Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Czereśniak 2011

Post »

Piękne zdjęcia ,aż zapraszają do odwiedzin.
Uśmialam się z Waszego różanego niedosytu.No cóż tylko słowo i jadę i kupuję a Wy b ędziecie miały znowu pretekst do przyjazdu.
Basiu ja Princessę mam ale z Czech i jest to na razie nikczemnie mała sadzonka.Tak samo Colette.Już lepiej mieć takie piękne,dorodne chociaż drugie tyle kosztują.
Peonie będą mi się śniły-co za szpalereki. ;:196
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Tak Aniu! Basine szpalerki piwonii zachwycają. Ach te róże!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, tak wioski teraz jak dzielnice miast, na pewno jesteś bardzo zadowolona ze zminy miejsca zamieszkania. I dobrze że sadzisz nasze piekne babcine kwiaty, ja je też nabywam do mojego działkowego ogrodu. U Basi tak pięknie prezentują się, a na czereśnie aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Majka czereśnie lekko się zażółciły, więc czekam dalej ;:65
Chyba będę potrzebować troche więcej róż, postanowiłam obsadzić różami miłorząb :;230 wycieczka mile widziana ;:7

Ania moją Nahemę pożarł powojnik Bieszczady :;230 cwaniak rozwinął skrzydła w dwie strony, czepnął sie pergoli i płotu drugim ramieniem. Stworzył ścianę, a za ścianą biedna Nahema. Panienka rośnie, ale z braku słońca dość słabo. Najgorsze, że nie widze możliwości poprawy...ona w miejscu na 100% dla niej przeznaczonym, a on wielkolud i już kwitnie-bardzo ładnie zresztą.

Krysiu na działkach piwonie też nie w modzie :roll: lekceważone i wyrzucane na śmietnik, skąd zresztą ja je zbieram. Coraz więcej ogródków w iglakach i kamieniach. Takich z warzywami już prawie wcale nie widać, tylko nieliczni weterani sieją buraki itp. Ja do nich też nie należę. Za to kosmosów, floksów i innych wieśniaków u mnie dostatek :)

Ola nienowoczesna jesteś i już :uszy ja też...powiedzmy, że mamy ogródki w stylu rustykalnym :D kolorowe i pachnące, bo tak nam w duszy gra :D

Ania wiesz, jak to jest z różanym bakcylem :) wciąz kuszą nowe...żurawkomaniacy też to mają, hościarze i inni również. Na pokaz Twoich Girland przyjadę, choćby nawet pociągiem :;230
Teraz wydaje mi się, że już nigdy nie kupię róż z gołym korzeniem. Na takie krzaki, jak u Kapisów trzeba czekac conajmniej dwa lata :roll:

Stasia biała piwonia ze zdjęcia to wczesna lekarska. U mnie nie pachnie w ogóle...ale już rozwijaja się pąki pachnących, wiele odcieni różu i przeróżne białe. Myślałam, że już jutro zaczną szaleć, ale zrobiło się zimno i w tej chwili leje, jak z cebra, więc chyba trzeba będzie poczekac kilka dni.

Różane nabytki, czekające cierpliwie na swoje miejsce
Obrazek

Dwie ocalone marketanki, po 5 zł sztuka. Różowa pnąca, wg zdjęcia pasowałby Handel, a druga historyczna ( tak stoi na metryczce) w kolorze rumbopodobnym :roll: :;230
Obrazek

A te juz posadzone
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rosarium z Łosiowa
Obrazek

Dzikuska spod bramy ogródkowej
Obrazek

Obrazek

Powojniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Nela moje piwonie mają więcej cienia, niż słońca :) taka obfitość kwiatów po raz pierwszy.
Dostałam od Bożenki olbrzymi korzeń powojnika Summer Snow, wprost nie chciało mi się wierzyć, że to clematisowe kłącze :roll: u Bożenki jeden powojnik obrasta całą altanę, muszę zapytać o jego wiek.

Ala piwonie sprzed ogrodzenia odwdzięczają się za uratowane życie :) na ich poprzednim miejscu właśnie kładą asfalt.
Pod pergolą posadzone same szybkie rośliny, więc może już niedługo zakryją ściany.

Dorotko jak na razie, w tym roku tylko raz leniuchowałam w ogródku. Dziwne, ale wciąż mam mnóstwo roboty i wciąż jestem do tyłu :;230 a wszystko przez te chwaściska ;:14 najwięcej czasu zabierają, a ogródek i tak ciągle zarośnięty.

