Uprawa porów cz.1
- smonika
- 500p
- Posty: 648
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Por i Seler
Anuś, jeszcze trochę.
Jak będzie widać, że u nasady liści robi się takie zgrubienie, to wtedy. Ja tak przynajmnie robię.
Jak będzie widać, że u nasady liści robi się takie zgrubienie, to wtedy. Ja tak przynajmnie robię.
Pozdrawiam, Monika
-
- 200p
- Posty: 294
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Chełmna/ kuj - pom
Re: Por i Seler
Monika dziękuję poczytałam
czyli zacząć je zakrywać partiami ok 20 dni przed skonsumowaniem tak ? oczywiście części nie będę wcale zakrywać, żeby porównać w smaku ;)

- Rusalka
- 1000p
- Posty: 1653
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Siedlce
Re: Por i Seler
noo to chyba się już robi..
Bo ostatnio objechać było co naokoło..ale bałam się że zrobię falstart i będzie po selerku

Bo ostatnio objechać było co naokoło..ale bałam się że zrobię falstart i będzie po selerku

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- smonika
- 500p
- Posty: 648
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Por i Seler
Iwonko, dokładnie tak. Zakryj sobie 2-3 sztuki na próbę. Zawsze można potem następne.
Aniu, sprawdź dobrze, jeśli grubieje, to delikatnie objedź wkoło paluszkiem przy samej łodydze. Nie głeboko, to trzeba tak stopniowo w miarę wzrostu bulwki.
Aniu, sprawdź dobrze, jeśli grubieje, to delikatnie objedź wkoło paluszkiem przy samej łodydze. Nie głeboko, to trzeba tak stopniowo w miarę wzrostu bulwki.
Pozdrawiam, Monika
- NITKA
- 1000p
- Posty: 1232
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Por i Seler
Ania, ja tak z ciekawości zapytam, czy to 'te' selerki, czy kupiłaś inne sadzonki. 

pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p
- Posty: 1653
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Siedlce
Re: Por i Seler
Anitko..
nie..
miałam swoje i twoje
nie..
miałam swoje i twoje

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Por i Seler
A po co wokół tych selerów korzeniowych jeździć palcem?@@ jakieś korzonki się wtedy urywa czy coś lepiej grubieje?@@ Mi się wydawało, że je trzeba obsypać, żeby lepiej te korzenie ciągnęły.. Pierwszy raz mam jeden i drugi.
- NITKA
- 1000p
- Posty: 1232
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Por i Seler
Obsypuje się pory, aby miały więcej białej łodygi, selerkom robi się tak jak opisała to Monika, aby miały jak najmniej bocznych korzonków i tworzyły zwartą kulę. 

pozdrawiam, Anita
Re: Por i Seler
Powiedzcie jaki sens ma wybielanie łodyg pora? zawsze je wybielałem, bo moja mama używa tylko białej części ale co to za różnica? czy mają jakiś inny smak? czy ilość składników/witamin?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13363
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Por i Seler
Zielony por jest twardszy, nie nadaje się np. do pasty z pora, sera żółtego i jajek...
- NITKA
- 1000p
- Posty: 1232
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Por i Seler
Zielony to taka trawa i jak napisała Comcia, nie nadaje się do większości potraw, gdzie używa się go w formie surowej. Biały jest smaczniejszy, ma w sobie więcej soku.
pozdrawiam, Anita
- Marek-BB
- 500p
- Posty: 783
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Kontakt:
Re: Por i Seler
Dokładnie, podczas "przeżówania" te górne części są takie jakby trawiaste a dół jak cebulka ;) a propos sałatek można robic z pory prze wymyślne bajerki, mam kilka swoich przepisów! A jeśli się zagapie i pojawią się kwiatostany, to i tak wykorzystac można do zup, do rosołu - smaczek zawsze będzie i witaminy też przejdą ;)
Re: Por i Seler
Yhm dzięki za odpowiedzi, ja tylko używam go do zupy i to mnie właśnie ciekawiło. 

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1668
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Norwegia
Re: Por i Seler
Ostatnio wyczytalam na necie, ze ludziska podlewaja selery i pory osolona woda
, np po gotowaniu ziemniakow czy ryzu i rosna jak szalone.
Slyszalam, ze woda po gotowaniu ziemniakow jest dobra do podlewania roslin, ale nieosolona.
Co o tym myslicie? Stosowal ktos?

Slyszalam, ze woda po gotowaniu ziemniakow jest dobra do podlewania roslin, ale nieosolona.
Co o tym myslicie? Stosowal ktos?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata