Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Witam od wczoraj mocno wieje a od czasu do czasu przywieje chmurę deszczową :wink:

Elżbietko jak świeci słonko to ładnie otwierają kielichy do słońca, a jak deszcz to wyglądają nieciekawie jak porozrzucane płatki np. magnolii Obrazek Niestety po ostatnich intensywnych deszczach nie są ozdobą, a poza tym co nie zniszczy deszcz to chyba ślimaki albo inny amator diety zimowitowej ;:14
Koty to nasza radość! Muszę koniecznie odnowić pelargonie, bo takie drzewkowate później kwitną. :wink:

Aniu niestety astry nowoangielskie tez już zaczynają ale jeszcze sporo jest w pączkach. Tak to ślaz, niestety jednoroczny ale łatwo się wysiewa i rośnie bezproblemowo. Monia też jest niezwykłej urody, bo ma futro długowłose i ozdoba jest jej ogon. Obydwa koty są u nas bo potrzebowały domu! Obrazek

Alu wygłaskane, bo to lubią Obrazek

Ewelinko oj! nie ma czego zazdrościć! obserwuję krzaki codziennie i obawiam się, że jak je spuszczę z oka to potem będzie za późno. Poza tym jak sie już pokazał w okolicy to gdzieś się zagnieździ, a nie wiem czy mróz go wytępi. Będzie w cenie na Wielkanoc w Krakowie ;:306
Na grzyby raczej powinno się chodzić w towarzystwie, no chyba że się ma nieduży las w zasięgu ręki, tzn mój jest duży ale ja się nie zapuszczam za daleko jak idę sama. Chodzenie po lesie i koncentracja na ściółce bardzo mnie uspakaja ;:215 Niedługo nawet kalendarzowe lato się skończy! Miłego dnia i pozdrawiam :wit

Ewciu to dobrze że mnie znalazłaś! jesteś usprawiedliwiona, bo wszystkie ogródki przegrywają z Leonkiem Obrazek Bukszpan obserwuj i jak zauważysz objedzone listeczki i pajęczyny to działaj, bo u mnie też zaatakowany najstarszy i to od spodu dla niepoznaki ;:124 Kociaki to nasza radość tym bardziej są są takie różne. Podrapane Obrazek Ewciu pisałam i pokazywałam parę razy moje floksy właśnie z siewu, ale z siewu nasion ze sklepu. Wyszły akurat niespotykane kolory, ale ze zbieranych nasion nie mam floksów. Mam natomiast od koleżanki samoistne siewki i też wychodzą ciekawe krzyżówki. Ostatnio Dorotka u mnie w jednym miejscu zidentyfikowała siewki floksów i zobaczę co to za jedne ;:224 Kuleczki z nasionami muszę zbrązowieć, żeby nasiona były dojrzałe. Ja też mam dużo zawiązanych owocków to może zbiorę nasionka?

Lucynko zawsze bardziej podniecamy się żywymi ozdobami ogrodów! czy to są kotki czy kurki, gołąbki czy kaczki...a potem nasze rabatki ;:215 Maciek to niesamowity kot! może uroda pospolita ale charakter i urok osobisty niespotykany Obrazek Monika jest niestety tak ruchliwa że bardzo trudno zrobić jej zdjęcie w całej krasie :lol:
Tak Luciu słonko mi grzało do popołudnia, potem zaczęło wiać nieprzyjemnie i wieje do do tej pory, a ja podczas takich wiatrów odczuwam niepokój i nie lubię ich. Ciesz się pogoda i działeczką bo dni coraz krótsze a i połowa września już ;:196 ;:196

Olu wykonane! kotki zadowolone Obrazek

Tereniu wygłaskane Obrazek i powiedziałam im że niedługo sama je wygłaskasz...przynajmniej Maćka, bo z Monika bywa różnie ;:306 Kwiatuszki dziękują! Jak miło się czyta Twoje radosne wpisy ;:168 jak ogród zadowolony to i ogrodniczka zadowolona Obrazek
Pięknego i słonecznego dnia ;:196

No to teraz seria zdjęć, najpierw dalie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz róże!

Queen Blue
Obrazek

Queen of Sweeden

Obrazek

Westerland kwitnie i pięknie pachnie!

