Rozczochrany ogródek Stokrotki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki - czyli pewnie spróbuje dolistnie. Opryskiwacz w końcu mam :-)

Takie czasy nastali, że nie ma jak robić zdjeć w tygodniu, bo rano ciemno, po południu ciemno, kolory przekłąmane...

Ale słuchajcie, jak dobrze mieć sąsiada! Mój sąsiad obsadza właśnie ogród w ilościach hurtowych. Wczoraj patrzę, a on idzie do mnie i z daleka czymś wymachuje. Patrzę, a to ot co:

Obrazek

Za dużo dostał od szwagra, który rozmnaża takie miniaturki, no to poczuł potrzebępodzielenia się. Jak miło :-)

A u mnie zaszalał powojnik Huldine. Wiosną myślałam, żew nic z niego nie bedze, bo nie opuszcza się i nie opuszcza...aż tu nagle hop siup - wylazł. No, ale w miedzyczasie, spisawszy go na straty, psadziłam w tym miejscu co innego - więc go wykopałam i przesadziłam. Powojnik przesadzany majową porą ma znikome szanse na zakwitnięcie w sezonie, ale jednak - w październiku się mu udało:

Obrazek

I jeszcze przekłamana zmierzchem czerwoność, i mój wczorajszy nabytek konfiturkowy :-)

Obrazek Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

hanka55 pisze:Siarczan potasu - płaska łyżka od zupy, posypowo, min. 30 cm od pnia, wokół krzewu.

1 łyżka to ok. 2 łopaty nawozu z balstem włóknistym!!!

W oprysku na każdy litr wody, płaska łyżeczka siarczanu + kropla Ludwika na zmniejszenie napięcia powierzchniowego kropli ( żeby oprysk trzymał się na liściach).
Wolę opryski- lepiej się rozkłada, szybciej wchłania i nie ma obawy o zasolenie gleby. :lol:
Właściwie to nawet ważniejsze jest to, że przy oprysku nie ma obawy o zaburzenie proporcji między potasem a magnezem.
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

No to Ty na sąsiada narzekać nie możesz :wink:
W sumie ja też...... :lol: i też o róże chodzi :D
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Glut dla 100-kroty :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko i Haniu - dzięki raz jeszcze.

Gosiu, ja - odpukać - naprawdę mam fajnych sąsiadów. Pomagamy sobie nawzajem w problemach, jeszcze nigdy nie zdarzyło sie nam podpaść jeden drugiemu. Na takie dobre stosunki sąsiedzkie trzeba chuchać i dmuchać, bo to cenna rzecz i podstawa spokojnego i komfortowego życia - jak czasem słucham, albo czytam, co sąsiedzi sąsiadom potrafią narobić, to włosy dęba stają...i jeszcze to przekonanie niektórych o własnej stuprocentowej racji, zero dystansu do swego postępowania i totalny bezkrytycyzm w stosunku do siebie. Coś okropnego. Myślę, że naprawdę (odpukać) mamy szczęście. Chociaż też i taka prawda, że na szczęście to trzeba trochę samemu zapracować :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

zabiegana, pracowita 100krotko :wink: jak w starej piosence "jak dobrze mieć sąsiada" :lol: u mnie sąsiadów brak :cry: jedyny, mieszkający vis a vis pojawia się od czasu do czasu z kolejną ekipą budowlańców (ma firmę remontowo-budowlaną), powie dzień dobry i tyle. Glut przepiękny... czy w Rzeszowie jest Auchan? Bo właśnie obejrzałam ich gazetkę i zobaczyłam róże pienne, angielskie tudzież :wink: i chętnie bym nabyła. Przyznam Ci się jedynej (choć wiem, że przeczytać mogą wszyscy ale komu by się chciało taki przydługawy wywód czytać :wink: ), że zabłądziłam dziś w Rzeszowie :oops: . Korzystając z wolnego czasu (skończyłam dziś o 14.00) postanowiłam poszaleć zakupowo... nie pamiętam, kiedy ostatnio miałam taką okazję. Odwiedziłam jedną Galerię Handlową, później kolejną - Plazę i wracając do hotelu, zabłądziłam :roll: Ale ponieważ wszystkie drogi prowadzą do... zawróciłam z drogi, zmieniłam kierunek i dojechałam szczęśliwie do hotelu :lol: Jestem z siebie dumna :wink: :lol:
Aha, jeśli szukasz kurtki zimowej dla którejś z dziewczynek, to mogę na priv napisać, gdzie kupiłam dla mojej Julci piękną, ciepłą i w dobrej cenie :lol:
Ufff... ale Ci nabazgrałam... :wink:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

