Storczyki Wiolety
- orange30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Wiolety
Ja bym go w ogóle nie kupiła, pomimo iz jego kwiaty są naprawdę "grzechu warte"! Nie wiem jakie będzie zdanie innych, ale to bardzo źle wróży.
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
No właśnie Halinko, ja też bym go nie kupiła, gdybym widziała te liście w sklepie...storczyk był zapakowany w folię i nie było tego widać, zresztą mam nieodparte wrażenie, że zaraz o zakupie te liście tak nie wyglądały...
- Wioleta
Mimo tamtego Phalaenopsisa, mam też kilka dobrych wiadomości
Kupiłam też jeszcze jednego Phal. ( nie w b-ronce ;:78 ), spodobały mi się jego ciapkowate liście- troszczę przypomina Phal. Philadelphię

Coś jeszcze spogląda wśród liści

biały bez stożka wzrostu wypuścił basal keiki- kiedy go zobaczyłam byłam w siódmym niebie

Reanimek (żółty) wypuszcza chyba keiki

Encyclia

Jedyny kwiatuszek D. nobile

Sezon pędzikowy rozpoczęty
1. Przerośnięta półminiaturka

2. Biskupi

3. Kropek

Są jeszcze dwa, ale jeszcze nie zrobiłam zdjęć
Są i upragnione korzonki na białym gigancie

Pastelek

"Mój" listek na siewce Phal. Schilleriany - roślinka siedzi w koszyczku fi 5

To by było tyle na dzisiaj- miłego oglądania

Kupiłam też jeszcze jednego Phal. ( nie w b-ronce ;:78 ), spodobały mi się jego ciapkowate liście- troszczę przypomina Phal. Philadelphię

Coś jeszcze spogląda wśród liści

biały bez stożka wzrostu wypuścił basal keiki- kiedy go zobaczyłam byłam w siódmym niebie

Reanimek (żółty) wypuszcza chyba keiki

Encyclia

Jedyny kwiatuszek D. nobile

Sezon pędzikowy rozpoczęty

1. Przerośnięta półminiaturka

2. Biskupi

3. Kropek

Są jeszcze dwa, ale jeszcze nie zrobiłam zdjęć

Są i upragnione korzonki na białym gigancie

Pastelek

"Mój" listek na siewce Phal. Schilleriany - roślinka siedzi w koszyczku fi 5

To by było tyle na dzisiaj- miłego oglądania

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dużo się dzieje... To keiki na białym to tego białego z czerwoną warżką, co miał tak długo kwiaty mimo, że rośliny już nie było? Kwitnienia i nowości cudne, ale na razie bym tego żółtego nie wyrzucała. Obetnij mu chore liście, podlej wodą z bioseptem i odizoluj od innych, najlepiej postaw w innym pomieszczeniu, gdzie nie ma storczyków, jeśli masz taką możliwość.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Wiolu najbardziej się cieszę z maluszka który rośnie z białaska tak o niego walczyłaś
No ,no u każdego storczyka tyle pędzików ale będzie co oglądać jak rozkwitną .Ten storczyk z listkami w cętki to tak jakbym widziała mojego Jaśminka tylko ze on miał blado różowe małe kwiatuszki ale listki takie same.Co do zakupu biedronkowego nie bardzo mogę się wypowiedzieć ale daj mu szansę ,zobaczysz co będzie się z nim dalej działo .Jak co obetniesz te brzydkie liście i może to już pomorze

- Wioleta
Dusiu, Kasiu
Tak, to keiki rośnie obok tego, który dzielnie kwitł tylko na samych korzeniach
Z tym chorym zrobię, tak jak piszecie- obetnę wszystkie chore liście, tylko z bioseptem będzie problem, bo nie mam, może jutro będę w mieście, to kupię. A co można ewentualnie użyć zamiast niego?
Pomieszczenia, w których nie ma storczyków mam, ale stoją w nich inne zielone, więc nie wiem, czy mogę go razem z nimi postawić
Tak, to keiki rośnie obok tego, który dzielnie kwitł tylko na samych korzeniach

Z tym chorym zrobię, tak jak piszecie- obetnę wszystkie chore liście, tylko z bioseptem będzie problem, bo nie mam, może jutro będę w mieście, to kupię. A co można ewentualnie użyć zamiast niego?
Pomieszczenia, w których nie ma storczyków mam, ale stoją w nich inne zielone, więc nie wiem, czy mogę go razem z nimi postawić

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Może być citrosept
.
A z innymi roślinami może być, bo choroby storczyków raczej się nie przeniosą na normalne kwiaty. Po prostu powinien być przez jakiś czas odizolowany, bo jeśli jest chory, to inne też mogą zachorować. Listki z plamami obetnij i posyp węglem miejsca cięć.

