Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

Loki ale zazdroszczę Ci tej wiosny ,tyle narcyzów , tulipanów i hiacyntów Ci kwitnie , mam nadzieję że choć część moich żonkili zakwitnie .

Genia
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

co kwitnie na drugim zdjęciu na dole w tle ?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Dzięki. Jak widać udało się tak z hiacyntami jak i z kwestiami domkowo-mieszkaniowymi (no... w tej drugiej kwestii to trochę się boję mówić ?hop? zanim nie przeskoczę ? ale wszystko jest na najlepszej drodze).

@ E-Genia
? Nie wiem, czego Ty mi zazdrościsz, u kogo jak u kogo, ale u Ciebie już naprawdę kolorowo. :-D

@ Markonix
? Nie mam zielonego pojęcia. :-P

A poniżej cztery fotki... Ostatnie dwie stanowią dla mnie lekkie rozczarowanie ? przedostatnia to narcyz Tricollet, a ostatnia to tulipan Black Hero ? i obydwa nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdjęciami, które PNOS zamieścił na kapersach i w internecie...

...za to ? ku mojemu zaskoczeniu ? zobaczyłem pierwsze pąki na irysach bródkowych. Wprawdzie na razie tylko tych niskich, ale w szpitalu, gdzie aktualnie robię staż, te wysokie już też całe w pąkach. Jednak trzy tygodnie z +20°C w dzień robią swoje.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki w tej chwili rzeczywiście przylaszczki szaleją ,jest pięknie , bardzo dużo krokusów wypadło , korony cesarskie zaczynają wychodzić do dopiero teraz , ale 10 cebul na razie w ziemi .

Genia
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Trzy tygodnie z temperaturą +20°C to w Polsce byłoby już lato... Ciekawa jestem jaką żywotność mają w takich warunkach wiosenne kwiaty. Na zdjęciach wyglądają pięknie ale czy przypadkiem nie zasychają zaraz po pstryknięciu fotki?
Irysy... u mnie mają dopiero 3-4 cm liście...
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02

Post »

:wit
CUdownie i kolorowo :uszy
U Ciebie hiacyntów masa a moje domowe tylko liście puściły :roll: ot tak to sobie wymyśliły-kupiłam je w tamtym roku już bez kwiatów, i myślałam że w tym roku wyhoduję a tu liścienie się wyhodowały ;:124
Moje cebulowe z balkonu na razie są malutkimi kiełkami :;230 chyba zawilce i czosnki oraz narcyzy tam wsadziłam ale już nie pamiętam dokładnie bo mała ta doniczka i czuję że będzie tam tłok :;230
Czekam na działkowe... parę krokusów już kwitnie....nawet jeden żółty na środku trawnika-musiał się schować i przeżył :tan
Balkon mam jeszcze pusty i smutny....tylko cebulki w jednej doniczce-ale na parapecie hoduję wilca,nasturcję(kratka już na nie czeka)nagietki,aksamitki,cynie i inne cudaki............troszkę ich na balkonie zostawię a reszta na działkę :)
Zamierzam mini oczko wodne stworzyć synkowi więc też będzie niezła zabawa ;:224

Zazdraszczam ci cudeniek ;:333
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Laki o mamusiu jakie piękne zdjęcia już tyle kwitnień u Ciebie aż miło popatrzeć ;:63
A jak tam Twoja szachownica ?

Moja zaczyna wystawiać "nos" więc chyba będzie rosła i kwitła i to dzięki Tobie :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Po tej wyjątkowo mendowatej zimie każdy z nas ma jakieś straty... Trzeba się cieszyć tym, co pozostało. :-)

@ Bystrzanka ? Krokusy przekwitły chyba szybciej niż zazwyczaj, ale tulipany i narcyzy trzymają się względnie długo ? ponad tydzień... Natomiast pożegnałem się definitywnie z szachownicami ? mróz załatwił mi kostkowane, a teraz w tym upale wszystkie szachownice Michaiłowskiego (które świetnie przetrwały zimę) również uschły na wiór...

