Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

No cudna ta Eyes for you .Cuudna.Wcale się nie dziwię,że to twoja miłość.Jest wyjątkowa.
I ten fruczak, jak fajniutko, pięknie znowu uchwycony ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

ANIU pytałaś u siebie ja sypałam mączka bazaltową, a Dolomit raczej pod wapienne ,a róże potrzebują lekko kwaśnej gleby .Jeśli chodzi zaś o Elmshorna to nie widziałam go w żadnym ogródku przy pergoli raczej tylko w obelisku jak maszu siebie .Mój jest wolnostojący jednak przy siatce i ma się gdzie oprzeć w razie czego .Patrz jak tu ślicznie wygląda http://www.rosebook.ru/roses/gallery/mu ... mshorn/19/ tu też wolnostojący http://www.rosebook.ru/roses/gallery/mu ... mshorn/19/ .Jego burza kwiatów daje efekt którego z pewnością oczekujesz tu też http://www.rosebook.ru/roses/gallery/mu ... mshorn/19/
Będę robiła sadzonki jesienią Eyes to jeśli się ukorzeni ,,,,,,,,,. Dzisiaj fruwały dwa duży i mały i chyba co godzinkę wpadały do ogródka .Próbuję na różnych opcjach .Wreszcie musi mi się udać zrobić mu godną fotkę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu :wit
Czyli mączkę bazaltową mogę teraz dać pod roze ??
A dolomit nie ??
Moje róże rosną w korze.A przy płocie rosną też sosny od sąsiada.I chyba więcej zakwaszają glebę.Może to im nie służy ??

Mistrzowskie te twoje zdjęcia z fruczakiem w locie.A u mnie go nie ma w tym roku ?
Marcinki piękne i te róże. Echh
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU ja Dolomitu w ogóle nie używam a teraz właśnie z ciekawości o nim poczytałam https://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/ ... -magnezowy https://uprawiaj.pl/maczka-bazaltowa-informacje . Może pod moją RU też też powinnam podsypać Dolomitu ,bo pod tuje sypałam kwaśny torf, ale od tego czasu nie dokwaszałam, a jest to już sporo latek . Mączke bazaltową śmiało możesz podsypać tylko nie wiem czy Dolomit i mączka sie ze sobą nie pogryzą nie wiem, bo aż takim ekspertem od sztucznych nawozów nie jestem, używam tylko naturalnych. Jednak dwie tuje się ze mną pożegnają . Fruczaka w locie sfocił wnusio jednak ta fotka pozostawia wiele do życzenia .Jednak tego jegomościa porządnie sfocić graniczy z cudem naszymi aparatami .Dzisiaj nawet nie było ślicznych kropel po nocnych opadach tylko takie byle co

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziuniu, dziękuję za linki , za odpowiedź ;:cm
A zdjęcia piękne.U ciebie nie ,żadnych byle co.Tylko piękne co ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu ależ Ty masz frajdę z owadami i dzięki Tobie sporo z nich widzę po raz pierwszy.
W realu maleńkie ale jak się zrobi dobre ujęcie i przybliży to wszystko dokładnie można zobaczyć - dziękuję ;:196
Jak wytrzymasz te 2 tygodnie bez ogrodu i aparatu ? Trzeba wziąć ze sobą aby nie wyjść z wprawy bo tylko trening czyni mistrza. Róże w kroplach deszczu wyglądają cudnie .
Ostatnio podlewałam trawnik i trochę wody poszło na kwiatostany rosplenicy japońskiej, ależ cudna się zrobiła więc ja ... biegiem po aparat i ... uwieczniłam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU uwielbiam szaleć po ogródku z aparatem i uwieczniać szczególnie owady .Zostawiłam śliwki Admirałom ,ale jakoś ich nie widać .Nie biorę aparatu, bo zbyt duży,a nawet nie będe mieć czasu ,żeby robić fotki, bo jadę do mamy .czyż to nie radosć robienie ujęć roślinom w kropelkach wody .Oczywiście takie szczoteczki Rozplenicy będą cudnie wyglądać widziałam je u Iwonki no bomba. Nie mam traw zbyt dużo tylko Red Barona i Obiedkę a w przyszłym sezonie będą mieć Jęczmień grzywiasty z nasionek od Ani .Zastanawiam sie czy czasem Red Barona nie posadzić niedaleko tej cudnej brunery od Irenki i Pierisa chyba tak zrobię co sądzisz Krysiu

Obrazek

Obrazek

ANIU sama muszę sie poduczyć, bo nie miałam takich problemów z różami i nigdy nie używałam takich nawozów. Wczoraj słuchałam na Youtube p Hyżego ma tam fajne filmiki o różach i chorobach https://www.youtube.com/watch?v=gwRnWVgu9Ew
muszę poszukać co to za gąsienica, bo na razie nie wiem

