Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 9
Niezmiernie i niezmiennie podobają mi się kwiaty E.hybr. Tak piękną kolekcję zebrałeś i wspaniale je pokazujesz
. Ganymedes to mój ulubiony.

- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję.
To już robi wrażenie - i sprawia że mamy dużo pracy. Bo nawet połowę z nich sfotografować to trzeba się tym zajmować przez dłuższy czas...
Ale to piękny czas który wynagradza wydatki, pracę, wyrzeczenia - kwiaty potrafią zafascynować i baaaardzo ucieszyć!!

Szacuję swoją skromną kolekcję hybryd trichocereusów oraz echinopsisów hybryd na ok. 600sztuk i zdarzają się dni, że kwitnie jednocześnie 20-40 a pewnie nieraz i więcej roślin.jokaer napisał(a):
Całkiem niezłą ilość masz tych echinopsisów.
Jakby tak wszystkie naraz zakwitły, oj to by było.

To już robi wrażenie - i sprawia że mamy dużo pracy. Bo nawet połowę z nich sfotografować to trzeba się tym zajmować przez dłuższy czas...
Ale to piękny czas który wynagradza wydatki, pracę, wyrzeczenia - kwiaty potrafią zafascynować i baaaardzo ucieszyć!!

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Henryku... no jestem w szoku
Samych echino.., taka ilość, a gdzie reszta
I Ty tak skromnie mówisz, że trzymam je tu, tam, siam, ale tak naprawdę to gdzie Ty je mieścisz

Samych echino.., taka ilość, a gdzie reszta

I Ty tak skromnie mówisz, że trzymam je tu, tam, siam, ale tak naprawdę to gdzie Ty je mieścisz

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- hen_s
Hybrydy to obecnie większość mojej kolekcji roślin. Dla uściślenia: hybrydy trichocereusów, echinopsisów, chamaecereusów, lobivii, rebucji i kilku pomniejszych.
Większość z nich jest jeszcze relatywnie niewielka bądź też jak ostatnio wymienione nie osiągają dużych rozmiarów to się mieszczą póki co bez problemów.
Niestety jako że mam naprawdę niewiele miejsca to zrezygnować musiałem w tym roku z innych, do tej pory u mnie priorytetowych rodzajów jak aylostera, mediolobivia, duża część rebucji, haworcji oraz (ostatnio) epikaktusów (epiphyllum hybr.). Stąd jeszcze coś mogę ustawić, na coś popatrzeć i przezimować.
Ale bieda coraz gorsza z miejscem i ma u mnie miejsce dość ostra selekcja. Cóż, czas też nieco odświeżyć kolekcję aby wciąż tego samego nie oglądać i wciąż tego samego nie pokazywać.

Większość z nich jest jeszcze relatywnie niewielka bądź też jak ostatnio wymienione nie osiągają dużych rozmiarów to się mieszczą póki co bez problemów.
Niestety jako że mam naprawdę niewiele miejsca to zrezygnować musiałem w tym roku z innych, do tej pory u mnie priorytetowych rodzajów jak aylostera, mediolobivia, duża część rebucji, haworcji oraz (ostatnio) epikaktusów (epiphyllum hybr.). Stąd jeszcze coś mogę ustawić, na coś popatrzeć i przezimować.

Ale bieda coraz gorsza z miejscem i ma u mnie miejsce dość ostra selekcja. Cóż, czas też nieco odświeżyć kolekcję aby wciąż tego samego nie oglądać i wciąż tego samego nie pokazywać.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Henryku,
zakładając skromnie, że trzymasz te 600 echinopsisów w doniczkach 6x6 cm,
to daje nam na same te echi... powierzchnię 21 600 cm kwadratowych

to daje nam na same te echi... powierzchnię 21 600 cm kwadratowych

- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
założenie prawidłowe .... ale gdy trzymamy je podobnie jak kapustę kiszoną w beczce .... to troszkę mniej 

- hen_s
Nie liczę centymetrów a ustawiam rośliny gdzie mogę - gdzie nie mogę zresztą również.
Ratunkiem u mnie są regały i regaliki wielopoziomowe które co prawda troszkę cieniują dalsze rzędy ale za to miejsce się zwielokrotnia. Daję radę ja i rośliny - dla mnie to najważniejsze.

Ratunkiem u mnie są regały i regaliki wielopoziomowe które co prawda troszkę cieniują dalsze rzędy ale za to miejsce się zwielokrotnia. Daję radę ja i rośliny - dla mnie to najważniejsze.

- hen_s
Dziś przedświątecznie pokażę jednego ze swoich trichocereusów od Wessnera.
Ponieważ jednak wiąże się z nim (dla mnie) ciekawa historia to ją pokrótce opowiem.
Otóż w roku 2015 nabyłem u Wessnera między innymi roślinami nieduży odrost trichocereusa z numerem polowym Wessner 2000-17a nie wiedząc wtedy, że przysporzy mi on troszkę stresu oraz ciekawego czasu spędzonego na poszukiwaniu w necie z nim związanego. O co chodzi? Otóż będąc dość dokładnym w prowadzeniu wszelkiego rodzaju buchalterii również rośliny swoje lubię mieć dokładnie opisane, najlepiej ze zdjęciem kwiatu... A tutaj klops. Na forach niemieckich hodowców hybryd z lat wcześniejszych i obecnych doczytałem się mnóstwa pytań bez odpowiedzi o kwiat i sam wygląd rośliny. Bo nr. 2000-17a to roślina widmo! Nie ma takowej w żadnym z katalogów Wessnera, jest 2000-17 który to jest echinopsisem i w ogóle inną rośliną. Napisałem oczywiście do Wessnera ale z nim kontakt nie jest prosty, odpisał mi po prostu że te rośliny b. rzadko rozprowadza ale przecież przysłał mi etykietę to co mu głowę zawracam - tam pisze jaki kwiat będzie! Tyle że nikomu nigdy nie zakwitła ta roślina, w necie do dziś nie napotkałem jej zdjęcia i dalej jest zagadką. Cóż, trzeba się było nastawić na tryb "cierpliwy" i czekać. No i się doczekałem - roślina z kolorem kwiatu "leuchted violett" prezentuje się tak. I uprzedzając ewentualne krytyczne wypowiedzi: mnie się podoba!
Trichocereus hybr. Wessner 2000-17a (17a-2000) kwiat 14cm

W ten piękny czas życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich odwiedzających Forum i mój skromny wątek.

