Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty - chromat

Post »

najlepiej rosną moje własne nasiona zwłaszcza woolleyi i trochę gorzej mixy a najsłabiej mesa ale te mają jeszcze czas ;:oj
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja również z przyjemnością odwiedziłem bloga i poczytałem :)
chromat pisze:najlepiej rosną moje własne nasiona zwłaszcza woolleyi
Może , że świeżutkie ?
hen_s pisze:Niewielu z nas wysiewa haworcje - właściwie nie wiem dlaczego.
Ja bym chętnie spróbował... ale samemu sprowadzać odrobinkę nasion... trochę może wyszłoby przydrogawo ? ... no chyba, że jakieś zbiorowe zamówionko ;:108
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ale to już było... :(
Krzysztof zamawial nasiona z Mesa Garden...
Następne pewnie dopiero na przyszłą wiosnę.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

ja wiem czy drogo ? za możliwość wysiewu takich roślin jakie się chce i które nie są osiągalne u nas? raczej nie, choć nie wiadomo co z tego wyjdzie ale próbować warto. :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

Krzysiek
Wiesz ja, to moje początki jeśli chodzi o haworcje i tak naprawdę to na dzień dzisiejszy, zadowoliłbym się kilkoma czy kilkunastoma nasionkami... Ot tak dla czystej przyjemności ich wysiania i obserwowania jak sobie rosną gdyby mi sie udało i nie ma to w tej chwili dla mnie znaczenia czy to są takie u nas dostępne czy też nie... Natomiast gdyby się udało to pewnie za jakiś czas pokusiłbym się o takie o jakich piszesz i pewnie w odrobinę większych ilościach i szerszym asortymencie :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No to do dzieła ! jang tylko o jednym pamiętaj, że raz wejdziesz w haworsje to już nie ma wyjścia :lol: A jak zaczynasz to lepiej od większych roślin, łatwiej utrzymać :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

No niestety Twoje ostrzeżenie z lekka po czasie ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3856465
poza tym powinny już też dotrzeć nowe zamówione 8 dni temu w Rumii...
Jeśli chodzi o nasionka, cóż jeszcze nie mam, może w przyszłym tygodniu jak czas pozwoli to rozpocznę poszukiwania...
Duże, małe, te które już mam to maluszki ale póki co, odpukać, mają się dobrze ;:224
Te z Rumii jeśli był wybór to wybierałem te droższe czyli powinny być większe ...
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kilka nudnych zdjęć plantacji, chwalić się jeszcze nie ma czym ale za parę lat ..... :lol:
Obrazek
Moje ulubione kudłate haworsje ....nie wszystkie :twisted:
Obrazek
dla odmiany kilka innych, zostawione miejsce na tessellaty...o czym dalej
Obrazek
Żłobek, adromischusy kundelki, oraz gigantyczna kolekcja kaktusów. Na jednym szalał przędziorek, wykonałem opryski ale nie wiem czy go nie wywalić, bo zawsze jakieś jaja zostaną i się rozniesie dalej..........
Obrazek
Ulubione gasterie :wink: miejsce jest pod nowe.
Obrazek
Widok ogólny, już wystawiłem na górnej półce siewy gasteria i haworthia cv.
Obrazek
Nowości od Jakuba, jedna tessellata wybujała w transporcie zastanawiam się czy ją nie ogłowić i ukorzenić obok? od dolnych liści by coś odbiło i by trzymała pokrój?
Obrazek
Od Pavelki większość, największa Gasteria pulchra za duża była do paczki i trochę się połamała ale wyprowadzę ją. Oraz kilka maruderów co się ani myśli ukorzenić..........
Nowych jeszcze nie wystawiam, jeszcze się nie ukorzeniły a teraz słońce grzeje. W zeszłym roku wystawiłem i miałem przypalonych kilka. Zauważyłem, że jak są ukorzenione i dobrze napite to do 30C nic się nie dzieje i jeszcze w tym roku ich nie cieniowałem. A w zeszłym prawie cały czas.