@ Czarownica ? Jeszcze nic straconego z tymi hiacyntami. U mnie też najpierw były liście, a dopiero potem kwiaty. :-)

@ Katarzynka ? Tak jak napisałem powyżej, w odpowiedzi do Bystrzanki, niestety z szachownicy ? tak Michaiłowskiego jak i kostkowanej ? nie zostało mi absolutnie nic. :cry:

A tak w ogóle to u mnie dzisiaj był dzień wielkich i bardzo przyjemnych niespodzianek. A mianowicie zakwitł pierwszy irys bródkowy ? odmiana Ajax The Less ? oraz cudownie pachnąca palczycha :twisted:

A poniżej fotki ? tak tych dwóch cudów, które mi poprawiły humor, jak i pozostałych kwiatuszków.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki pierwszy irysek ,piękny ,takiego chyba nie mam u nas to zakwitną pewnie za miesiąc .
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Oj nie doczytałam ,szkoda że szachownica nie wytrzymała :(
Loki ale za to wszystkie inne cudnie kwitną a na 3 zdjęciu to palczyca ? pierwszy raz widzę takie cudo .

Hiacynty śliczne moje chyba pomarzły choć widzę że jeden cały czas walczy
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Irysek cudny, a na uprawę palczychy chyba bym się nie zdobyła (szczególnie, że moja psica uwielbia takie aromaty, a dokładniej tarzanie się w nich).
Przykro mi z powodu szachownic...
A jak tam Twoje 'Rip van Winkle'? Moje dopiero zaczynają wychodzić z ziemi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Loki, odważny jesteś z tą palczychą na balkonie :wink: . Ja miałam kiedyś w ogrodzie i musiałam wynieść w najdalszy kąt. A irysek piękny.
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02

Post »

;:oj szkoda szachownic-może się porwę na takie za rok...
A tak powzdycham tylko bo masz jak zwykle cudeńka ;:167 :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja trochę z zazdrością spoglądam na twoje hiacynty.
Moje wszystkie padły i teraz jakoś brakuje mi ich zapachu.
Ale jesienią znowu dokupię......uparta jestem. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? a jaki żywotny. To samo kłącze wypuściło już drugi kwiat, a i trzeci pąk kwiatowy czai się pomiędzy liśćmi.

@ Katarzynka
? no szkoda mi zimowych strat ? zawilców i szachownic ? ale po tej zimie to każdy jakichś strat doświadczył... Fajnie, że przynajmniej u Ciebie szachownice noski pokazują ? to sobie popodziwiam na fotkach. :-D Jeśli chodzi o palczychę ? Sauromatum venosum ? to niestety kwitnie bardzo krótko. Za to pięknie pachnie rozkładającym się trupem, hihihi. Co do hiacyntów ? jak już kilkakrotnie pisałem, u mnie kwitną głównie cebulki potomne wykształcone w zeszłym sezonie ? bo zawiązały pąki później, już po mrozach. Cebulom macierzystym pąki kwiatowe wymroziło na amen.

@ Bystrzanka ? No ja nikogo, kto by się w czymś takim próbował tarzać nie mam, więc na jej uprawę sobie pozwoliłem. Zresztą śmierdzi ona tylko jeden dzień. Jeśli chodzi o narcyzy Rip van Winkle ? a przecież wklejałem już ich fotki do tego wątku, jedna jest pod koniec podstrony 54. (przedostatnia fotka na tamtej podstronie), a druga na początku podstrony 55. (druga od góry).

@ Iwciach ? Popachniało, popachniało i przestało. Za to naprawdę cudna jest (czy raczej była, bo to krótkotrwały kwiat).

@ Czarownica
? Dzięki. :-)

@ Kogra ? Mówisz, że definitywnie padły, razem z cebulkami? No to naprawdę szczerze współczuję...

A teraz jedno mnie przeraża. Na środę i czwartek zapowiadają odpowiednio -1°C i -2°C w nocy. Przymrozków w kwietniu to ja jeszcze we Francji nie widziałem. A już zwłaszcza nie po dwudziestostopniowych upałach w marcu... I co teraz? Co z petuniami, wilcami, cantedeskiami i całą resztą? RATUUUNKUUU :!: ;:202

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”