Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jej, Tadeuszu ale te rododendrony u Ciebie piękne, chyba sam sobie takie w przyszłym roku sprawie.
A żonkile mam takie same u siebie :lol:

Pozdrawiam :wink:
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Witaj Tadeuszu, podziwiam twoje piękne ranczo, rośliny i ogrom pracy i serca włożony w to wszystko.
Ja ogródek z roślinami ozdobnymi mam jakiś czas, debiutuje w tym roku z warzywniakiem.
Wprawdzie niewielkim: trochę ziół, ogórków, rzodkiewkę, fasolkę i pomidory.
I tu zwrócę się do ciebie o radę czy za tydzień ok. 15-16 maja można już sadzić pomidory do gruntu?
Pozdrawiam i pozwolę sobie zaglądać jeszcze wiele razy.
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Masz rację Tadeuszu że to nie ważne jaka nazwa, spytałam bo mam Nigrę ,a ten kwiat mi ją przypomina kwitnie pięknie.

Zauważyłam że w tym roku szybko zaczynają kwitnąc iryski wysokie u Ciebie też już pąki pękają u mnie żółty już kwitnie od 5 dni ,muszę wkleić zdjęcie bo mimo że wklejam zdjęcia codziennie dużo to i tak mam zaległości .

Pozdrowienia dla Ciebie i małżonki
Genia
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

ja jutro zobacze co z tymi moimi rododendronami :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu u Ciebie jak zawsze pięknie , kolorowa wspaniała wiosna :D Rododendron lada moment zakwitnie :D u irysków las pąków :D bzy cudowne, u mnie też jeszcze chwilka i zakwitną :D Rybki super :D
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz.Jak zwykle przyjemnie zerknać od czasu do czasu do twojego ogrodu.Pracuś z ciebie nieprawdopodobny.Ja mam tego dużo mniej.Trawniczek jak malowany,czy kosisz traktorkiem czy tylko samojezdną.Ja też nawoziłem swoją nawozem na cały sezon,po 3dniach było widać efekt(dasz poznasz nie dasz też poznasz).wydaje mi się że ta Wiosna to już Lato.Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz ten powojnik kupiłeś w Biłgoraju, czy w Zamościu?
Moje dwa "Rodki" też mają pączki a trzeci ubiegłoroczny zakup nie.
Dużą rybkę szykuj bo my się do Was wybieramy w wkrótce.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny, rododendrony ( i azalie) , to jedne z najpiękniejszych roślin , jakie można mieć w ogrodzie. Fakt że wymagają dbałości , ale za to odwdzięczają się pięknymi kwiatami. W tym roku zapowiada się festiwal pięknych kolorów u tych roślin ( z ośmiu, nie będzie kwitł tylko jeden), zapraszam do oglądania zdjęć , nie tylko tych roślin.

ASIU- dziękuję za odwiedziny, zazwyczaj , dzień 15 maja, jest tym dniem , po którym wysadza się już wszystkie rośliny ciepłolubne, w tym pomidory, ale........ zawsze lepiej obejrzeć w tych dniach prognozę pogody, bo "zimna Zośka" może o dzień dwa się opóźnić. Wprawdzie czasami zdarzą się przymrozki i w I dekadzie czerwca, ale to siła wyższa i nie ma na nią zwracać uwagę.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, faktycznie kwitnienie kolejnych roślin szybko następuje , ale i czas też szybko goni, nie tak jak zimą się dłużył. U mnie też rośnie ilość zdjęć nie pokazywanych, założyłem sobie osobną stronę -archiwalną, będzie co zimą pokazywać. Dziękuję za pozdrowienia dla małżonki.

CARLO- dziękuję za odwiedziny, u Ciebie też już powinny rododendrony pojedyncze płatki kwiatów, wczesna wiosna u Was wcześniej się zaczyna, ale teraz, to trudno powiedzieć , bo nam bliżej do klimatu kontynentalnego .

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, kwitnących roślin mamy dużo, codziennie coś nowego rozkwita, nie sposób wszystkiego pokazać, niestety fotosik wszystkiego nie jest w stanie przyjąć w ramach limitu.

TADEUSZU- dziękuję za kolejną wizytę, trudno nie być "pracusiem" jak "robota" w kolejce czeka. Nie jest tak źle, zawsze znajdzie się czas by siąść na tarasie, wypić kawę, poczytać codzienną prasę. Trawnik koszę kosiarką spalinową z napędem , silnik w kosiarce jest mocny, 6 KM, traktorek u mnie nie zdał by egzaminu, za dużo drzew" samotników " rośnie na trawniku. dopóki są siły będę spacerował za kosiarką, zwłaszcza że sama jedzie do przodu, a ja ją muszę pilnować by mi nie odjechała.