sąsiad fajny gość :wink: , a różyczka śliczna, oby się przyjęła i ładnie przezimowała :P
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gohna - ja też błądzę czasem we własnym mieście :shock: serio. Mam jakąś taką, nazwijmy to, dysfunkcję, że straszliwie łatwo zapominam drogę. W miastach, w budynkach... tyle już razy gubiłam drogę, że do dzisiaj mi się to sni...

Aniu, posadziłam ją do doniczki i trzymam w domu. O tej porze roku nie nacieszę się jej widokiem przez domem, bo rano ciemno, po południu ciemno...
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Czytam, ze będziesz różę wzorem babci przerabiać...
Nasz expert od dzikich róż - Nalewka - opisała, że nie warto robić nalewek...
O! Tu...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witaj 100krociu :D

czerwona Lava zawsze kojarzyła mi sie z wybuchem wulkanu a tymczasem ON paprze na pomarańczowo z czerwonymi wtrętami buuu :twisted:

lubimy cynie? :lol: :lol:

cmokasiki
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z rugosy mam plan robić konfiturę taką, jak moja mama. Co prawda makutry jeszcze nie mam, ale zanim się dorobię bujnego kwiecia, to zdążę sobie kupić :-) Pamietam jak dziś, mieliśmy działkę pracowniczą, na której rosła wieeeelgachna róża i jak ją musieliśmy z bratem obierać (nie cierpieliśmy tego!) i potem mama robiła z niej konfiturę.

Teraz sama mam dzieci i mogę sobie nimi orać jak chcę :;230

Smoku, lubimy owszem, tak się zastanawiam, czyżbym się powtarzała? ;-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień pełną gębą :-) a ja jestem tak strasznie, okropnie szczęśliwa, że w październiku jeszcze mam kwiaty! Pojedyncze, czasem wymęczone, ale są i cieszą człowieka...

Pomarańczkowe - Westerland sie jeszcze wysilił, i Fredensborg, kupiony z pączkami, zastanawiam sie, czy on te kwiaty ma mieć takie małe...zobaczymy za rok

Obrazek Obrazek

Alain, po prostu sie w nim zakochałam! trzmielina czerwoniuchna i powojnik Duranda, ostatnie kwiaty

Obrazek Obrazek

Obrazek

i na koniec niespodzianka, czy widzicie to, co ja? Piękny Artur, tak srodze sponiewierany przez gryzonie (niech im kat zaświeci), wygląda na to, że po reanimacji - zabrał się do życia!

Obrazek

Ja wiem, że z tych przyrostów po zimie nic nie będzie, bo za swieże, ale wygląda na to, że maszyna ruszyła!
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałam jeszcze dodać, że mam już swego własnego, prywatnego Gluta :-) Właśnie zażywa kąpieli razem z Haendlem. Sadzonki kopane z gruntu, po 4,50 - Klomb, sezon sie rozpoczął. Coś czuję, że na tego Haendla będę klęła nieparlamentarnie (a może sądząc z ostatnich doniesień medialnych - parlamentarnie właśnie :;230 ) , ale tak mnie urzekł, że spróbuję.

4,50 nie majątek, co nie? ;-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Fredensborg ma właśnie takie malutkie kwiatuszki :wink: , ale urocze :P
ładny ma kolorek ta róża.

Kupiłaś te sadzonki od Klomb z allegro?
Dobrze kojarzę??
Kiedyś się o niej sporo naczytalam... :?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Aniu, Zielony Klomb to takie centrum ogrodnicze, które mam koło pracy (na zgubę i zatracenie portfela mego chyba - jeszcze derenia kanadyjskiego upolowałam, szukałam go dłuuuugo, i wreszcie sie trafił :-) )

Jeśli Fredek ma mieć nawet takie małe kwiatki, to i tak przeboleję, bo kupiłam go głównie ze względu na kolor - jest taki smakowity :-) i z daleka widoczny.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”