Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
jamas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2014, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Małe kaktusy-co dalej?

Post »

Witam, pare miesięcy temu przywiozłem sobie z wycieczki nasiona kaktusów,pojęcia o tym większego nigdy nie miałem, jakież więc było moje zdziwienie gdy z nasion dorobiłem się kilku sztuk:)
Na tą chwilę wygląda to mniej więcej tak:

Ponieważ fotka ma zbyt dużą rozdzielczość zamieniam ją na link
Tomek/blabla

http://i57.tinypic.com/epjbs1.jpg

Kaktusy trzymam w plastikowym pojemniczku zamykanym od góry co jakiś czas podlewając Kaktusy póki co jako tako rosną, niestety pierwszego dopadł już jakiś grzyb czy pleśń i go zwyczajnie zżarło.
Jak mniej więcej widać na zdjęciu ziemia w której są kaktusy także wygląda raczej już nieciekawie.
Pytanie co dalej, czy kaktusy można przesadzić już do innej ziemi?jak długo trzymać je bez dopływu powietrza?

Z góry dzięki za pomoc:)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

Roślinki, które są szkliste zostały zaatakowane przez jakiegoś grzyba i najpewniej za kilka dni umrą. Te nieprzezroczyste (widzę jakieś 4 sztuki) jeszcze żyją i sugeruję przesadzenie ich do suchego, przepuszczalnego substratu. Tej wielkości roślinki można już uprawiać jak dorosłe kaktusy o ile zapewni się im dużo rozproszonego światła (nie bezpośrednie słońce). Podlewać należy gdy podłoże zupełnie przeschnie. Kaktusy muszę mieć na przemian okresy wilgotnego i zupełnie suchego podłoża
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
x-k-ka

Post »

Zgadzam się z blabla Też radzę zmienić ziemię.Za dużo wody i wilgoci dlatego masz zielony nalot , moje młode sadzonki ( mam takie jak ty ) trzymam na parapecie, grzejniki dają czadu w okresie zimowym więc je przykrywam . Zimą podlewam tylko raz na 2 tygodnie - musisz przesuszyć ziemię i to porządnie przed ponownym podlaniem. Nie przykrywaj ich niech mają powietrze w ten sposób ziemia oddycha a tak oferujesz im podwójną wilgoć
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tydzień temu wysiałam te kaktusy -mieszanka firmy PNOS .Po 4 dniach zaczęły wschodzić , jest już ponad 25 .Jak duże muszą być te siewki żeby je przesadzić ? Beata
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Siewki można pikować właściwie na każdym etapie ich rozwoju. Optymalny moment to zazwyczaj gdy już mają pierwsze ciernie, czyli kilka areol. Oczywiście wiele także zależy od wielkości nasion i samych siewek. Przy średniej wielkości roślinek i typowym ich tempie wzrostu pierwsze pikowanie sugeruję zrobić po ~3 miesiącach od wykiełkowania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ale one jak podrosną to nie zmieszczą się w tym pudełeczku .
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

To nie rzeżucha. One przez 3 miesiące nie urosną więcej niż kilka mm.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Chyba nie ma osobnego działu "Wysiewanie sukulentów", więc pozwolę sobie tu pokazać moje maluszki:
Frithia pulchra z własnych nasion:

Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

dagg pisze:Frithia pulchra z własnych nasion
Rewelacja! ;:138 Rzadko kto wysiewa frithię, pokazuj częściej, jak się sprawy mają, będziemy kibicować :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-k-ka

Post »

gdzie nasiona kupiłeś ? W nasiennym zapytuję o nasiona żywych kamieni - w ogóle nie mają ;:185
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

kafforka pisze:gdzie nasiona kupiłeś ? W nasiennym zapytuję o nasiona żywych kamieni - w ogóle nie mają ;:185
Jeśli pytanie jest do mnie to: wysiew z własnych nasion, zebranych z własnej rośliny :) ale osobiście widziałam nasiona żywych kamieni w ogrodniczym, w razie czego zawsze można zamówić przez internet :)
onectica pisze:
dagg pisze:Frithia pulchra z własnych nasion
Rewelacja! ;:138 Rzadko kto wysiewa frithię, pokazuj częściej, jak się sprawy mają, będziemy kibicować :D
Jasne, że będę pokazywać :) część siewek (niewielka ilość) już zamarła, mam nadzieję, że reszta maluchów się utrzyma :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-k-ka

Post »

dagg szczęściarz z Ciebie ;:138 . Sprzedawca w ogrodniczym przy mnie zapytywał się w hurtowni , tam też nie mają. W necie taka paczka drogo mi wyjdzie - więc może dorwę je jeszcze. Sezon jeszcze się nie zakończył.
Życzę dużo słonka dla maluszków ;:3 ( te pytanko było do Ciebie kierowane i thx za odpowiedź ;:333 )
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07

Post »

Czy komuś z was "udało się" przenawozić kiełkujące nasiona i takie dopiero co wykiełkowane siewki? Chodzi mi o zastosowanie za mało rozrzedzonego nawozu w stosunku do zaleceń. Jeśli ktoś tak zrobił to czy mógłby opisać skutki?
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Ja mogę ci tylko czysto teoretycznie napisać, że przenawożenie może skutkować tzw. suszą fizjologiczną, która powoduje, że rośliny nie mogą pobierać wody z podłoża pomimo iż ona tam jest.
Nie będę się rozpisywał bo możesz sobie w sieci poszukać dokładnych informacji na ten temat.
W przypadku siewki jest to, jak się domyślasz, szybka droga do jej odejścia do krainy wiecznych cierni :wink:
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Nawożenie nasion i kiełkujących siewek zupełnie mija się z celem. Nasiona jak i siewki mają zapas substancji odżywczych, które powinny im wystarczyć na kilka-kilkanaście dni.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”