Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
marcin18211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 gru 2013, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych

Post »

Jeśli zaszczepie jabłoń i śliwe jutro to można w garażu taką szczepioną przechowywać posadzoną w doniczce? Czy takie szybsze szczepienie się przyjmnie? Przecież i tak podkładka i zdraz jest w stanie spoczynku?
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W przypadku jabłoni termin nie jest aż taki kluczowy, możesz spokojnie trzymać to w garażu ale z dostępem światła. Powinno się zrosnąć.
marcin18211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak też zrobię. Już nie mogę się doczekać szczepienia:) Jest tam chlodno ale nie zmarznie mi to:)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Poszukuje 10 szt. siewek węgierki wangenheima do wiosennego szczepienia. Jeśli macie namiary na miejsce gdzie mogę kupić to proszę o info na PW.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marcin18211 pisze:Jeśli zaszczepie jabłoń i śliwe jutro to można w garażu taką szczepioną przechowywać posadzoną w doniczce? Czy takie szybsze szczepienie się przyjmnie? Przecież i tak podkładka i zdraz jest w stanie spoczynku?
Poczkaj na jakieś długoterminowe prognozy. Podobno w marcu ma przyjśc jeszcze kilka chłodnych (nawet mroźnych ) dni
marcin18211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak tylko ja będę to trzymał w garażu a tam nie ma minusowych temperatur. To także jakieś przeciwskazanie do szczepienia?
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Dzięki za namiary, tam nie sprawdzałem. Zrobię to jutro.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Mi już praktycznie zaczęły oczka puszczać z tego co zaoczkowałem latem. Przyjęcia mam 100% (cicho aby nie zapeszyć!!!) a to dziwne bo oczka szły do mnie poczta przez cala Europe przez 5 dni w samej gorączce 35 st. Tak wiec się da. Z tego co zaoczkowałem to śliwy: Seneca, Bellamira, Ruby, Gypsy, Golden Sphere, grusze: Onward, Concorde, trochę brzoskwini. Wszystko się przyjęło. Jestem bardzo zadowolony!

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

100%. No to gratulacje Lex. :)
Ja się będę powoli zabierał do przeszczepiania 35-letnich pepin 'Antonówką'. Myślicie, że przyszły łikend to dobry moment, czy poczekać?
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Klimat nam się rozregulował i jest duże ryzyko jak mrozy w marcu by złapały, a pąki nie czekają tylko nabrzemiewają na drzewach.
Ja ze szczepieniem śliwek czekam a jabłonie za kilka dni planuje szczepić.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
90chrzan
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 23:16

Post »

gdzie moge kupic grusze kaukaska ? potrzebuje do szczepienia
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Moje zimowe szczepienia czereśni - wygląda - zakończą się sukcesem. Pytanie mam do praktyków o pąki na zrazach. Zgodnie ze sztuką szczepiłem zrazami z 5-ma pąkami. Wszystkie się rozwijają, ale cztery trzeba będzie usunąć. Tylko który zostawić: najwyższy, czy ten najniższy, zaraz powyżej szczepienia? Czy może któryś środkowy - jeśli najładniejszy? I kiedy to usuwanie pąków zrobić: teraz, czy po wsadzeniu podkładek do gruntu (są w doniczkach)? A może całkiem później, np latem?
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

To, ze paki zaczynają się rozwijać jeszcze nie świadczy o tym, ze szczepienie się przyjęło. Pamiętaj, ze paki będą się rozwijać nawet jeśli rana się nie skalusowala, po prostu nie będzie pobierać składników pokarmowych z podkładki tylko ich resztki ze zraza. Tym bardziej, ze zraz jest 5 oczkowy a wiec duży! Na Twoim miejscu nie wysadzałbym do gruntu przynajmniej do czerwca, jeśli nie możesz trzymać drzewka w jakiejś altance to możesz nawet na podwórzu. Chodzi o to, ze możesz mieć przymrozki a nawet mrozy w maju ? wówczas przeniesiesz w cieple miejsce i koniec. Generalnie taka podkładka trzymana w doniczce lepiej się ukorzenia i zaszczepka lepiej rośnie, nie jest wystawiona na piekące słońce i może być odpowiednio nawożona. A te pozostałe paki to usuń ja będą miały jakieś 3-3.5 cm. Zostaw zawsze ten najsilniejszy a jeśli wszystkie są tak samo silne (w co wątpię!) to zostaw ten na samym szczycie. Powodzenia w szczepieniu!

Pozdrawiam serdecznie
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Potrzebuję pomocy bo szukam od kilku tygodni na internecie i nic. Potrzebuję z 5 sztuk podkładek Gisela 5 albo PHL-A oraz parę sztuk M26, pigwa S1 ale nigdzie nie sprzedają detalicznie. Może macie w pobliżu szkółkę która oferuje detaliczną sprzedaż tych karłowych podkładek pod czereśnie bo z M26 i pigwa s1 problem jest mniejszy. Można info na PW. Pozdrawiam wszystkich maniaków szczepienia :) .
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”