Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2
- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 2
Taki wiąz też jest na listwie moich chciejstw tylko czytałam że bywają szczepione na pniu to może za takim się rozejrzę 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja jestem zgodna z Danusią to w jakim tempie rosną nasze rośliny w dużym stopniu dużo zależy od ogrodniczki (nie żebym Ci słodziła)ale coś w tym musi być, bo mój wiąz od 2 lat stoi w miejscu.
Bardzo mi się podoba to ujęcie ogrodu z hortensją Anabell. Za każdym razem gdy ją widzę zatyka mnie z zachwytu. Pocieszam się, że moja też nie długo taka będzie, znajdę jakąś białą ławeczkę i będę przesiadywała całymi popołudniami i się na nią gapiła.
Bardzo mi się podoba to ujęcie ogrodu z hortensją Anabell. Za każdym razem gdy ją widzę zatyka mnie z zachwytu. Pocieszam się, że moja też nie długo taka będzie, znajdę jakąś białą ławeczkę i będę przesiadywała całymi popołudniami i się na nią gapiła.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj pokażę moje piwonie.Bardzo je lubię i założyłam z nimi specjalną rabatkę.
Piwonie

Mam ją kilka lat,nie znam nazwy.Może ktoś rozpozna
Piwonia NN

Festiva Maxima

Ursyn Niemcewicz

Primavere

Sarah Bernhard

Jeszcze jedna nieznana.Miała być Calle's Memory
NN

Jesienią dokupiłam jeszcze..
Buckey Bell -bordowa
Ewelina -różowa z żółtym środkiem
Mme Claude Tain czysto biała
Piwonie

Mam ją kilka lat,nie znam nazwy.Może ktoś rozpozna
Piwonia NN

Festiva Maxima

Ursyn Niemcewicz

Primavere

Sarah Bernhard

Jeszcze jedna nieznana.Miała być Calle's Memory
NN

Jesienią dokupiłam jeszcze..
Buckey Bell -bordowa
Ewelina -różowa z żółtym środkiem
Mme Claude Tain czysto biała
- Georginia
Kasiu ja nie wiem czy mój nie jest szczepiony.Koniecznie muszę się mu przyjrzeć jak wygląda na dole.Ale coś mi się kojarzy że jakby na dole miał miejsce szczepienia.
Monisiu biała ławeczka jest bardzo reprezentacyjna.Mnie marzy się taka żeliwna w starym stylu.Może w pokoju różanym,bardzo by pasowała.Twoja Anabellka będzie taka sama, bo to sadzonka od niej.Tylko moja ma już z 5 lat w tym oczywiście raz przesadzana.
Moni wiązowi podsyp wiosną trochę azofoski i od czasu do czasu podlej jak jest sucho.Teraz już powinien ruszyć.

Monisiu biała ławeczka jest bardzo reprezentacyjna.Mnie marzy się taka żeliwna w starym stylu.Może w pokoju różanym,bardzo by pasowała.Twoja Anabellka będzie taka sama, bo to sadzonka od niej.Tylko moja ma już z 5 lat w tym oczywiście raz przesadzana.
Moni wiązowi podsyp wiosną trochę azofoski i od czasu do czasu podlej jak jest sucho.Teraz już powinien ruszyć.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Witaj Alu, podczytuję sobie twój wątek ogrodowy, przechadzam sie po twoim ogrodzie pelna zachwytu. Piekni go urządziłaś.
Ostatnie zdjęcia piwoniowe mnie po prostu powaliły. Piekne
Podoba mi się zwłaszcza twoja nn, szkoda, że nie znasz nazwy, nie mam pojęcia czego szukać.
Niestety nie mam zbyt wiele miejsca w ogrodzia a juz na pewno brakuje go na urządzenie piwoniowej rabaty, ale skusialam sie w tym roku na zakup kilku odmian i gdzieś je wkomponuję, pewnie wśród róz. Zielone liście piwonii, nawet po przekwitnięciu będa stanowiły piekne tło.
Ostatnie zdjęcia piwoniowe mnie po prostu powaliły. Piekne

Niestety nie mam zbyt wiele miejsca w ogrodzia a juz na pewno brakuje go na urządzenie piwoniowej rabaty, ale skusialam sie w tym roku na zakup kilku odmian i gdzieś je wkomponuję, pewnie wśród róz. Zielone liście piwonii, nawet po przekwitnięciu będa stanowiły piekne tło.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Alicjo, piękne piwonie, nie wiedziałam, że ich tyle masz. Powstaje niezła kolekcja 

