Lobelia Cz. 1
Re: Lobelia
pojawiły sie i moje
a już sie martwiłam

- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
noontaak pisze:Niesia masz bardzo ładne lobelie, nawet nie są wyciągnięte. ;)
dziękuję

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
jak już zaczynają wschodzić to ściągnąć folię czy poczekać aż reszta wzejdzie?
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja ściągam folię wówczas kiedy siewki zaczynają do niej dorastać.
- Bogumila_r
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2013, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich lobelio-lubnych
i niesmialo dolaczam do Waszego grona - w tym roku moje pierwsze doswiadczenia z lobelia. Wlasie otworzylam pierwsza paczuszke z nasionami i... jestem przerazona, toz to istny pyl!!! Jak to siac?! Czy macie jakies sprytne sposoby i czy siejecie tak normalnie, prosto z paczuszki? będę bardzo wdzieczna za porady
(Przepraszam - chwilowo brak polskich znakow)

(Przepraszam - chwilowo brak polskich znakow)
(przepraszam - brak polskich znakow)
Ja wkładałam palca ostrożeni do paczuszki, by nieco nasion się do niego przykleiło, a następnie drugą ręką zrzucałam je na podłoże, starając się, by spadały na raz w jak najmniejszej ilości. Wyszło mi nawet rzadko
Można też wymieszać nasiona z piaskiem i tak rozsypywać.

Można też wymieszać nasiona z piaskiem i tak rozsypywać.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Nasz Zielony Zakątek
amster pisze:Ja ściągam folię wówczas kiedy siewki zaczynają do niej dorastać.
trzymałam blisko kaloryfera, żeby (w końcu )wykiełkowały a teraz jak już wyszły to na parapet w folii postawić ?
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
pod folią z codziennym wietrzeniem trzymam od wysiania do wschodów no i potem tak długo, aż zaczną dotykać folii, potem już ściągam folię.
właśnie patrze codziennie czy mi jakaś pleśń nie próbóje wyskoczyć i wietrze codziennie (non stop do nic zaglądam z ciekawości zresztą)pilnuje się też z podlewaniem
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
A ja wam powiem, że jakoś nie szaleję, z folią do przykrywania, ani nic z tych rzeczy. Sieję do kubeczków w miarę rzadko, nie przykrywam, nie pikuję, nie kombinuję i co roku mam lobelki. W tym roku tylko po raz pierwszy fioletową. Tak zawsze niebieską miałam. Także uważam, że im mniej kombinowania tym lepiej. Siałam 4.02 a dzisiaj już widać małe kiełeczki. Temp. w domu zróżnicowana, bo w dzień 21 a w nocy spada do 17, i tak samo z szałwią błyszczącą, też już na wierzchu 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Aniu ....i bardzo słusznie. Na każdych nasionach jest podany termin wysiewu. Z tego co obserwuję to przez wielu jest wyprzedzany miesiąc nawet więcej. Kto ma cieplarniane warunki to nie dziwie się ale w domu na parapecie
Lobelie sieję bardzo rzadko choć nie jest to łatwe przy tak drobnych nasionach w małe pojemniki w pierwszych dniach marca. Jak za gęsto posieję wyrywam i w tych pojemnikach rosną do chwili wysadzenia w gruncie. Są niskie sztywne i o ciemnej barwie liści. W ub. roku też nie mogłem doczekać się siewu i wystartowałem w pierwszych dniach lutego. Mina,kobea,tunbergia wysiana wcześnie przerosła metrowe podpory i czepiała się miedzy sobą i wszystkiego dookoła. W tym roku powiedziałem stop -wszystko w swoim terminie.

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
na opakowaniu lobelki jest termin wysiewu II-III, zakupiłam dzisiaj kobee i nie wiem kiedy w takim razie siać