Na trawnik rozrzucam nawozy zakupione w składnicach dla rolnictwa, są dużo tańsze niż w sklepach ogrodniczych, a ich skład chemiczny jest ten sam, w sezonie zasilam trawnik nawozami dwa razy, wiosną i w końcówce czerwca.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, powojnik kupiłem ,tym razem nie na targu, a w sklepie ogrodniczym. Rybka "DUŻA" czeka na Ciebie, tylko musisz ją sobie złapać, bo ja , jak wiesz , nie mam do wędkowania zacięcia, najwyżej , sprawdzimy jak się spisze ten od Was "wynalazek". Zapraszamy WAS o każdej porze dnia czy nocy, drogę znacie.

Wczoraj padało, lecz nie było tyle deszczu, na co się zanosiło. Dzisiaj czwartek, a więc w Biłgoraju " święto dyszla" więc jak zwykle na targu musiałem cośik kupić, tak bez "chabłędzia" nie przystoi wychodzić z targu.

Po deszczyku na warzywniku się zazieleniło - głównie chwastami, przy pomocy urządzenia mechanicznego szybko poradziłem sobie z chwastami.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28

Post »

Tadeuszu robota nie zając nie ucieknie i nie ma się jej co bać możesz obok niej nawet leżeć ,gorzej z żoną nie da kawy jak nie zrobie roboty.Do następnego koszenia.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Tadeuszu ale masz warzywa,moje to nawet nie zeszły,sucho i nie padało.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu skąd masz taką długą linijkę żeby tak prościutko warzywka posiać? :)

Niesamowite:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

A to już Tadeuszowa tajemnica! Każdy taką linijkę chciałby mieć!
Tadeuszu łatwo poradzić, gorzej zrealizować. Popieczarkowego podłoża w okolicach Lublina jakby brak.
A nie padało u Ciebie i chwasty nie wylazły?
Pozdrawiam, nigella
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

TADEUSZU- dziękuję za odwiedziny, wszyscy wiemy że roboty nie przerobi, ja też mogę leżeć przy niej trzy dni, bo się jej nie boję, ale jak lubi się przy czymś pracować, to jest to sama przyjemność. Wczoraj opryskałem chwasty w trawniku, koszenie będzie po niedzieli, a kawę to ja żonie robię, bo jest lepsza jak ktoś zrobi .

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, pomimo suszy, u nas wszystkie (wczesne) warzywa poschodziły, tak samo na wierzchu jest trzy rządki wczesnych ziemniaków( tyle wcześniej sadzimy ,bo można je okryć na wypadek przymrozków). Zaletą naszej działki że jest w obniżeniu terenu, przy rzece i dłużej w glebie jest utrzymywana wilgoć.

LAMIO, NIGELLO - dziękuję za odwiedziny, pierwszą linijkę robi się pod sznurek, a do następnych mam takie narzędzie, że już same proste linijki wychodzą , oto owo urządzenie - rozstaw u dołu co 35 cm, u góry podwójnie, co 70 cm. Według górnych linijek sadzę ziemniaki, ogórki, według dolnych marchew, cebulę, buraki, fasolkę, groszek itp. kapustne sadzę pod znaki małe , ale odstępy daję 1 i 1/2 odstępu w kwadracie. Takie znaczniki ułatwiają pracę i pozwalają w rzędach niszczyć chwasty spulchniaczem ogrodowym, do plewienia zostaje wtedy kilka centymetrów szerokości, tylko przy roślinie.

Obrazek

NIGELLO- jestem pewien że w okolicach Lublina jest wiele pieczarkarni, widząc w sklepie sprzedawane pieczarki ( nie w centrach, tylko w osiedlowych sklepikach), spróbuj zapytać o dostawcę , ewentualnie poproś by się sklepowy dowiedział coś od dostawcy, po nitce do kłębka, w ten sposób możesz dotrzeć do producenta, szukać trzeba już teraz i zamawiać, bo wiem że to chodliwy towar i zamawiać trzeba z wyprzedzeniem.

Najbliższe dni w Nokłach będą przebiegać w cieniu kwitnienia rododendronów i azalii, bardzo lubię te kwitnące rośliny i obserwuję ( z aparatem) każdy moment otwierania się tych kwiatów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Witaj, wszystkie tajemnice masz zamiar zdradzić? Jest! pieczarkarnia kilometr ode mnie! Miałeś rację- kolejka.
Nie wiem jak długa, ale Twoja sugestia to prawie jak rozkaz! W każdym razie realna obietnica na polepszenie !
Mówiłam, mógłbyś pobierać opłaty... :) :) :)
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Tadeuszu, Tadeuszu szybko pokaż swoje pomidory w szklarni. :lol:
A rododendrony naprawdę ładne, ale trzeba jeszcze troszkę poczeka by zobaczyc je w pełnej okazałości.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”