Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cynie
Nie czekaj! Sa tak wyciagniete, ze lepiej juz teraz je popikuj. Ja tak zrobilam i nic sie im nie stalo, wrecz przeciwnie, ruszyly z kopyta! To czekanie na pierwsza pare listkow to mit. Trzeba samemu ocenic, np wyjmujac jedna siewke, czy ma korzen (naprawde NIE musi byc rokrzewiony!!!), jakilkolwiek, i jak wyciagniete to pikowacViola K pisze:Tak , czekam na listki właściwe i będę pikowała
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z kolei moje cynie też mocno wyciągnięte posiane 11.03. Dzięki Wam i własnym obserwacjom wiem już że to zdecydowanie za wcześnie. Zrobie dzisiaj zdjęcia czy coś z nich będzie Waszym zdaniem. Od dwóch nocy stoją na tarasie i widać że dobrze im tam 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomek, soniya - w zeszłym roku popełniłam ten sam błąd, ale że nie chciałam tej rozsady wyrzucać (wyglądała, jakby nadawała się tylko na kompost), posadziłam ją. Powtykałam obok każdej patyczki do szaszłyków i kawałkami sznurka poprzywiązywałam rośliny do nich, żeby stały prosto. Robota okropna, ale się opłaciło, z marnie wyglądającej rozsady większość roślin się wzmocniła i potem urosły z tego potwory-krzaczory, obsypane kwiatami. Wypadły może trzy-cztery sadzonki.
Także hartujcie je teraz ile można, jeśli noce nie są zimne, to można ją zostawić na zewnątrz, przy nagrzanej ścianie budynku najlepiej. Może jeszcze coś z nich będzie.
Także hartujcie je teraz ile można, jeśli noce nie są zimne, to można ją zostawić na zewnątrz, przy nagrzanej ścianie budynku najlepiej. Może jeszcze coś z nich będzie.
Ja w ty roku się zagapiłam i wysiałam tydzień temu, szybko wyszły są wyciągnięte, ale trzeba będzie je głęboko wsadzić. Na działce nie sieje bo i tak ślimaki dałyby im radę, a jak podrosną to sobie poradzą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomek, żałuję, że nie mam foty moich chudasów z zeszłego roku, dopiero byś się zdziwił jak można powyciągać łodyżki
. Te cynie są bardzo ładne i tylko trochę wyciągnięte. Hartuj i nic się nie martw, będziesz miał piękne kwiaty.
Tylko wsadzając je do ogrodu wybierz dzień pochmurny i posadź po same liścienie, będą stabilniejsze.

Tylko wsadzając je do ogrodu wybierz dzień pochmurny i posadź po same liścienie, będą stabilniejsze.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Serdecznie Wam dziękuję
To miód na me skołatane serce początkującego ogrodnika
Stoją od dwóch nocy na dworze, wczoraj właśnie 6 sztuk przesadziłem po same liścienie, nie ma ich na zdjęciach akurat.

W zeszłym roku też zasiałam wcześnie i takie wyciągnięte wsadziłam w maju do gruntu .
Rosły ładnie i szybko zmężniały ale cześć slimaki mi zjadły.
W tym roku zasiałam póżniej po pierwsze z braku miejsca ,
a po drugiei tak wysadze je dopiero po 15 maja.
Cynie rosną bardzo szybko i na pewno zakwitną jeszcze w lipcu.
Rosły ładnie i szybko zmężniały ale cześć slimaki mi zjadły.
W tym roku zasiałam póżniej po pierwsze z braku miejsca ,
a po drugiei tak wysadze je dopiero po 15 maja.
Cynie rosną bardzo szybko i na pewno zakwitną jeszcze w lipcu.
Moje siewki cyni najpierw za mało podlewałam a jak podlałam mocniej to pokazała się pleśń. 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;