Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Post »

Majka, Rozetko w myśl tej zasady "ile "gó...a tyle kwiatów", powinnam mieć co roku kwiatowy busz. :D Sypię pod każdą kilka łopat, bo "złotka" pod dostatkiem za sprawą końskich sąsiadów. :D Brak wody jest tu kluczowym problemem.
Teraz sypię popieczarkową, która ma dużo słomy w sobie i tym sposobem zatrzymuje dużo wody. Powinno być lepiej. ;:138
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ewo, :D zazdroszczę ci tych końskich złotek :;230 :;230 Masz rację , woda i jeszcze raz woda. Ziemia popieczarkowa jako ściółka pod róże może być rozwiązaniem Twojego problemu.
Dosadzasz nowe róże na jesieni ? ;:108
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, bardziej przesadzam :D . Zaczęłam wiosną wsadzać do popieczarkowej i są zaskakujące efekty. Mój zmarniały Graham jest w tej chwili bardzo pięknym, gęstym krzakiem, a nie pojedynczym wiotkim pędem. ;:138
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, :D a to mnie zaskoczyłaś. Musiała Ci się trafić niezła ziemia po tych pieczarkach, bo coś jest przecież powodem , że tak urósł GT.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, wiosną przywiozłam 20 ton popieczarkowej prosto z pieczarkarni ;:138 i sadzę w niej wszystko, no prawie wszystko. Rośnie jak wściekłe. Trawnik założony na popieczarkowej 2 miesiące temu wygląda jak z rolki. Rośliny odżyły, a ponieważ to mieszanka torfu wysokiego z ciętą słomą, to trzyma wodę jak gąbka i zawiera dużo azotu. Rewelacja! Dlatego wszystko w tym sezonie tak świetnie rosło. :wink:

Teraz fotki dla Margo2 z oprysków na brudnicę mniszkę. ;:134 Na drugim zdjęciu widać najlepiej uschnięte igły.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No faktycznie wygląda to nieciekawie.
Ale muszę chyba z opryskami zaczekać do wiosny.
Czas będę miała dopiero w sobotę, a nie wiem jak będzie z temperaturą.
Wiosną zrobię oprysk wszystkim roslinkom miedzianem i topsinem. Do tej pory robiłam taki oprysk tylko rabatkom. Teraz zrobię wszystkim
Jak czytam Twoje zmagania różane to jakbym widziała swoje.
Ja też mam piasek. Moje róże też marne, cherlawe. Muszę je porządnie zasilić.
Muszę Cię zmartwić z tym obornikiem końskim. Nie nadaje się na gleby lekkie, ponieważ je wysusza. Służy bardziej do rozluźniania gleb ciężkich.
Może to jest tez przyczyna słabego kwitnięcia róż?
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, jak by było ciepło to pryskaj. U mnie w lesie wisiały informacje na temat oprysków i był wpisany Mospilan. Efekt na robale piorunujący, ale i tak zbyt późny, bo wczesniej padało i nie mogli pryskać. Wstawiam zdjęcia z trawnika, dla zobrazowania ilości tego świństwa.
Ciężko wychodować coś na piachu, prawda? Oborniczek wrzucałam pod korzenie i potem na górę, reszta to ziemia z oczyszczalni. Cóż z tego, jak w koło same wielgachne drzewa, spijające każdą kroplę wody. Faktycznie słabe były te efekty, pewnie trzeba by sadzić w samym "gó..." :D
Zdecydowanie lepiej wychodzi na popieczarkowej, ale nie wiem na jak długo to wystarczy. Masz jakiś cudowny sposób na nasz piach?
Ale poradzimy sobie i z tym. ;:7
Teraz zdjęcie, nie dla wrażliwych. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu i Gosiu, witajcie, :D
czytam o problemach z pożółkłymi igiełkami na iglakach.
U mnie ten sam problem. Mam łyse drzewa od środka pnia i od dołu na jodle kalifornijskiej, jodle koreańskiej czy to jest za przyczyną tej brudnicy mniszka ?
Pryskać mospilanem, a czy to można kupić. ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

A fuj ...robale paskudne ... :evil: . Współczuję dziadostwa :x .

