W tym roku siałem truskawki i... przysypałem ziemią nie pamiętając o doświadczeniach roku poprzedniego. Skleroza

Przynajmniej szczerze napisane, bez mydlenia oczu, że jeszcze się udabioy pisze:Gdy siałem w tamtym roku ( na trzy tury) to pierwsze lekko przysypałem ziemią i faktycznie wschodów się nie doczekałem. Kolejne ugniotłem tylko delikatnie i było nawet więcej niż dobrze.
W tym roku siałem truskawki i... przysypałem ziemią nie pamiętając o doświadczeniach roku poprzedniego. Skleroza
400? O jej, brzmi jak plantacja ;) Zbiory pewnie będą w tym roku ogromne i przepyszne. W takim razie swoje również posadzę w miejscu słonecznym. Tak, w upał ciężko się sadzi, ale jak nie ma innego wyjścia to trzeba zacisnąć zęby i działać. W moim przypadku będę próbować do skutku. Może uda się teraz, może w marcu, może w czerwcubioy pisze:Nadzieje trzeba mieć zawsze, więc wstrzymaj się jeszcze
Może ja po przysypaniu popełniłem jakieś błędy (za mokro, sucho czy coś). Z tego co wiem można i tak doczekać się siewek, ale mi się nie udało :/
Ja swoje trzy odmiany wysadzane dopiero w wakacje ( łącznie ponad 400 roślinek) wysadziłem zarówno w miejsce słoneczne, jak i połowicznie zacienione i z moich obserwacji wynika że lepiej rosną i owocują w pełnym słońcu.
Owoce były troszkę większe i dużo słodsze, niestety zaraz po wysadzeniu wymagały regularnego, obfitego podlewania.
Związane jest to pewnie z nieodpowiednią, upalną porą na sadzenie. Sadząc wiosną, będzie z pewnością łatwiej zapewnić im dobre warunki do rozwoju, nie mniej jednak uważam że słoneczko to jest to
Jak tylko jutro będę w domu to sprawdzę, co z nimi i zdam "raport"santana51 pisze:A ja wbrew temu co wy robiliście miałem nasionka przysypane przesianym torfem(opisane w tym wątku wcześniej),warstwa ok 4 mm skiełkowały po 9 dniach i o co w tym wszystkim chodzi![]()
Ogoonek nie ma co życzyć powodzenia, przy Twojej determinacji muszą wzejść.
Wychodzi na to ze masz odmianę regina bynajmniej tak wychodzi po przejrzeniu oferty nasion, Regina paczkowana jest w większości po 0,1g a Rugia którą ja mam po 0,2 g, a w sumie najważniejsze i tak są owoce za którymi tak tęsknimy.Siekier pisze:No to już zależy jaką kto ma paczkę. Nie jestem w stanie stwierdzić czy coś zostało w ziemi nie wyrośnięte, ale cały czas jeszcze wychodzą nowe siewki. Moja paczka z florexpolu ma 0,1g