bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Gasterie cudowne ;:108
Bardzo często obserwuję aukcje, ale ze wzglęzdu na ograniczony budżet nie wszystko mogę kupić. Zdobyłam verrucosę i jeszcze może dokupię bicolor var. liliputanę albo inną "variegatę". I jeśli chodzi o gasterie, będę całkiem usatysfakcjonowana :wink:
Stanowczo wolę haworthie ;:173
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Iwona - Twoją Haworthia reinwardtii fa. zebrina pokazywałam już nawet komuś jako wzrocową - piękna, wręcz wystawowa kępa - kilkanaście lat trzeba na taką czekać, chyba że ta Twoja jakoś nadzwyczajnie szybko się rozrasta...Kupię ją sobie za rok - muszę mieć powód do choć jeszcze jednego zamówienia w Rumi :wink:

Ponudzę trochę...ale nie daje mi spokoju kwestia Haworthia glabrata - niezbyt klarownie wyróżniona z grupy H. attenuata, (wciąż plączą się po necie w kolekcjach okazy raz to nazywane H. glabrata var. concolor, raz takie same jako H. attenuata var. concolor) - na pewno takson zmienny - można to zobaczyć choćby w kolekcji Grootscholten! - choć i oni przecież nie są nieomylni
U mnie rosną dwie niewątpliwe, o gładkiej górnej stronie liści, a na spodzie - różnie:
Haworthia glabrata z Rumi (ta większa, oferowana jako var. concolor) + H. glabrata od Iwony/raflezji
razem i osobno
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Jest też trzecia - od Agi/nyskadu - z połyskiem i silnie brązowiejaca na słońcu - w kilku kolekcjach widziałam taką samą jako H. glabrata, ale spotyka się też takie okazy nazwane Haworthia rubrobrunea (robocza nazwa dla haworcji nieznanego pochodzenia, prawdopodobnie mieszańca)
ObrazekObrazek

A to maluchy (wiele większe nie urosną), które lubię - teraz posadziłam je w jednej doniczce, bo z jednej strony są podobne, a z drugiej strony gdy rosną razem - widać różnice
Obrazek
Osobno: Haworthia marumiana var. marumiana i H. tenera
ObrazekObrazek
Haworthia marumiana var. batesiana i H. marumiana var. archerii (niemal mi padła na balkonie, ale zuch - zaczyna od nowa!)
ObrazekObrazek

Na doczepkę: świeżo ostrzyżona Mysza zażywa słonecznych kąpieli, nadgryzając przy okazji wiklinowe legowisko psa
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super pomysł z tymi maluchami.Ja też Haworthia mam posadzone razem ,ale to z braku miejsca :wink: Przyjemnie się czyta Twoje rozważania,ja jednak nie rozróżniam takich podobnych do siebie :;230
Mam takie same jak Twoje od Iwonki ,Agi i z Rumi :D
A Mysza cudowna :!:
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Na Myszę to bym uważało bo niektórzy z forum to by ją chętnie na grilla wzięli :;230 a z futerka to ponoć czepki robią :lol: :;230 :;230 I tak ogólnie to mój pierwszy wpis u Cb , ale zaglądałem już tutaj nie raz :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maluchy (wiele większe nie urosną)
Pojedyncze główki nie rosną duże, jednak odrosty sprawią, że te "maluchy" szybko zarastają każdą, nawet dużą doniczkę. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

bebos pisze:Iwona - Twoją Haworthia reinwardtii fa. zebrina pokazywałam już nawet komuś jako wzrocową - piękna, wręcz wystawowa kępa - kilkanaście lat trzeba na taką czekać, chyba że ta Twoja jakoś nadzwyczajnie szybko się rozrasta...Kupię ją sobie za rok - muszę mieć powód do choć jeszcze jednego zamówienia w Rumi :wink: (...)
Beatko! Mam wsadzić do pudełka i wysłać? To żaden problem, powiedz ino tylko :D.
A świnia jest piękna w nowej fryzurce!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Roślinki to wiadomo, cudeńka ale "mysza" co za fryz :;230 no ja nie wiem , czy ona do końca jest zadowolona, jakoś tak wstydliwie pozuje do zdjęcia ;:oj
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może czuje się NAGA?
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - nie kuś tą haworcją :wink: Muszę sama siebie przekonać, że po raz kolejny mogę Cię narazić na fatygę i jakieś tam koszty :oops:

