Świecie. Według wielu osób, również jeden z najsmaczniejszych pomidorków.
Nie ma więc co się dziwić, że dużo osób chciało go rozszczepić i znależć pomidorka, identycznego z oryginałem. Hehe.
No i co ?
No i kupa.
Nie udaje się to na razie.
Dlatego, zapomnijmy o wzorcu z F1.
Prowadżmy własną selekcję, ukierunkowaną pod siebie. Pod nasze własne gusta i oczekiwania.
W praktyce, będzie to wyglądać tak, że jeśli 10 forumków dostało z akcji np. K 141 F3 i będzie ciągnąć to samemu do F 10, to przybędzie w PL 10 odmian pomidorów.
Nie będą identyczne. To nie jest praktycznie możliwe. Nawet, jeśli tych 10 forumków, chciałoby uzyskać, według jakiś założeń, takiego samego pomidorka.
Będą może podobne, ale nie identyczne.
Tak na to patrzmy. To hodowla. Tu nie ma mowy o żadnych wzorcach.
Czyli :
w pokoleniu F 10, nasz kochany kraj, wzbogaci się o np.
K 141 alina
K 141 monika
K 141 aria
K 141 agulka
K 141 termic
K 141 darbo
K 141 kasencja
K 141 suppa
K 141 nitka
k 141 rybka
itd.
Przepraszam forumków, że wszystko z małej litery i bez cyferek.
Na szybko z pamięci skrobałem.
winterek ze wszystkim, co napisałeś ja się z Tobą zgadzam.
Mam tylko jedną uwagę, propozycję, żeby jednak zamiast opisu umówić się na jakąś symbolikę cech: koloru, kształtu, wielkości owocu.....itd.. póki to jeszcze można ogarnąć. Może by na jakimś przykładzie spróbować, jeśli moja sugestia ma sens. Opisu sobie nie wyobrażam np przy wrzucaniu nasion na akcję. Może jak ktoś ma jedną/dwie krzyżówki, ale jak np wszystkie wysiane wyjdą świetne?
No i ktoś tu musi być kierownikiem Kozulkowych hybryd i zarządzać
Proponuję Ciebie
Mam tylko jedną uwagę, propozycję, żeby jednak zamiast opisu umówić się na jakąś symbolikę cech: koloru, kształtu, wielkości owocu.....itd.. póki to jeszcze można ogarnąć. Może by na jakimś przykładzie spróbować, jeśli moja sugestia ma sens. Opisu sobie nie wyobrażam np przy wrzucaniu nasion na akcję. Może jak ktoś ma jedną/dwie krzyżówki, ale jak np wszystkie wysiane wyjdą świetne?

No i ktoś tu musi być kierownikiem Kozulkowych hybryd i zarządzać

Proponuję Ciebie

- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rafa - cieszę się, że się wyjaśniło 
Widzę, że tu dyskusja na temat kozulowych się zrobiła, więc może i ja wtrącę nieśmiało swoje zdanie
- no pierwsze to będzie takie, że proszę moderatora o przesunięcie tej dyskusji do wątku kozulowego
z góry dziękuję.
A więc: Na akcji było pojawiło się dużo rozszczepień kilku numerków. Mianowicie - różnice były w 141, 142, 152, 37, 127, i z jeszcze kilka innych.
Co do nazewnictwa - musimy mieć jedno bo się wszyscy pogubimy... ja na formularzu wstawiałam nr/litera cudotwórcy/ odmiany skrzyżowane/pokolenie/rozszczepienie. Jeśli Wam taki system odpowiada to tak właśnie przyjmiemy. Każdy wówczas będzie wiedział co jest czym.
Kolejna kwestia to są opisy kolejnych pokoleń, które pojawiają się w trakcie sezonu - i tu mam propozycję (zresztą dawno już to powinnam zrobić) - założę zaraz nowy wątek - Opisy krzyżówek kozulowych. Budowa jego nie będzie łatwa - bo trzeba będzie pozbierać informacje o każdym numerku i podpiąć linkiem. Tak więc z przykładu Winterka będzie 141/K Albenga x Copia F3 wersja sakiewka zebra - i tu dodany forumek który dostarczył rozszczepienia czy ten u którego właśnie się pojawiło dane rozszczepienie itd. Większość z Nas wstawia również zdjęcia więc odrazu będziemy mieli i rodowód i opis i foto danego rozszczepienia.
na pewno najpierw trzeba będzie pozbierać sporo informacji z wątków poprzednich, bo np rudy rozszczepił się na PL i RL chyba koło 2 lat temu, więc trzeba będzie tak podlinkować każde pokolenie każdego rozszczepienia dla każdego numerka...
Jessoooooo sama się zamotałam - czy to jest zrozumiałe dla Was? (mam nadzieję
).
Dodatkowo kolejna kwestia - mianowicie odnowienie pełnej listy kozulowej i poprowadzenie tych krzyżówek
kto wchodzi w taki smaczny projekcik?
Zapewne wielu z Was, bo większość krzyżówki kozulowe sieje u siebie
A tu mamy taki mały cel - żeby nie zginęło to co już (mimo, że krzyżówki jeszcze nie są stabilne) jest ciekawostką, rarytasem np w Stanach
Z miesiąc może trochę więcej temu pytałam w wątku kozulowym jakie krzyżówki będziecie siać w tym roku
- Pytanie było właśnie pod kątem tego projekciku
Do kilku forumków poszły nasionka krzyżówek, które przez ostatnie dwa lata na akcjach nie pojawiały się. To właśnie po to, żeby odnowić tą listę
I tu przede wszystkim OGROMNE PODZIĘKOWANIA DLA MAGDYMISI I IDY74!!!
Bo bez Was za nic nie ruszyłabym tego!
Mam nadzieję, że w kolejnym roku pojawią się nasionka z pierwszej 50-tki kozulowej i kolejne będziemy sukcesywnie wprowadzać