Ewuś, popróbuj może z gliną. Ona przecież nie rozkłada się w ziemi, więc długo utrzyma wilgoć. Ja jeszcze robię tak na swoim piachu, że po wykopaniu dołka pod różę, na samym dnie układam kawał darni (składuję ją w jednym miejscu w ogrodzie, bo na kompost to za dużo było by tego), dzięki czemu i wilgoć i jedzonko nie wypłuczą się szybko z dołeczka. Poza tym do darni ściągają dżdżownice i świetnie przerabiają to co dla róży najlepsze :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Co do sosen masz rację, u mnie niestety niedopilnowaliśmy i jedna kosodrzewina wyleciała. To świństwo było w całej okolicy. :roll:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, brudnica atakowała sosny i jakby miejscami, więc np wszystko zielone tylko jedna gałązka uschnięta. Jak Ci schną jodły to jakiś inny szkodnik, albo mają za sucho, albo jakiś grzyb. :D Mam ten sam problem z wszystkimi iglakami, od pnia są łyse. Muszę się za nie wziąć wiosną, bo zaczynają wygladać tak sobie. Ale na iglakach to ja się zupełnie nie znam :oops: a na ich chorobach, których są tysiące tym bardziej. :(
Mospilan jest ogólnie dostępny, już go kiedyś stosowałam, bo ma szerokie spektrum. :D

Rozetko, dzięki za współczucie. Niestety dużo gałęzi trzeba będzie usunąć z drzew, bo są zupełnie suche, a igły już nie odrosną.
Kurczę, u nas gliny na lekarstwo, brak. Darni mam pod dostatkiem, też składam na osobną kupę. Też dodawałam na początku, wystarcza na 2-3 lata, a potem już nie. Wrzucałam też dużo igliwia na sam dół. Teraz jak wykopuję i przesadzam, to po tych zabiegach ani śladu, został sam piach. Ja nie wiem jak to się dzieje, powinno to wszystko jakoś działać, a tu nic. :shock: Myślę, że to korzenie drzew wysysają całą dobroć, bo korzenie są wszędzie.

Iga, to się nie dało upilnować. Pojawiło się nagle i zżarło w ciągu zaledwie tygodnia takie ilości, że słychać było jak przeżuwają :evil: Przecież wiosną też były opryski, ale potem spadły deszcze i wszystko zmyło. We wrześniu nastapił drugi wysyp tego dziadostwa. Nadleśnictwo sprowadziło posiłki czyli dodatkowe samoloty do oprysków z Koszalina, ale już było za późno. Poza tym nie wolno im pryskać w pobliżu domów :roll: , więc wyłączali nad nami i nasze drzewa zostały mocno zjedzone. Teraz wciąż igły opadają, mam dużo ściółki. :wink:
Kosodrzewinę też straciłam, na szczęście nie tykało innych iglaków, tylko sosnowe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś ;:4 , bardzo, bardzo mi przykro, jak słucham o tych stratach sosenek. I co? Wasze sosny nadal nie popryskane na te glizdy? To przecież bez sensu, bo rozniesie się na resztę lasu ... :roll: . Ale zaraz, przecież pokazywałaś to świństwo martwe, leżące u Ciebie na glebie, czyli jednak jakaś część tego z waszych drzew spadła zdechnięta ... :evil: . A może we własnym zakresie jakoś ten oprysk zróbcie? Takim wysięgnikiem gigantem ...no nie wiem ...głupia już jestem ...szkoda drzew :( .
Koniecznie Ewuś, dowiedz się, gdzie w okolicy jest glina i zamów jej trochę. Nie zawadzi, a na pewno pomoże ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mospilan jest ogólnie dostępny, już go kiedyś stosowałam, bo ma szerokie spektrum.
Ewuniu, :D dziękuję ;:196 poczytam o tym srodku.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozetko, coś tam zadziałało jak widać na zdjęciu, może nad nami nie pryskali, ale wiatr był, to się rozniosło. :D Na pewno wiosną powtórzą oprysk, bo przecież w około to lasy przemysłowe i leśnictwo miało by za duże straty. Tylko przez te opryski nie mogę zbierać jagód, borówek i grzybków. :( Coś za coś.
Pryskałam we własnym zakresie na pnie drzew, bo glizdy spadały i próbowały wspiąć się z powrotem. A tu ząg, popryskane. :;230
Wysięgnik-gigant przyjedzie obcinać gałęzie, za chwilę będę miała palmy. :;230 I więcej słonka. ;:3
Poszukam gliny! ;:196

Majka, nie ma za co. ;:196 Mospilan jest ok., bo długo działa jak Calipso.

Słuchajcie, złamałam się po oglądaniu Waszych nowych różyczek i zamówiłam cosik u Bogdana. ;:138
Czy ta "Ecri" od niego, to nie przypadkiem Chepek?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, ta Ecri od Bogusia to moim zdaniem Charles Austin.
A więcej ;:3 w ogrodzie to ...skarb nie do przecenienia :D . W tej sytuacji zamówienie kolejnych różyczek jest bardzo trafnym posunięciem :uszy .

A widziałaś ofertę STARKLA? Różne opinie są o nich, ale raczej do klienta odnoszą się w porzo ;:108 . Tu link: http://starkl.pl/view/p-1025/Ostatnio-o ... tem=id7396

Dobrze, że chociaż trochę trutki na glizdy spadło na Wasze drzewka. Co to będzie? Czy te robale da się całkiem wyeliminować?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”