- Georginia
Dorotko Witaj, dawno Cię nie było.Piwonie są piękne i uwielbiam je ,szkoda tylko że tak krótko kwitną.Na tej rabatce najpierw kwitną cebulowe,potem piwonie i żeby później nie stała pusta posadziłam białą i różowa jeżówkę.Najchętniej bym tam jeszcze wcisnęła ze trzy róże.Muszę się dobrze rozpatrzeć,może jakieś o wąskim pokroju i wytrzymujące patelnie.
Dorotko piwonie wśród róż to będzie bardzo dobrze,będą się uzupełniać kwitnieniem , jeszcze jakieś niskie byliny żeby zasłoniły nóżki.
Kiedyś już starałam się dopasować jakąś nazwę do mojej NN i pasowała mi Felix Crousse ale nie jestem pewna ,wiec nie podpisuję.Gdyby ktoś znający się potwierdził.Byłabym wtedy pewna.Natomiast ta ostatnia ,to może być majowa Rubra Plena ale też do końca nie jestem przekonana.Kwitnie w maju.
Aniu jest tyle takich pięknych piwonii ale miejsca nie zbyt dużo.Jesienią kupiłam w końcu koperkową ,szukałam jej ze trzy lata.Posadzona jest na honorowym miejscu obok różowych liliowców i róży Rose de Restch.Jestem ciekawa czy zakwitnie chociaż jednym kwiatkiem.
Dorotko piwonie wśród róż to będzie bardzo dobrze,będą się uzupełniać kwitnieniem , jeszcze jakieś niskie byliny żeby zasłoniły nóżki.
Kiedyś już starałam się dopasować jakąś nazwę do mojej NN i pasowała mi Felix Crousse ale nie jestem pewna ,wiec nie podpisuję.Gdyby ktoś znający się potwierdził.Byłabym wtedy pewna.Natomiast ta ostatnia ,to może być majowa Rubra Plena ale też do końca nie jestem przekonana.Kwitnie w maju.
Aniu jest tyle takich pięknych piwonii ale miejsca nie zbyt dużo.Jesienią kupiłam w końcu koperkową ,szukałam jej ze trzy lata.Posadzona jest na honorowym miejscu obok różowych liliowców i róży Rose de Restch.Jestem ciekawa czy zakwitnie chociaż jednym kwiatkiem.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Och, chyba glupio zabrzmi ale poczulam zapach piwoni
czlowiek, to jednak mozgowo nakierowywalny jest
Dzięki za foty Wrednego Wiaza - to moje przeogromne chciejstwo i ciesze sie ze tak szybko rosnie. Moj jest szczepiony na pniu ale tak znacznie wyzej od Twojego, jezeli oczywiscie Twoj tez jest szczepiony.

Dzięki za foty Wrednego Wiaza - to moje przeogromne chciejstwo i ciesze sie ze tak szybko rosnie. Moj jest szczepiony na pniu ale tak znacznie wyzej od Twojego, jezeli oczywiscie Twoj tez jest szczepiony.
- Georginia
Julcia dobrze że mi przypomniałaś żeby go obejrzeć.Nawet zrobiłam zdjęcia.Kształt pnia wskazuje na to że jest szczepiony.Ale nie jestem fachowcem w tych sprawach,lepiej wstawię fotki.
Wiąz

Wiąz

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
dziękuję Alu, przynajmniej jakoś jestem ukierunkowana. Ostatnio bardzo spodobały mi sie te pojedyncze odmiany, sa takie delikatne 

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Alu ,od razu zastrzegam,że fachowcem nie jestem ale mnie się wydaje,że to egzemplarz szczepiony .Mam szczepionego buka Fontein i Śniegowca Wirginijskiego i obydwa drzewka mają takie zgrubienia na dole pnia.
To już teraz wiem,że trzeba szukać szczepionego wiąza.
To już teraz wiem,że trzeba szukać szczepionego wiąza.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Georginia
Dorotko ja też takie najbardziej lubię.Są też mieszańce piwonii bylinowych i krzewiastych.Łatwiejsze w uprawie jak krzewiaste a kwiatki właśnie takie pojedyncze ze środeczkami.Muszę takich kupić,chociaż ze dwie szt.
Danusiu no to już wszystko jasne.Skoro my nie fachowcy i tak stwierdziliśmy to raczej tak będzie.
Przynajmniej wiem że mój wiąz jest szczepiony.Mam kolegę ,który prowadzi własną szkółkę ,jak się z nim spotkam to jeszcze dopytam,jak to jest dokładnie. :
Danusiu no to już wszystko jasne.Skoro my nie fachowcy i tak stwierdziliśmy to raczej tak będzie.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Tak, moj bedzie wygladal podobnie tz jak juz szczepienie zaleje sie tkanka i kora. Teraz widac dokladnie ale szczepienie jest lekko przesuniete wzgledem podkladki czyli tez bedzie tak wygladal. Ale sie ciesze, ze za 3-4 lata bedzie juz sluszniejszych rozmiarow.
- Georginia
Julcia masz zdjęcia tego swojego.Jaki jest już duży.Dobrze żeby miał trochę cienia w południe.Chociaż widziałam też trzy piękne ,wielkie wiązy obok siebie na patelni i nic sobie z tego nie robiły.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Alu, ładnie ci rośnie Wredei ! Może znów się skuszę na niego. Moje stare drzewko bardzo słabo rosło i ciągle przypalały mu się liscie więc nie wzięłam go ze sobą. Ile twój ma cienia?
A piwonie po prostu marzenie!
Wprost nie mogę się napatrzeć!
Najbardziej lubię te mniej pełne z dużymi żółtymi środeczkami, bajkowe!!!
Po twoich zdjęcich od razu leciałabym na zakupy gdyby nie zima
A piwonie po prostu marzenie!

Najbardziej lubię te mniej pełne z dużymi żółtymi środeczkami, bajkowe!!!
Po twoich zdjęcich od razu leciałabym na zakupy gdyby nie zima