Obrazek

Lavaglut

Obrazek

Chopin

Obrazek

WC
Obrazek

taka malutka różyczka od Darii (zapomniała nazwy)

Obrazek

Leycesteria raczej nie zdąży zawiązać nasion

Obrazek

zauroczyły mnie te aksamistki
Obrazek

białe zimowity jakieś marne

Obrazek

teraz coś na ząb

Obrazek

siewka poziomki variegata!

Obrazek

a teraz kaczuszki i coś co mnie ciągle śmieszy zalotny loczek na ogonku kaczorka!

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę ciekawego dnia :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie śmieszny loczek ma Pan Kaczorek. W ogóle ładne te Twoje kaczuchy, ale ja z tych co wolą popatrzeć, pamiętam jak byłam dzieckiem i co chwila wdeptywałam w minę, którą drób zostawiał gdzie popadnie... Nie przekonuje mnie nawet to, że mozna je odgrodzić i trzymać na wyznaczonym terenie...
A kwiaty w ogrodzie piękne. Dalie tak ładnie Ci kwitną...
Cudnie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu róże i dalie i te wszystkie inne piękne ;:215 ;:215 ;:215 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu cudne dalie, moje leżą i już nawet nie podpieram brzydkie objedzone przez ślimaki , chyba z nich zrezygnuję tym bardziej ze kłopotliwe w przechowywaniu ;:223
Za to Twoje cudne szczególnie pierwsza czerwona. Róże też cudnie kwitną .
Borówek lekko zazdroszczę moje ptaki zeżarły mimo okrycia, zresztą sama potem szybko zdjęłam jak znalazłam zaplątanego trupka ;:222
Kaczuchy widać ze zadowolone :uszy
Spokojnego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Piękne Twoje dalie. To były ukochane kwiaty mojej mamy, miała podobną, jak na pierwszej fotce. Ja też je lubię, ale nie mam gdzie przechowywać karp. ;:223

Malinkę czarną dla Ciebie przygiął szalejący wiatr, więc capnęłam szpadel i szybko przysypałam jej koniec . I po robocie. ;:333

U mnie po borówkach już tylko wspomnienie. Mam niby 'Chandlera', miała być bardzo późna odmiana o olbrzymich owocach. Ale podejrzewam, że to nie on, bo skończył owocowanie na długo przed innymi , ;:134 a owoce miał znormalizowane. I jakby co, to kupiony był w szkółce, nie w markecie.

Kaczorek zalotnik, a pracę / tępienie ślimaków/ olewa. ;:306
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu jak to natura potrafi kaczorkowi ogonek ufryzować... żeby się bardziej podobał kaczuszce, a gospodyni poprawiał humorek ;:168 ... Floksom już kilka kuleczek zbrązowiało więc spróbuję może coś się uda :) Ta pusta dalia jest niesamowita...taki bordowy pająk ;:333 Różyczki też jeszcze pięknie dają radę... cały czas myślę o zaproszeniu dla Westerland ... może na wiosnę, kolor ma taki ciepły no i pachnie :) Ja mam jakieś poziomki, które cały czas owocują i kwitną (?) ... kupiłam je na targu jako długoowocujące (tak było napisane ;:306 ) ... kupiłam je dla nazwy ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jakie Ty masz śliczne dalie, Maryś! ;:333

Ja cie! :shock: Wychowałam się na wsi pośród kur, gęsi, perliczek, indyków i kaczek, ale takiego zalotnego loczka u ptactwa domowego nigdy nie widziałam. ;:185 Widocznie tylko ta jedna rasa tak ma. ;:218 A może ja niezbyt się drobiem interesowałam...

