Fasolka szparagowa cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa

Post »

U mnie nie ma szans na dobre wschody przy siewie bezpośrednim, wzejdzie może połowa i to ponadgryzana, dlatego już siedzą w doniczkach. Tyle lat się męczyłam z dosiewaniem fasoli bo fatalnie wschodziła, że już mnie nikt nie namówi na siew do gruntu.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

aguskac o tej porze fasola dobrze wschodzi, robactwo już tak nie szaleje. Ja posiałam 3 dni temu i już wyszła i z 90%. Zero zniszczeń. U mnie fasolka szparagowa karłowa leci na okrągło i duuużo. To już ostatni rzut, ale też pogoda jest u mnie super.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Ja mogę pokazać jedynie skromny pierwszy zbiór... następny dopiero będzie większy, ale i tak cieszę się, że w ogóle wyrosła. Jak na pierwszy raz to i tak nieźle :)

Tak było i na pewno następne gęściej posadzę...
Obrazek

Obrazek

Przed zerwaniem
Obrazek

i przed ugotowaniem ;:172
Obrazek
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

BożenaX dziękuje :tan
Dziunia87 wysiałam trzy 4metrowe rządki(po jednym dla każdego rodzaju fasolki),w odstępach 25 cm,po 2 nasionka w jednym miejscu.
Do tej pory zebrane około 9 kg,a krzaczki pełne małych strączków,więc to chyba jeszcze nie koniec ;:138
A i część znów kwitnie :D
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika :)
Dzięki za rady :) Już posiałam w te doniczki, może za rok spróbuję do gruntu w lipcu. Są w glebie 3 dzień, ale nie ma śladu by próbowały wyłazić. Twoje jakieś błyskawice ;:138
Może zaniosę do szklarni tam cieplej...?

Dziunia :) Fasolki siej po 3 nasiona, jest lepszy plon, a rośliny się podpierają wzajemnie.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

aguskac pisze:U mnie nie ma szans na dobre wschody przy siewie bezpośrednim, wzejdzie może połowa i to ponadgryzana, dlatego już siedzą w doniczkach. Tyle lat się męczyłam z dosiewaniem fasoli bo fatalnie wschodziła, że już mnie nikt nie namówi na siew do gruntu.
Witaj.
Wiesz moze czym to moze byc spowodowane? Ja poszedlem od tego roku "na swoje" i w przydomowym warzywniku wlacze od maja z fasola. Wysialem 3 raz a i tak wzeszlo tylko 50% rozlinek z tego wiekszosc jakas poobgryzana. Stercza same kikuty nawet bez liscieni. Co sie dzieje?

Napisz cos wiecej o ty wysadzaniu w kubeczki.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przeżywam fasolkowe trzęsienie :wink: Uwielbiam to warzywo ale zamienię każde pielenie za zbiór i obieranie fasolki szparagowej :wink:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Marginetka a dlaczego? i obieranie w dodatku?
Każdy ma swój sposób, ja mam taki, że właściwie zbieram 3x. Obrywam z krzaka 2x w jakimś tam odstępie czasu a ostatni raz wyrywam całe krzaki i robię to siedząc wygodnie w fotelu. Jeśli muszę obciąć ogonki to robię to nożyczkami.
W przyszłym tygodniu pierwszą karłową już wyrywam.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kochane jak mrozić fasole szparagową??? Mam karłową mega plenna,w tamtym roku po prostu zerwałam wsadziłam w woreczki i zamroziłam,ale potem jak ją gotowałam smakowała jak przemrożona,sama woda i breja.Szkoda mi w tym roku popełnić błąd.Moze przed zamrożeniem trzeba ja ugotować?
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

deissy pisze:Kochane jak mrozić fasole szparagową???

http://bit.ly/13Ks0pz
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 to było dobre :wit

Pyxis :) Nie mam pojęcia czym i jak z tym walczyć, wiem tylko, że spotykałam się z tym problemem co rok i miałam już dość. Dlatego teraz jestem super szczęśliwa.
Biorę małe doniczki po bratkach bo mam ich dużo (równe dobre będą niezbyt wysokie pojemniczki po jogurtach, tylko trzeba zrobić dziurki w dnie), wsypuję ziemię, wtykam palcem po 3 nasiona na ok 1cm głębokości i zasypuję ziemią. Są więc dość płytko. Podlewam wodą i stawiam w cień, by ziemia nie przesychała szybko. Podlewam dopiero jak widzę, że ziemia na wierzchu obsycha. Po kilku dniach wschodzi, czekam aż ma ze 2 porządne listki i całą zawartość doniczki wsadzam w dołek na grządce, tak co ok 20cm. Podlewam raz i rosną potem już same bez najmniejszego problemu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

http://bit.ly/13Ks0pz [/quote]

Dziękuje,tak też potrafię.Mam zaufanie do osób tu piszących dlatego zapytałam. Wydaje mi się ze jak jest dział o fasoli to pytanie o nią jest na miejscu
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

deissy, o ile wiem, to fasolkę się blanszuje, ale szczegółów nie znam. Zajrzyj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =przetwory i zapytaj. Tam są specjalistki od wszelakich pyszności.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak- blanszuje. Polega to na szybkim ogrzaniu a następnie szybkim schłodzeniu. Praktycznie wrzuca się na wrzącą wodę na chwilę po czym po wyciągnięciu traktuje się zimną wodą. Bez blanszowania fasola po jakimś czasie zamrożenia będzie niejadalna/ wstrętna w smaku/.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

aguskac pisze: Biorę małe doniczki po bratkach[...]
OK. Postaram sie zastosowac ta sama "technike" wysiewu. Moze w koncu zjem wlasna fasolke, Ale to chyba dopiero na drugi rok. :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”