...a świninka rzeczywiście zaraz po strzyżeniu była jak zwykle sfrustrowana - ale włosy u rasy merino rosną nieustannie i muszę je przycinać co jakiś czas, przy okazji kontroluję czy jakieś kolejne guzy jej nie rosną (jest wszak po mastektomii) ...no i łatwiej ją umyć, bo potrafi wonieć nieprzyjemnie...hmmm - myślałby kto, że tyle zachodu przy takim zwierzaku - kiedy dałam sobie ją wcisnąć, nie byłam tego świadoma :roll: - ale jestem zadowolona, że żyje już ponad 4 lata - bo jej rówieśnicy, których wzięła sąsiadka już wyzionęli ducha
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, zdecyduj szybko, czy coś jeszcze bo czekam, a zaraz idę na pocztę. :D
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Beatko, świninka urocza :) . A haworthie i gasterie to zawsze uczta dla moich oczu :shock: .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

ehh ciężko się ogląda te roślinki co wstawiasz, bo co chwile trzeba wynotować nazwę do listy co trzeba jeszcze mieć u siebie :wink:
Cały czas zabieram się do połączenia haworthii do jednej doniczki ale boje się, że będzie przez to mniej miejsca :)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiaty, kwiaty...chociaż co to za kwiaty :wink:
Gasterworthia 'Royal Highness'
ObrazekObrazek
Aloe aristata i in.(Aloe pumila i Gasteraloe 'Floe' - siedzą razem w doniczce, ale tylko się gapią i nie myślą o kwitnieniu)
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Oxalis carnosa i Ceropegia sandersonii (która po parokrotnym zasileniu odżywką produkuje obecnie znacznie większe kwiaty :shock:)
ObrazekObrazek
Zapowiedzi ;:65
ObrazekObrazek

Nie dość, że Iwonka :) podzieliła się ze mną brakującą mi formą, to jeszcze dostałam niezwykły okaz - z rozdwojonym wierzchołkiem :shock:, co cieszy mnie niepomiernie!- Haworthia reinwardtii fa. zebrina ... skoro mam okazję, to porównam ją z Haworthia reinwardtii fa. kaffidriftensis
Obrazek
Haworthia reinwardtii fa. zebrina (jak nazwa sugeruje) może mieć brodawki zlewające się w pręgi - ale nigdy tak regularne i liczne jak u H. attenuata!

fa. zebrina...................................................fa. kaffidriftensis
Obrazek Obrazek

...a z nierozwiązanych, acz drobnych zagadek - pytałam Krzysztofa i odpowiedział tak jak myślałam - różnica między kultywarami Haworthia attenuata 'Wide Zebra' i 'Big Band' jest trudna do opisania - ten pierwszy kultywar, który powstał w Japonii ma gęstsze, niekiedy niemal zlewające się pręgi (jest też bardziej zwarty), ten drugi - niezależnie otrzymany w Europie ma nieco rzadsze i mniej regularne, ale także szerokie pręgi...
wcale nie jestem pewna czy posiadam oba kultywary ;:218
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękne zdjęcia, a kwiaty niezwykłe ;:oj i kaktusik u Ciebie ;:oj ? Trzymam kciuki za śmierdziuszka :tan
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Fantastyczne, piękne i dorodne rośliny.
Do tego zwróciłem uwagę na extra doniczki - bardzo mi się podoba to połączenie. Gratuluję. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”