Tyle przynudzania, brak efektowych kwiatów cierni itd. :;230
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie się u Ciebie podoba. No bo i haworcje - jedne przecież z moich ulubionych roślin - i inne ładne sukulenty. A kaktusy z tych ładnych...
Regał z zawartością super! ;:333
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Kilka nudnych zdjęć plantacji, chwalić się jeszcze nie ma czym / ... /
Krzysztof, no, no - bardzo ładnie to urządzasz, a chwalić to jest się czym - pięknie zadbane i dodatkowo ładnie wyglądają po zimowaniu. Moje bardzo powoli dochodzą do normalnego wyglądu, po "ciężkich" warunkach zimowania. Ta zima była dla moich roślin (haworsji) bardzo "trudna" :( .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:
Kilka nudnych zdjęć plantacji, chwalić się jeszcze nie ma czym / ... /
Krzysztof, no, no - bardzo ładnie to urządzasz, a chwalić to jest się czym - pięknie zadbane i dodatkowo ładnie wyglądają po zimowaniu. Moje bardzo powoli dochodzą do normalnego wyglądu, po "ciężkich" warunkach zimowania. Ta zima była dla moich roślin (haworsji) bardzo "trudna" :( .
Mam warunki jakie mam, podobne do twoich, czyli w bloku, ale regał stawiam na parapet i zaklejam folią, mimo to, że jest od 8-15C max to też miałem kilka strat( a lekko podlewam co miesiąc). Cóż takie zimowanie też ma też taką wadę, że rośliny rosną wolniej. (ale rosną) Jak byś zobaczył jakie ma Marek, a były razem sprowadzane to "szczęka opada".
Po prostu lepsze warunki ma.
hen_s pisze:A mnie się u Ciebie podoba. No bo i haworcje - jedne przecież z moich ulubionych roślin - i inne ładne sukulenty. A kaktusy z tych ładnych...
Regał z zawartością super! ;:333
Z tym Gymno jak myślisz co zrobić ? od dołu są skorkowacenia.
...................................................................................................
Obrazek
wykadrowana mocno Haworthia tessellata Carlton Station, 29 km NE of Middelburg JIL 016
wybujała w transporcie. Jak myślisz obcinać górę i ukorzeniać obok czy zostawić ?
Wtedy jak zostawię to i tak będzie wymagała często przesadzania co rok by ją wyprowadzić do pokroju normalnego.
Pozdrawiam Krzysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostawić. Po ucięciu niekoniecznie się musi ukorzenić, tak to powoli dojdzie do siebie a jak puści odrosty wkoło (ten typ tak ma) to widać nawet nie będzie. :)

Gymno nie widzę ale jak ma skorkowacenia to i mieć będzie. Jak cenne to przecież nie przeszkadza aż tak i kwitnąć będzie. :wink:
Jak brzydkie i zwyczajne... Przyjedź do mnie po drugie. :)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie, nie w transporcie, tak przecież wyglądają odrosty wyciągane z gęstych kęp! Kuba obiecywał, że paczkę wyśle we wtorek i dlatego kiedy ją w końcu odebrałam, myślałam że tułała się przez tydzień, a następnego dnia Kuba napisał, ze paczkę wysłał jednak dopiero w piątek i że mogę się jej spodziewać pod koniec tygodnia, podczas gdy odebrałam ja dzień wcześniej - tak więc wysłana w piątek, u mnie była po dwóch dniach - w poniedziałek!

Fajne masz miejsce dla kolekcji - wygląda profesjonalnie, a nie to co u mnie...no ale coś za coś.
Jakie gatunki od Pavelki? Pokaż zbliżenia!!! Zwłaszcza liści G. pulchra! Boska, bo duża, ale jakieś takie mało wyraziste cętkowanie, ja na ten gatunek...

Na stronie Kuby jest krótka fotorelacja z jego wizyty u Pavla Smida - mnóstwo starych, wielkich, doskonałych kudłatych haworcji, że o gasteriach nie wspomnę...Napisał, że części tych okazów pochodzi od IB, który podczas ograniczania swojej kolekcji - przekazał część dla Smida!...ale to ludziska którzy maja domki, ogrody, szklarnie - i to nie jedną! Ech...
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Hernyk - zrobię jak piszesz, nie ruszam tesselaty, a gymno się zastanowię.

Beata - wg mnie w transporcie wybujały, dużo nie trzeba, wystarczy, że były mocno podlane i w pełni sił do wzrostu, a tu ciemnica. Cóż, będzie dobrze aby się ukorzeniły to się wyrównają :roll:

Tego Pavla Smida to już kilka lat temu widziałem zdjęcia i taki typ kolekcji jeśli chodzi o rośliny mi się podoba :roll: http://haworthia-gasteria.blogspot.com/ ... -smid.html

Obrazek
trochę dziwna ta pulchra ale ogólnie pasuje do typu, jakaś kolczasta :lol:
Obrazek
za to gratis grzyb, leczę dithane.
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze, trzy haworcje od Kuby mają takie czarne zarazy na liściach, ale wierzyć mi się nie chce, że trzymał w kolekcji porażone rośliny...hmmm...
Dorwałeś DITHANE w małym opakowaniu??? Ja próbowałam kupić, ale sprzedają worami na hektary...zaczynam się niepokoić o te nowości od Kuby, jeszcze mi się zaraza rozlezie po innych...no chyba, ze to nie to, ale na pewno część liści u dwóch ma czarne, nekrotyczne końcówki, a trzecia ma nekrozy na kilku liściach w połowie długości...niefajne
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”