Jagusia piwoniowy żywopłocik zaczyna sie pochylać pod ciężarem kwiatów, będę musiała go okiełznać. Jeszcze w tym roku dosadzałam nowe kłącza, wypatrzone na działkowym śmieciowisku. Takie piwoniowe pogotowie ratunkowe jestem :;230

Tosia muszę wykombinować miejsce na pomarańczową Margaretę, tymbardziej, że dopiero w najbliższym czasie będe tworzyć rabatę na różowe pachnidła od P. Kapiasa. Nie jestem taki Szybki Bil, jak Ty :D

Bożenko powojnik dostał do wspinaczki, prócz pergoli, ścianę altany :) gdzie byłby mile widziany. Nawet dach ma do dyspozycji :heja
Wczesne piwonie zaczynają się sypać, ale powoli otwierają się następne, juz te pachnące.

Iwonko wielu roślin nie zabrałaś, ale cierpliwie ( odwrotnie, niż Tosia ;:14 ) czekają na Ciebie :)
Cieszę się, że pergola Ci się podoba :D bo wiesz, co innego na zdjęciu, co innego w rzeczywistości.

Tajko przy ścianie altanki posadzone są dwie glicynie. Kwitnąca na fioletowo rośnie szybko, już dwa lata temu wspięła się wysoko po słupie(lewoskrętnie :) ). Druga, niby o białych kwiatach ledwo rośnie, a w tym roku prawie całkowicie zmarzła. Obydwie kupowałam w OBI na przecenach, a wzrost miały ten sam.

Marzanka pewnie, że rugosa piękna. Szkoda tylko, że kwitnie raz, ale pięknie pachnie i krzaczek taki zgrabny :) wcale nie traci liści u dołu.

Rozsiewam aromaty
Obrazek

Obrazek

A my wyciągamy szyje
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Basiu, ale u Ciebie powojnikowo-piwoniowo ;:138

A róże :roll: , będzie się działo :heja

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA kolorowo ,pachnąco i co jeszcze dodać . Znowu sie obłowiłaś różami . Mój Pilgrim biedny po tym przesadzeniu a ta pomarańczowa żarówa pachnąca ,ale nie w moim stylu .Ma tylko parę płatków jak American Pilar ,ale też jakaś taka zmaltretowana po tym przesadzeniu . Adas pilnuje otoczenia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu takiej pączastej piwonii nigdy nie udało mi się wyhodować...wyobrażam sobie jej zapach...no...za niedługo wyobraźnia będzie zbędna... :wink:
Pączki American Pillar sie otworzyły...przekonałaś się pewnie,że inną różą być nie może... :D
Czyli już posadzona...Za niedługo pokażę swoją ,w trzecim sezonie zdołała się trochę rozwinąć...ma masę pąków...
Ładne powojniki..u mnie coś się ociągają,ale The prezydent na razie 2 kwiatki otworzył...
Teraz leje jak z cebra...już widzę te płatki róż leżące na ziemi... :roll:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Basieńko powojniczki cudeńka ,piwonie i róże także -takie widoczki to balsam dla moich oczu. ;:196
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ten biały mak jest cudny!
Wygląda jak piwonia krzewiasta.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ja się pochoruje przez te wasze róże. Czuję, że w tym roku kilka angielek przygarnę :)
Mnie tez nie udaje się odpoczywać w ogrodzie, choć bardzo się staram :;230 Zawsze jakieś chwasty ujrzę :roll:
Pąków piwoniowych cała masa, już wyobrażam sobie ten zapach ....
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Basiu jestem wściekła roślinki od ciebie wsadzone do ziemi ale miałam wydarniować ten teren za wrzosowiskiem o którym ci mówiłam i to wykonane tylko w 1/3 bo zaczęło lać i nie dało się pracować. Moja pnąca pięknie rozkwitła, ale w tym deszczu nie wygląda najlepiej :twisted:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Baśko Twoje piwonie to istne szaleństwo :shock: .....cuda nad cudami...i ten kolor :P
Basiu dzięki za przemiłe spotkanie....i że mogłam Cię wreszcie poznać na żywca.
;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Klematisy pięknie Ci już kwitną!
A ja czekam na zdjęcia żywopłociku piwoniowego w pełni kwitnienia. To dopiero bedzie widok! A wyobrażam sobie ten zapach ...
Powinni Ci dać odznaczenie PP ... dla ratowniczki Pogotowia Piwoniowego :D
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Basiu u mnie też goździki brodate wyrosły wysokie, w tym roku kupiłem nasiona o kwiatach pełnych :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”