A z innymi roślinami może być, bo choroby storczyków raczej się nie przeniosą na normalne kwiaty. Po prostu powinien być przez jakiś czas odizolowany, bo jeśli jest chory, to inne też mogą zachorować. Listki z plamami obetnij i posyp węglem miejsca cięć.
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wioletko, dla tego choruszka Topsin też się nada, warto też kupić Miedzian. Dziewczyny dobrze Ci radzą, jednak wcześniej zajrzyj do mnie i porównaj liście Twojego Phal. z tymi na moich fotkach ( tu i tutaj )- nie wiem czemu, ale mi się wydaje, że to nie to. Ta ciemniejsza plama wygląda na poparzenie (właśnie taka pokazała się na moim Phal. po kilku dniach we wrześniowym słonku).
Storczyk piękny, więc warto o niego zawalczyć
Powodzenia!
Storczyk piękny, więc warto o niego zawalczyć

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Wioleta
Nie wiem, czy na zdjęciach to widać, ale na liściach są takie wżery, jakby po jakimś szkodniku, chociaż żadnego tam nie widać 

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety nie mogę powiększyć fotek i lepiej się przyjrzeć, jednak myślę, że to nie jest ta choroba. U mnie były dwa rodzaje plam- jedne z raczej regularnymi brzegami, wżery od spodu w kolorze brązowym, na wierzchu listka podobne zmiany, drugie były żółte, okrągławe i przejrzyste, gdy popatrzeć pod światło, ale nie były wklęsłe. Lepiej tego opisać nie umiem, ale może to Ci coś podpowie 
W razie co- obetnij liście, zasyp ranki i odizoluj go od innych storczyków. U mnie inne rośliny choroby nie złapały, ale bądź ostrożna- różnie to bywa

W razie co- obetnij liście, zasyp ranki i odizoluj go od innych storczyków. U mnie inne rośliny choroby nie złapały, ale bądź ostrożna- różnie to bywa

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...ależ zdjęć, korzonków i pędzików 
Piękny sezon pędzikowy się zaczął ;) Ciekawa jestem Twojej encyclii, a raczej jej kwiatów...

Piękny sezon pędzikowy się zaczął ;) Ciekawa jestem Twojej encyclii, a raczej jej kwiatów...

- Wioleta
Kamilo- no nic, pozostało mi tylko pozbycie się tych liści, odizolowanie rośliny i czekanie. Przy najbliższej okazji kupię potrzebne preparaty...
U mnie te wżery są raczej na wierzchu liścia, niż od spodu.
Justynko-
Ja też jestem ciekawa kwiatów encyclii, bo kupiłam ją przekwitniętą od Iwki2, kiedy dzieliła swoją.
U mnie te wżery są raczej na wierzchu liścia, niż od spodu.
Justynko-

Ja też jestem ciekawa kwiatów encyclii, bo kupiłam ją przekwitniętą od Iwki2, kiedy dzieliła swoją.
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Wioleto zajrzyj do mojego wątku, tam są fotki chorych. U mnie były takie plamy z wżerami, na spodzie u jednych, u innych na wierzchu. Ja straciłam wiele, więc stąd taka reakcja u mnie na wszelkie plamy.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Wiolu ależ u Ciebie się dzieje tyle pędzików
super widok niech szybko rosną i cieszą Ciebie i nas kwiatami 

- Wioleta
Halinko...
Obejrzałam sobie fotki Twoich chorych storczyków i mam mieszane uczucia- po prostu nie wiem, co mam zrobić
na razie obcięłam chore liście, resztę rośliny popryskałam środkiem p-grzybicznym, bo tylko taki mam na razie pod ręką i będę czekać. Jeśli tylko coś nowego na nim zobaczę, to go bez zastanowienia wyrzucę...
Celinko...
Dziękuję
Obejrzałam sobie fotki Twoich chorych storczyków i mam mieszane uczucia- po prostu nie wiem, co mam zrobić

Celinko...
Dziękuję