PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 3 cz.

Post »

Jak nie zapomnę -przyłączę się. Można pomóc sobie fotografiami - łatwiej będzie policzyć większe stadko!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Trzykrotnie brałem w tym udział - rok temu by był czwarty raz, ale sesja mnie pochłonęła :/
W tym roku może jednak wygospodaruje tą godzinę i wyjdę na Ptakoliczenie :)
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Odbiegnę trochę od tematu, ale mam nadzieję, że nie tak całkiem off... - w końcu w tym wątku najłatwiej o opinię miłośników ptaków. Siatka ochronna przeciw ptakom - może ptakom zaszkodzić? mogą zaplątać się, zrobić sobie krzywdę? Oglądałam zdjęcia z wcześniejszych akcji liczenia i znakowania ptaków. Ornitolodzy wyłapują je w takie sieci. Czy to takie same siatki, jak te stosowane w sadownictwie? Bo jeśli tak, to lipa :( ptactwo zaplącze się w to to, jak w pułapkę.
A żeby nie było nieporozumień 8-) karmniki mam w miejskim ogródku, a truskawki na leśnej działce (różnica ponad 40 km). Dwa lata temu posadziłam truskawki i cieszyła się nimi cała rodzinka, choć to był pierwszy rok owocowania. W ubiegłym roku krzaczki starały się jak mogły, ale wszystkie owoce wtryniły nam zięby. Nie szło ich uprzedzić, niewiele robiły sobie nawet z naszej obecności w ogródku. Pomyślałam o siatce przeciw ptakom (nie bardzo wiem, jak miałabym ją zamontować na truskawkowym poletku, ale to już inna sprawa), jednak nie wybaczyłabym sobie, gdyby jakaś zięba-złodziejka zginęła zaplątana w tej siatce. Prędzej odpuszczę sobie uprawę truskawek.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ptaki w siatce takiej podczas liczenia są bardzo szybko wyciągane , to gwarantuje im bezpieczeństwo ;:108
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Damroka pisze:Odbiegnę trochę od tematu, ale mam nadzieję, że nie tak całkiem off... - w końcu w tym wątku najłatwiej o opinię miłośników ptaków. Siatka ochronna przeciw ptakom - może ptakom zaszkodzić? mogą zaplątać się, zrobić sobie krzywdę? Oglądałam zdjęcia z wcześniejszych akcji liczenia i znakowania ptaków. Ornitolodzy wyłapują je w takie sieci. Czy to takie same siatki, jak te stosowane w sadownictwie?
To nie to samo Obrazek
Siatka ochronna przeciwko ptakom jest wykonana przeważnie PE (polietylen) lub dzianiny. Ma mniejsze oczka (to już zależy od siatki), przeważnie jest koloru czarnego bądź zielonego (jest lepiej widoczna) i ma na celu uniemożliwienie i zniechęcenie ptaków do naszych zbiorów.

Sieć ornitologiczna (mylona z siatkami na ptaki) ma na celu złapanie ptaków na przelotach. Są robione z włókien poliestrowych, nylonowych lub monofilamentowych (do łapania małych ptaków bądź nietoperzy). Oczka większe (w zależności jakie ptaki mają być złapane), muszą być mało widoczne, bo inaczej ptaki by je omijały :) i najważniejsze - bez licencji obrączkarskiej nikt Ci takiej sieć nie sprzeda Obrazek
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

WojtekB pisze:i najważniejsze - bez licencji obrączkarskiej nikt Ci takiej sieć nie sprzeda
Oj, oj, oj. Pojedź na najbliższą giełdę samochodową. Dostaniesz wszystkie narzędzia do łapania ryb, zwierząt leśnych, ptaków, co tylko sobie wymarzysz. Wzory typowe i na zamówienie. Producenci żaków, wontonów, drygawic, sieci i siatek wszelkich typów mają swoje stoiska i wspomnianych obostrzeń dotyczących sprzedaży nie stosują. Wpisałem w guglownię "siatki do łapania ptaków" i też sporo ofert wyskoczyło. Tak więc ten sposób eliminacji niechcianych wyrobów nie zawsze się sprawdza. Niezorientowanemu klientowi sprzedawca wciśnie akurat to, co najbardziej chce sprzedać. Niestety.
Dlatego dzięki ci za opis różnic, też potrzebuję chronić owoce w sezonie i dzięki temu już wiem jak szukać.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Damroka, kupiłam w ogrodniczym dwie takie siatki (po 17 zł, 4x5m), bo też syn ma problem z ptakami, zeżrą nawet porzeczki, że o poziomkach nawet nie wspomnę. Mam zamiar powbijać w ziemię patyki, na tych patykach plastykowe butelki i na to narzucić siatkę. Nad porzeczkami to może coś w rodzaju namiotu wymyślę.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p

Post »

Baaardzo Wam dziękuję ;:180 znaczy: mam szansę na zjedzenie własnych truskawek i zięby pozostaną bezpieczne (przynajmniej z mojej strony).

Wojtku ;:196

Markonix :D a ja tam wcale ornitologów i wspomagających ich wolontariuszy nie podejrzewałam o znęcanie się nad ptaszkami pod pretekstem obrączkowania.