Ponieważ jednak wiąże się z nim (dla mnie) ciekawa historia to ją pokrótce opowiem.

Otóż w roku 2015 nabyłem u Wessnera między innymi roślinami nieduży odrost trichocereusa z numerem polowym Wessner 2000-17a nie wiedząc wtedy, że przysporzy mi on troszkę stresu oraz ciekawego czasu spędzonego na poszukiwaniu w necie z nim związanego. O co chodzi? Otóż będąc dość dokładnym w prowadzeniu wszelkiego rodzaju buchalterii również rośliny swoje lubię mieć dokładnie opisane, najlepiej ze zdjęciem kwiatu... A tutaj klops. Na forach niemieckich hodowców hybryd z lat wcześniejszych i obecnych doczytałem się mnóstwa pytań bez odpowiedzi o kwiat i sam wygląd rośliny. Bo nr. 2000-17a to roślina widmo! Nie ma takowej w żadnym z katalogów Wessnera, jest 2000-17 który to jest echinopsisem i w ogóle inną rośliną. Napisałem oczywiście do Wessnera ale z nim kontakt nie jest prosty, odpisał mi po prostu że te rośliny b. rzadko rozprowadza ale przecież przysłał mi etykietę to co mu głowę zawracam - tam pisze jaki kwiat będzie! Tyle że nikomu nigdy nie zakwitła ta roślina, w necie do dziś nie napotkałem jej zdjęcia i dalej jest zagadką. Cóż, trzeba się było nastawić na tryb "cierpliwy" i czekać. No i się doczekałem - roślina z kolorem kwiatu "leuchted violett" prezentuje się tak. I uprzedzając ewentualne krytyczne wypowiedzi: mnie się podoba!

Trichocereus hybr. Wessner 2000-17a (17a-2000) kwiat 14cm

W ten piękny czas życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich odwiedzających Forum i mój skromny wątek.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
Henryku, kwiat jest piękny, naprawdę, róż jest w moim odczuciu dla kwiatów bardzo akuratny.
Ten kolor jest b.trudny do oddania dlatego mamy te skojarzenia
Zjawiskowy kwiat. To kiedy on zakwitł?
Ten kolor jest b.trudny do oddania dlatego mamy te skojarzenia

Zjawiskowy kwiat. To kiedy on zakwitł?
- hen_s
Kiedy on dla mnie nie jest różowy a właśnie jasno fioletowy! A to różnica...
No ale ja jako mężczyzna na kolorach aż tak dokładnie się nie wyznaję.
Zakwitł 18 lipca tego roku, utrzymał kwiat dwa dni.

No ale ja jako mężczyzna na kolorach aż tak dokładnie się nie wyznaję.

Zakwitł 18 lipca tego roku, utrzymał kwiat dwa dni.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Henryku na moim ekranie jest to taki przebielony róż magenta ciemniejący ku środkowi ,
by w głębi przejść do ciemniejszej magenty. I te ciemne pręciki.
by w głębi przejść do ciemniejszej magenty. I te ciemne pręciki.
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie się bardzo podoba, bo kolor jest subtelny, a w tej gamie, to bywają odcienie dość histeryczne
Wesołych Świąt Henryku!

Wesołych Świąt Henryku!
Dokładnie wygląda jak "świecący fiolet", bardzo ładny, jak wszystkie zresztą
.
Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Myślę, że doniczki 6x6cm są nieco za małe dla takich roślin. Powinny mieć co najmniej 8x8cm. Przy tej ilości doniczek daje to jakieś 4m2 powierzchni kaktusowej.jokaer pisze:Henryku,
to daje nam na same te echi... powierzchnię 21 600 cm kwadratowych![]()
![]()
![]()
![]()
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
Dziękuję za odwiedziny.
Tomek przy tej ilości roślin które ma doskonale to wie - przy jego areale upraw moja kolekcja jest baaardzo niewielka.
Część roślin faktycznie rośnie u mnie w 6tkach ale większość kolekcji to doniczki 8x8cm i większych (często w dużo większych) więc powierzchnia jest również troszkę większa. Stoją więc rośliny gdzie tylko jest to możliwe a więc wzdłuż balustrady, na niej, na zewnętrznych parapetach okiennych i oczywiście regalikach...

No przecież to niewiele, naprawdę niewiele.blabla napisał(a):
Przy tej ilości doniczek daje to jakieś 4m2 powierzchni kaktusowej.

Tomek przy tej ilości roślin które ma doskonale to wie - przy jego areale upraw moja kolekcja jest baaardzo niewielka.

Część roślin faktycznie rośnie u mnie w 6tkach ale większość kolekcji to doniczki 8x8cm i większych (często w dużo większych) więc powierzchnia jest również troszkę większa. Stoją więc rośliny gdzie tylko jest to możliwe a więc wzdłuż balustrady, na niej, na zewnętrznych parapetach okiennych i oczywiście regalikach...