Widzę, że tu dyskusja na temat kozulowych się zrobiła, więc może i ja wtrącę nieśmiało swoje zdanie

A więc: Na akcji było pojawiło się dużo rozszczepień kilku numerków. Mianowicie - różnice były w 141, 142, 152, 37, 127, i z jeszcze kilka innych.
Co do nazewnictwa - musimy mieć jedno bo się wszyscy pogubimy... ja na formularzu wstawiałam nr/litera cudotwórcy/ odmiany skrzyżowane/pokolenie/rozszczepienie. Jeśli Wam taki system odpowiada to tak właśnie przyjmiemy. Każdy wówczas będzie wiedział co jest czym.
Kolejna kwestia to są opisy kolejnych pokoleń, które pojawiają się w trakcie sezonu - i tu mam propozycję (zresztą dawno już to powinnam zrobić) - założę zaraz nowy wątek - Opisy krzyżówek kozulowych. Budowa jego nie będzie łatwa - bo trzeba będzie pozbierać informacje o każdym numerku i podpiąć linkiem. Tak więc z przykładu Winterka będzie 141/K Albenga x Copia F3 wersja sakiewka zebra - i tu dodany forumek który dostarczył rozszczepienia czy ten u którego właśnie się pojawiło dane rozszczepienie itd. Większość z Nas wstawia również zdjęcia więc odrazu będziemy mieli i rodowód i opis i foto danego rozszczepienia.
na pewno najpierw trzeba będzie pozbierać sporo informacji z wątków poprzednich, bo np rudy rozszczepił się na PL i RL chyba koło 2 lat temu, więc trzeba będzie tak podlinkować każde pokolenie każdego rozszczepienia dla każdego numerka...
Jessoooooo sama się zamotałam - czy to jest zrozumiałe dla Was? (mam nadzieję

Dodatkowo kolejna kwestia - mianowicie odnowienie pełnej listy kozulowej i poprowadzenie tych krzyżówek

Z miesiąc może trochę więcej temu pytałam w wątku kozulowym jakie krzyżówki będziecie siać w tym roku

Mam nadzieję, że w kolejnym roku pojawią się nasionka z pierwszej 50-tki kozulowej i kolejne będziemy sukcesywnie wprowadzać

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
monika,
dzięki, ale nie wchodzę w ten wagon.
To obowiązek, a ja, to leń jestem od urodzenia.
Aga jest pozytywnie, Kozulkowo zakręcona, to może się zgodzi...
Ty jesteś bardzo dociekliwa, to dacie radę.
Reszta forumków na pewno pomoże.
Patronat honorowy, obejmie Kozulka i jakoś to pojedzie do przodu.
dzięki, ale nie wchodzę w ten wagon.
To obowiązek, a ja, to leń jestem od urodzenia.
Aga jest pozytywnie, Kozulkowo zakręcona, to może się zgodzi...
Ty jesteś bardzo dociekliwa, to dacie radę.
Reszta forumków na pewno pomoże.
Patronat honorowy, obejmie Kozulka i jakoś to pojedzie do przodu.
Winterek tu dociekliwość raczej nie pomoże, jeśli nie włączą się osoby, które Kozulkowe hybrydy uprawiały. Ja po prostu chciałam znać historię hybryd, którymi się zainteresowałam...i już było i jest b. ciężko
Agulko w Tobie nadzieja, zakładaj wątek i może się uda

Agulko w Tobie nadzieja, zakładaj wątek i może się uda
- Agulka11
Monika - do jutra powstanie z krótkim opisem i zaczniemy linkować opisy i zdjęcia i dalej prowadzić kozulki 
Dzisiaj to ja zmykam do moich papryk, bo niedługo będę musiała wyrywać je z płatków kosmetycznych ;)))

Dzisiaj to ja zmykam do moich papryk, bo niedługo będę musiała wyrywać je z płatków kosmetycznych ;)))
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mogę tak po prostu
Normalnie się wzruszyłam
ProszĘ tego nie kasować,ani nie wysyłac w kosmos.

