Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

To ja też się pochwale swoimi sztukami w tunelu.
Obrazek Obrazek Obrazek

Co może być przyczyną żółknięcia liści ? Zaczyna się od podstawy rośliny, liści tych nie jest dużo, nie żółkną szybko, no ale normalne to nie jest.

Obrazek Obrazek
Piotr
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miło popatrzeć na Wasze dorodne arbuzy ;:215 . A u mnie klapa z wczesnego wysadzenia-wszystkie zmarzły po przymrozku 20 maja. Żałuję że nie okryłam na tę noc,ale w sobotę wyjechaliśmy, a w niedzielę o 6 rano wszystko się szkliło od szronu. Wprawdzie wysiałam jeszcze raz pod koniec maja, ale miałam już tylko nasiona Bingo. Bingo mam po raz pierwszy. Czy on potrzebuje więcej czasu na dorośnięcie owocu niż inne mniejsze odmiany jak złoto wolicy i rosario?
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Obrazek

U mnie na razie złoto wolicy wygląda tak. Na 3 krzakach mam po 1 owocu każdy po około 2cm długości. Czy coś z tego będzie? Patrząc na zdjęcia innych forumowiczów moje arbuzy strasznie wolno rosną. Wysadzałem sadzonki po 15 maja.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Nie martw się, ja mam dopiero jeden owoc wielkości mniej więcej pięści. :wink: Na cztery krzaki arbuzów. To znaczy - może jest ich więcej, bardzo możliwe, bo rośliny obficie kwitną, ale jeszcze żaden nie jest dość duży, by odnaleźć go wzrokiem w tym gąszczu pędów.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tamtym roku pierwsze owoce miałem pod koniec czerwca , a pierwsze dojrzałe pod koniec lipca .
Spokojnie dojrzeją te , które zawiążą się w drugiej połowie lipca , a nawet na początku sierpnia .
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

U mnie już pierwsze owocki mam związane :tan Teraz niech tylko rosną w masę ;)
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

Ile może być maksymalnie owoców na jednym krzaku złota wolicy?
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Telimenka pisze:Bingo mam po raz pierwszy. Czy on potrzebuje więcej czasu na dorośnięcie owocu niż inne mniejsze odmiany jak złoto wolicy i rosario?
Tak, Bingo jest późniejszą odmianą.
mistrzpawel pisze:Czy coś z tego będzie? Patrząc na zdjęcia innych forumowiczów moje arbuzy strasznie wolno rosną. Wysadzałem sadzonki po 15 maja.
Nie sugeruj się innymi użytkownikami, bo wszystko zależy od warunków uprawy, lokalnego klimatu i wielu innych czynników. Wystarczy, że jeden uprawia na agrowłokninie, w tunelu i już wegetacja będzie znacznie szybsza.
mistrzpawel pisze:Ile może być maksymalnie owoców na jednym krzaku złota wolicy?
Tyle ile wykarmi roślina. Sprawa indywidualna, uzależniona od warunków uprawy i pogody. Przeciętnie w naszym klimacie więcej niż dwóch dorodnych jedna roślina nie utrzyma.
rolnik90 pisze:To ja też się pochwale swoimi sztukami w tunelu.
Piękne sztuki! To chyba Rosario? Mam podobne 8-) Jak zapylasz w tunelu? Ręcznie? U mnie już cała agro znikła w gąszczu liści i późniejsze odmiany wreszcie zaczęły kwitnąć po żeńsku, tylko akurat pogodna się zepsuła i nie wiem jak będzie wyglądać zawiązywanie w takim chłodzie ;:174
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Tak to rosario, ten w środku tunelu ma dopiero 9 dni a na pewno waży około 2kg :shock:
W tunelu zapylałem ręcznie mimo pomocy pszczół które się do niego dostały. O zawiązanie owoców bym się nie martwił. Dziś ściągnąłem agro białą z arbuzów w gruncie i mam 7 zawiązanych owoców, a były przykryte od 4 dni, mimo chłodu owoce się zawiązały
Piotr
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ja też jestem zaskoczona,że w tych chłodach mam owoce na arbuzie... również były przykryte i zaraz lecę przykryc je na noc bo ma byc znów zimno..
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

U mnie też się pokazały wkońcu kwiaty żeńskie na Janosikach. Mam nadzieje, że się zawiążą bo powinny być otwarte dzisiaj, a nie byłem rano na działce. Dodatkowo pada deszcz. Szkoda by było stracić te zawiązki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49

Post »

Po pięciu dniach nieobecności okazało się, że Złoto i Rosario powiązały sporo owoców a Janosiki nadal strasznie zamulają. Krzaki rozrastają się powoli i ledwo pokazują się pierwsze kwiaty.

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Dzisiaj po wizycie na działce stwierdziłem, że mimo chłodów arbuzy mają się dobrze i faktycznie zawiązują owoce :D

Jak pisałem wcześniej agro na głównym arbuzowisku już znikła w gąszczu liści. Niektóre pędy mają chyba z 5 metrów i mylą mnie z owocami. Myślę, że to musi być Crimson, a to np. Rosario z czterech krzaków dalej ;:306
Obrazek

Dla porównania pole z nieszczepionymi arbuzami. Chyba jest różnica? Co prawda były siane tydzień później, ale licząc stres roślin sczepionych i kilka dni przez to straty we wzroście, się wyrównuje.
Obrazek

8-dniowe Rosario:
Obrazek

i 2 dniowy AUProducer dla porównania (nareszcie zawiązał :tan ):
Obrazek
Tynab309
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2018, o 12:13

Post »

Miałam małego arbuza, ale zgnil. Co może być przyczyną?
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

A u mnie razem z ochłodzeniem przyszła jakaś choroba.

Obrazek

Obrazek

Co to Jest?
Pozdrawiam Ekaterina
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”