Piotrek - krótko mówiąc: handel i usługi dla kłusowników. Może jeszcze gazetki instruktażowe zaczną wydawać :evil:

Gieniu - na zdjęciach w necie widziałam, że na drzewka i większe krzewy te siatki są po prostu narzucane. Na mojej działce wieją bardzo silne wiatry, więc gdybym nie przywiązała jakoś siatki, to pewnie szybko szukałabym jej w lesie, albo w sąsiedniej wsi. Taki namiot to dobry pomysł, tylko trzeba tak pokombinować, by przechytrzyć ptactwo, bo szpaki np. nieźle główkują i w sadach (tak czytałam) przedostają się pod siatki od dołu. Może przeciągnąć przez oczka sznurek na brzegach siatki i związać u dołu? Na truskawkowym poletku zastosuję Twój pomysł i na brzegach przymocuję siatkę (pewnie na szpilki) do ziemi. I gdzie ta przyjemność przechodzenia obok krzaczka i podskubywania pojedynczych owoców? W takim układzie trzeba będzie najpierw "odpakować" drzewko, czy krzew z siatki :? Eh, ta natura: w buraczkach mieszka zając (na zimę przeniósł się pod domek), w kompostowniku (i nie tylko) żmije zygzakowate, w domku zimują myszy, truskawki doszczętnie wyjadły zięby, o wszechobecnych kretach, nornicach i innych milusich skądinąd futrzakach nie wspomnę. Toż to już zmasowany atak :;230
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Piotrek T pisze:Niezorientowanemu klientowi sprzedawca wciśnie akurat to, co najbardziej chce sprzedać. Niestety.
Dlatego dzięki ci za opis różnic, też potrzebuję chronić owoce w sezonie i dzięki temu już wiem jak szukać.
Mam świadomość, że takie rzeczy nie są trudne do zdobycia.
Właśnie miałem taki cel, żeby tą różnicę pokazać i nikt "przez przypadek" nie kupił złej siatki :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Melduję, że wzięłam udział w liczeniu ptaków i zarejestrowałam wyniki w http://www.worldbirds.org/v3/latestnews.php
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p

Post »

A ja d*** (literka "d" i trzy gwiazdki :wink: ) jestem i nie policzyłam moich skrzydlatych gości, bo nie siedzieliśmy dziś w domku przy karmnikach, tylko pojechaliśmy na działkę. Chyba mój M. ma rację i fajnie byłoby zamontować kamerkę przy karmnikach. Sierpówek stanowczo mi przybywa pod karmnikiem (od 2 sierpówek dwa lata temu, do 12 w tym roku - codziennych gości). Krukowate jakby sobie z lekka odpuściły. Bażancia parka pozostaje wierna naszemu karmnikowi od ub. r. Przodują bogatki oczywiście, ale i modraszki, szarytki bywają; wróble i mazurki krzyczą jeszcze przed wschodem słońca - karmniki uzupełniamy ok. godz. 22-ej, więc stołówka u nas jest czynna od najwcześniejszego ranka. W menu w tym sezonie tylko słonecznik i owies bezłuskowy, bo finansowo nie wyrabiam, by bardziej karmę urozmaicić. Zużycie dotąd czterokrotnie wyższe, niż w ubiegłym roku. W poniedziałek kolejne 60 kg jednego i drugiego muszę zamówić. Ale nie boję się jakoś o to, że ptaszki zapomną o naturalnym pozyskiwaniu pożywienia i uzależnią się od karmników. Chwila odwilży i drepczą pod krzewami, szukają tego mięska, co to wypełza :wink: pod cisem. Jakoś na uzależnione od moich jadłodajni nie wyglądają :heja Tylko gdzie są moje awatarowe rudziki (raszki)?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Kontakt:

Post »

Mnie znów pochłonęła sesja (ale teraz przynajmniej w pierwszych terminach udaje mi się zaliczyć :) ). Za rok wydaje mi się, że na 99,9% nie wezmę udziału w liczeniu ptaków, bo będę na parę tygodni przed obroną mojej pracy ;:208 :shock: może za 2 lata ^^

Myślałem też nad czymś w stylu kroniki-dziennika - tylko, że systematyczność nie jest moją najmocniejszą cechą ;:104
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Witaj Iwona.Ja myślałam,że tylko u mnie taki rozrzut gatunkowy bo też u mnie ptaszydeł moc, oprócz tego wiewiórki,jeże no i w przewadze krety i nornice ale u Ciebie to dopiero kolekcja ;:138
Mam podobny problem z finansami,już żartujemy z M.że na słoninę i nasiona do karmników wydajemy więcej niż na wyżywienie dla nas. Do tego słoninę upodobały sobie dzięcioły i wyżerają sikorkom.
pozdrawiam
Alicja :)
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08

Post »

U mnie też ptaszków mnogość, najbardziej lubię podpatrywać pliszki. Przy murbelce mam dziurę w której nie wiem co za ptaszek ale z wróblowatych ma wylęgarnie i co roku nowy przychówek. Najfajniejsze jest jak młode uczą się latać i wypadają z wylęgarni prawie na głowy osób przebywających na tarasie. A to co udało się sfotografować: 1 - wiem że to dzięcioł :tan 2- tego drapieżnika nie znam.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Coś podobnego pojawia się u mnie tyle,że nie za blisko i nie wiem co to za ptica.Ładne zdjęcie ;:138
pozdrawiam
Alicja
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”