ProszĘ tego nie kasować,ani nie wysyłac w kosmos.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Nasiona wydłubane z owoców. To jakiś ustalony typ (malinowy), siany od dawna z własnych nasion przez człowieka sprzedającego owoce. Dość dobrze wiąże owoce, a jak wiadomo bawole serca miewają z tym problemy. Właśnie dla przyzwoitego wiązania kupiłam tego pomidora i ,,wrzuciłam'' do krzyżówek.GunnarSK pisze:Czym jest "bawole z rynku" - kupiona rozsada czy nasiona wydłubane z kupionego pomidoru?
Co do krzyżówek pomidorów, to nie zanosi się na to żebym do nich wróciła. Zamieszałam tylko w garnku z farbami, dalej to już nie moja broszka. Teraz mam tylko parapetową uprawę jak każdy amator. Odmiany - malinowy 36 i 37, no i megagron. Innych domownicy nie chcą...
Pozdrowienia, kozula
Dzisiaj posiałam 18 odmian kozulowych pomidorów
. Reszta pójdzie w ruch na dniach.

- Agulka11
A ja dopiero wlazłam do domu... ech... Kozulowe posiane wczoraj -lista niżej.
Jutro zbiorę się co by wątek opisów założyć
14/K Megagron F6
14/K/2 Winogronek F6 (rozszczepienie Megagrona!) F2
16/K Truskawkowy x malinowa śliwka F2
37/4/K malinowy spłaszczony F8
38/K malinowy Ff x kalman
39/K albenga x beef orange
49/K black zebra x big zebra
54/K caspian pink x pink king
56/K Cherokee x malinowy kulisty
66/K Dyno x Copia
72/K Izrael Zebra x Big Zebra
75/K Kalman x Anna Russian
79/K Lnisno x Copia , czerwony
90/K Purple Russian x Black Zebra , czarny
96/K ( Beeforange Ff x Orange Straw.) x Big Zebra , chyba pomarańczowe bawole
112/K Dyno x Kalman (amarant smaczny)
116/K orange strawberry x pink king (czerwony)
118/K Dyno x Big Zebra F2 (może być śliwkowata zebra)
119/K malinowy samokończący wczesny ze steak sandwich
152/K Dyno x Anna Russian F3
Jutro zbiorę się co by wątek opisów założyć

14/K Megagron F6
14/K/2 Winogronek F6 (rozszczepienie Megagrona!) F2
16/K Truskawkowy x malinowa śliwka F2
37/4/K malinowy spłaszczony F8
38/K malinowy Ff x kalman
39/K albenga x beef orange
49/K black zebra x big zebra
54/K caspian pink x pink king
56/K Cherokee x malinowy kulisty
66/K Dyno x Copia
72/K Izrael Zebra x Big Zebra
75/K Kalman x Anna Russian
79/K Lnisno x Copia , czerwony
90/K Purple Russian x Black Zebra , czarny
96/K ( Beeforange Ff x Orange Straw.) x Big Zebra , chyba pomarańczowe bawole
112/K Dyno x Kalman (amarant smaczny)
116/K orange strawberry x pink king (czerwony)
118/K Dyno x Big Zebra F2 (może być śliwkowata zebra)
119/K malinowy samokończący wczesny ze steak sandwich
152/K Dyno x Anna Russian F3
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
To i ja się pochwalę.Wysiane mam kozulowe 44 odmiany.Część już wzeszła.Reszta jeszcze w ziemi.
A jeszcze do wysiania mam przynajmniej 6 odmian.
Dziękujemy Ci Aniu Kozulo

A jeszcze do wysiania mam przynajmniej 6 odmian.
Dziękujemy Ci Aniu Kozulo

Maraga, niezła kolekcja
. U mnie 30 krzyżówek.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Iza to też nie mało!Tak sobie myślę jak by tak założyć taką ankietę z odmianami pomidorów Ani kozuli,które w tym roku każdy z nas posiał.Pewnie było by ich sporo.
Pozdrawiam Maria.
Pozdrawiam Maria.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jeszcze nie siałem, ale mam dużo nasion od F1 do F8.Maraga pisze:Iza to też nie mało!Tak sobie myślę jak by tak założyć taką ankietę z odmianami pomidorów Ani kozuli,które w tym roku każdy z nas posiał.Pewnie było by ich sporo.
Pozdrawiam Maria.
pozdrawiam, Gunnar