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu czy Obiedka szerokolistna u Ciebie w tym roku też niższa niż zwykle ?
Trawy warto mieć u siebie ale na niektóre jak np rosplenice trzeba mieć sporo miejsca, wtedy taka kępa solo jest ozdobą bo wciśnięta między inne rośliny traci. U mnie też nie ma zbyt dużo traw ale takie jednoroczne bardzo lubię bo każdego roku można je mieć gdzie indziej bez przekopywania ... :D Te wieloletnie trudno się dzieli i ... bez chłopa i siekiery ani rusz :;230
Moje trio jednorocznych traw od wielu lat to: Proso włosowate (idealna jako dodatek do wazonu z kwiatami) ,Sorgo czarne ( ładnie się prezentuje, prosta, sztywna - cały sezon wybija boczne pędy i kwitnie) i Łzawica ogrodowa ( czarne koraliki jako ozdoba ale i lekarstwo).
Jęczmienia grzywiastego nie znałam i na zdjęciach widać,że ładniutki więc mus zdobyć nasiona.
Red Baron dosadzić .... czy nie będzie zbyt wielkie wymieszanie kolorów ?
Ustaw sobie 3 zdjęcia obok siebie z tych roślin w kolorystyce np letniej pory i popatrz "obcym okiem"
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu Ty to jesteś niezastąpiona skarbnica wiedzy i wspaniały fotograf. Spóźniłam się z odpowiedzią do Ani ale Ty już jej odpowiedziałaś . Sama z wielką chęcią poczytałam. Z dolomitem u mnie będę ostrożna, bo moja woda w studni jest z wapniem, o czym przekonałam się podlewając róże , ale mączka bazaltowa jest godna uwagi.
Ta zieloną gąsienice jest bardzo podobna do gąsiennicy tej okropnej ćmy bukszpanowej. Mam nadzieję że to nie ona.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, a tuje dlaczego wywalasz? Podono gleba po ich wycięciu sporo czasu musi się ogarnąć, bo bardzo wyjaławiają.
Ja osobiście nie lubię ich w ogóle...
Cudowne zdjęcia. ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU tuje mam przy siatce ogrodzeniowej wiosną cięłam je do wysokości siatki . Juz drugi rok z rzędu RU zapada na mączniaka chyba właśnie z powodu słabej cyrkulacji powietrza. Też nie lubię tuji ,jednak chciałam się nimi odgrodzić ,żeby nie zaglądali do ogródka od strony podwórka .Byle kto tam chodzi ,jednak teraz widzę ,że one źle wpływają na RU ,a także na powojniki które bardzo słabo kwitną, bo te kradną im wodę

Obrazek

Obrazek

IRENKO jaka ja tam skarbnica wiedzy wciąż sie uczę, a na nawozach sztucznych sie nie znam, musiałam dopiero poszukać coś na ten temat .Mączkę bazaltową stosowałam i znów jesienią zasypię nią calutki ogródek bo mam jeszcze parę worków .Oprószałam nią liście p/ mszycom, jednak nie podobają mi się takie szare brudne liście ze względów estetycznych.Irenko ta gąsienica nie jest tą bukszpanową jednak ciutek do niej podobna .Ta moja jest większa od niej i ma mniej zieleni .Moja kranów nie wiem jaki ma skład chemiczny mam też w beczce deszczówkę

Obrazek

Obrazek

KRYSIU Obiedka ma jakiś 1m wysokości praktycznie każdego roku ma tyle .jeśli chodzi o Red Barona to za nim gdybym go tam posadziła rośnie czerwona róża Lavaglut a i Pieris wszedł w geny macierzy i też przebarwia sie na czerwono .Nie wiem dlaczego w tym roku strajkuje, jednak w ubiegłym wyglądał rewelacyjnie jakby płonął .Trawy u siebie sadzę w donicach, bo nie chcę ,żeby mi sie rozłaziły mocno na szerokości, bo nie mam miejsca .Łzawnica jest śliczna miałam ją jednego roku jednak chyba nie zdążyła wytworzyć nasionek ,bo ich nie pamiętam .Widziałam u Ani [anabuco] tego jęczmienia grzywiastego i bardzo mi sie spodobał ,więc Ania z uprzejmości podzieliła sie ze mną nasionkami .Czarne Sorgo raczej nie w moim typie ,jednak wiem ,ze u Ciebie większość roślin spełnia podwójną rolę leczniczą i ozdobną

dalia Black Jack wreszcie zakwitnie ufffff jednak czy zdąży??????

Obrazek

Obrazek

jeżówka niedawno kupiona dlatego jeszcze ślicznie kwitnie

Obrazek

Wysoka aksamitka od Iwonki 1

Obrazek

U nas zimno jak diabli ,a zapowiadają wichury nawet dostałam ostrzegawczego SMS-a
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Będę dopingować Czarnego Jacka ;:224
U nas też bardzo zimno, wczoraj jakoby u sąsiadki już przymrozek był :shock:
Ładnie wyglądają w Twoich ujęciach aksamitki, choć za nimi nie przepadam, mają swój urok. :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jadziu jestem w szoku, że tak pięknie kwitną Ci róże a zwłaszcza Eyes for You.....czyżbym swoją musiała znowu na jesieni przesadzić ;:oj
Piękne są te aksamitki od Basi i Iwonki....bardzo je lubię ale w tym roku susza zrobiła swoje i marnie wyglądają.
Może teraz jak popada to ziemia się nasączy i roślinki się napiją na zapas.
Jadziu cieszę się, że robienie fotek sprawia Ci taką radość......wychodzą cudnie i same ciekawe szczegółowe drobiazgi udaje Ci się uchwycić. ;:138 ;:168
;:196
DzonaK

Post »

Witaj Jadziu . Noie chce Cię martwić ale ta gąsienica wygląda mi na bukszpanowa zobacz na internecie dla porównania . Nie daj Boże bo jak masz bukszpany to zjedzą ci na oczach dosłownie . Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne . Kwiaty w kroplach deszczu wyglądają nieziemsko dodaje im to jeszcze większego uroku .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten furczak to chyba i ciebie na stałe mieszka. :)
Świetne zdjęcia ;:63 ja zawsze. :D
Róże piękne. ;:108 aksamitki ciekawe.
Nowa jeżówka śliczna. I ja mam nową z pączkami. Ciekawe czy zdążą wykwitnac ??
Dobrego dnia Jadziu.
U mnie wieje mocno :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”