Ogród Fridy - co powstanie z chaosu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj pracy w ogrodzie nie było, tylko M. zebrał pomidorki. Oto dzisiejszy urobek, co 2-3 dni taka porcja, czyli ok. 2 kg, jesteśmy przepomidorowani.
Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To na przecierek z nimi .Ponoć zdrowszy, niż same pomidorki .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido-te małe pomidory są bardzo smaczne kiszone.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Danusiu
Nic nie piszesz jak idzie przemeblowanie ogrodu,czy już masz obmyśloną koncepcję?
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha! Koncepcję mam, ale jeszcze ją dopracowuję. Wszystko to wina Waszych ogrodów, bo niektóre pomysły nie przyszłyby mi do głowy. We wrześniu wezmę kilka dni urlopu i do roboty. Będę sprawozdawać słowem i obrazem.
A dzisiaj kilka leśnych fotek:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba zamieniłabym ogród na kawałek lasu....
Uwilebiam lasy, najlepiej wypoczywam w lasach. Dlatego najchętniej jeżdżę nad jeziora do komków letniskowych.
A ty masz to na co dzień :D
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Danusiu przepiękne te widoczki Twojego lasu super,
wspaniałe pomidorki,a do słoików nadmiar upychaj w zimę będą pycha,
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

:shock: Ale pomidorków :shock: Piękny ogród :D
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Witaj Danusiu. Bardzo dawno mnie u ciebie nie było :lol: Chcesz zmieniać ogród, dlaczego?? Jest taki piękny - to między innymi z niego czerpię pomysły :lol:
Frida pisze:Sundavilę dostałam w prezencie, była w małej doniczce, z plastikową drabinką, całość otoczona celofanem i ozdobiona kokardką. Zdjęłam opakowanie, podlałam i postawiłam na tarasie, za kwadrans leżała. Przywróciłam do pionu, za trochę zaglądam, leży. Wyniosłam do ogrodu, schnie, wkopałam w ziemie razem z doniczką, marnieje, zrzuca pąki. Wygrzebałam z ziemi, obejrzałam i doszłam do wniosku, że jest jej za ciasno. Nabyłam przepiękną :D doniczkę, przesadziłam i pojechałam na urlop. Po powrocie istny bukiet, pąków mnóstwo, liście zielone, widać, że jej dobrze. Nie bardzo wiem, co z nią zrobić zimą?
Też mam Sundaville - czytałam, że zimuje w domu - musi mieć stałą temperaturę, może być to i 15 stopni, ale stale jednakowo. Mam w planie wstawić ją do pralnio-ubikacji. Tam nie ma kaloryferów, a jest okno, więc mam nadzieję, że jej się tam spodoba :lol:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa i porady, przyjemnie się je czyta.
Zaczęłam pierwsze przekształcenia w ogrodzie, na razie przesadzam niewiele, ale zdecydowanie pozbywam się zbędnych roślin. Przy pomocy M. poszły sobie dorodne jałowce płożące, kosodrzewina, tuja, jałowce kolumnowe, dzięki temu mam trochę miejsca na to co lubię. Wszystkie iglaki zagęściły lasek.
Dzisiaj po południu dalszy ciąg porządkowania.

Martwi mnie to, że jest bardzo sucho, rośliny przysychają, róże wiążą pąki, ale kwiaty nie rozkwitają, więdną. Powojniki schną, pięciorniki również, jest dramatycznie. Krzewy zwieszają liście, nawet barwinek- twardziel ma podwinięte liście. Katastrofa! Podlewamy bardzo dużo, ale woda przelatuje przez piaski, które są przeszuszone, a te nędzne resztki, co zostaną są pochłaniane przez drzewa. Deszcz, deszcz i jeszcze raz deszcz!
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Deszcz już pada ,idzie z zachodu zaraz do Was dotrze.Ja też narzekam za suszę i z niedowierzaniem czytam,ze u innych lato było mokre :shock: trawy już nie mam bo leję tylko pod róże ,hortensje i krzewy. :cry: miłego porządkowania :P
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Danusiu, Twoje prośby zostały spełnione, mam nadzieję, że u Was też pada i rośliny oddychają z ulgą.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczęło padać, a ja wznoszę oczy ku niebiosom i proszę o porządną ulewę aż do sobotniego poranka. Krótkotrwały deszcz, raczej deszczyk zatrzumuje się na liściach, do ziemi nie dociera.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Frido u nas zlewa drugi dzień czego i Tobie w ogrodzie życzę.Czy pod brzozami miewasz grzyby jadalne?
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, u mnie są różne grzyby, ale tylko kanie zjadamy, reszta jest ku ozdobie: głównie podgrzybki, opieńki, muchomory czerwone biało nakrapiane.

Deszcz padał zdecydowanie za krótko, w lesie nie doleciał do ziemi, susza ogromna. Nadal podlewam, szkoda mi roślin - to tylko jeden przykład podsuszonego powojnika, nie mam pojęcia, czy coś z niego będzie?
Obrazek
Za mną już prawie drugi sezon w ogrodzie i między bajki można włożyć, te wszystkie porady o urządzaniu ogrodu dla leniwych i zapracowanych. No, chyba, że wynajmą firmę, która zrobi ogród od projektu po pielęgnację. Ale co to za przyjemność? Ogród dlaleniwych, to trawnik i żywopłot z tuj, oczywiście trawnik kosi wynajęty człowiek. Tylko, że jak coś takiego nazwać ogrodem? Musiałam sobie pogadać, bo narobiliśmy się dzisiaj nieludzko. Jak już wcześniej wspominałam, planuję kolejną rewolucję w ogrodzie i właśnie się zaczęła, przy bardzo dużym udziale M. Udało mi się wygospodarować trzy wolne połacie ziemi, wywaliłam głównie iglaki, potężne i uparcie trzymające się ziemi.
1. Spory kawał ze słońcem od południa do zachodu ...
Obrazek
ten sam kawałek po oczyszczeniu, w doniczkach stają roże, które właściwie powinny być na śmietniku, ale daję im ostatnią szansę - do wiosny
Obrazek
2. Drugi kawałek - słoneczny cały dzień
Obrazek
3. Ten jest na rabacie półcienistej przy lesie, za miesiąc zostanie powiększony o jeszcze raz taki kawałek, tylko wykopię jaśminy.
Obrazek
A takie "korzonki" należało wykopać, żeby oczyścić teren, a i tak jeszcze nie wszysko oczyszczone.
Obrazek
Obrazek

Na dzisiaj wystarczy, ręce mnie bolą tak dotkliwie, że nawet pisanie staje się trudne. O kręgosłupie nie wspominam, ale mam na pewno, czuję go dość mocno! :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”