Różyczki wspaniale Ci jeszcze kwitną! ;:63 Moje chwalą się najczęściej jednym kwiatkiem, tylko dwie czy trzy pysznią się kilkoma. ;:7

U mnie wczoraj przed wieczorem zaczął wiać tak zimny wiatr, że wialiśmy ;:65 ;:65 z działki do domu na złamanie karku, a i tak dopadł mnie katar i łamanie w kościach, co szczególnie dzisiaj mi doskwiera. ;:oj
Siedzę więc w domu, a M sam gołąbki nawiedził. Po zabiegu kardiologicznym jakby nowy chłop mi się objawił. ;:138
Zimno na dworze, nawet na moim balkonie osłoniętym z trzech stron nie da się pobyć dłużej niż kilka sekund. ;:222 Makabra! ;:145

Mam nadzieję, że przynajmniej Tobie zimnica nie dokucza. ;:218 W każdym razie ciepełka Ci życzę i słoneczka. ;:3 ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje floksy kwitły wcześnie i krótko. Już dawno zapomniałam, że miały kwiaty. Nawet po kwitnięciu je przycięłam, jeden widziałam, że ma paczki, to może jeszcze zdąży zakwitnąć, ale drugi nawet jeszcze nie ruszył. Dalia-ośmiorniczka jest śliczna, bardzo nietypowa ;:63 Twoje różyczki kwitną na bogato, też bym tak chciała ;:108
Do lasu sama też raczej nie chodzę, dlatego na grzyby chadzam niezwykle rzadko. Rodzice już wiekowi, chociaż jeszcze czasami mają chęć (jak chociażby dzisiaj :heja ), a małżonek lubi grzyby tylko jeść. I to niekoniecznie ;:222
Kaczor kuper sobie ufryzował ;:oj A to cwaniaczek. Zakręci kuperkiem, a damy lecą wtedy na niego ;:306
Co do pelargonii, to ja zazwyczaj rozmnażam dwoma sposobami. Część szczepek wsadzam bezpośrednio do ziemi i całą zimę trzymam na parapecie. Zostawiam po jednej roślinie matecznej i w marcu z niej pobieram szczepki i też wsadzam do ziemi. I z moich obserwacji wynika, że te wiosenne szybciej się ukorzeniają i ładniej rosną. Z czasem różnice się zacierają. Tak więc zimowe rozsady chyba nie mają sensu. Ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam Cię Marysiu ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu przepiękne dalie różyczki też ;:215 ;:215
Kaczuszki a szczególnie kaczorek z figlarnym ogonkiem bardzo fajne .
Ale masz jeszcze owoców na borówce ;:oj u mnie było tylko parę chyba przez ta suszę :wink:
U mnie tez wiało cały dzień a teraz przed wieczorkiem chmura wyszła i mnie pogoniło z działki .
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam, witam! wieje i leje nadal, tzn wieje cały czas a lało nocą :wink:

Mariolko drób pamiętam jedynie z okresu wakacji i też nieraz wdepnęłam nie tylko w drobiową minę ale i wpadłam z krowią ;:oj Nie mniej jednak ja z tych co kochają naturę bardziej niż spaliny i smród miejski (fabryczny). Dlatego jak pojawiła się okazja zwiałam na wieś i rozkoszuję się tymi smrodkami i atrakcjami, a smak jajecznicy nie oddam za żadne kostki brukowe i porządek! Jak widzisz na starość widok loczka z kaczki czy pszczół grasujących na kwiatkach, bieganie za fruwającym fruczakiem wypełnia szczęśliwe dni! Obrazek

Alu nie są to wielkie kolekcje ale cieszę się że w ogóle rozkwitły :;230 Ta czerwona dalia rok temu chyba nawet nie zakwitła. Glina dla tych kwiatów jest zabójcza.

Julciu moje dalie po kilku deszczach tez podwiązałam, a czerwona wyjątkowa sterczy niewzruszona! ładna jest przyznaję :oops: Borówka to ostatnia dojrzewa, reszta już objedzona....przez nas głównie, bo przykryte firankami i są zagrożeniem dla życia ptactwa a dają szansę na zbiory. Poza tym jak zbieram co dwa dni to ptaki nie zdążą nawet spod firanki zezreć ;:306 Róże powtarzają chociaż nie tak bogato jak wiosną to jednak każdy kwiat cieszy ;:215 Miłego weekendu Obrazek

Marysiu gdybym ja miała piwnicę z prawdziwego zdarzenia miałabym dalii więcej, a tam mała piwniczka nie mieści wszystkiego i w dodatku pod schodami nieraz wali mnie w głowę ;:14 I tak mam tego ze trzy kartony dalii i mieczyków :wink: Dziękuję wiatrowi i już się cieszę na malinkę. Maliny co usychały odbijają, ale Glen coe chyba nie odbije bo suchy badyl został ;:222 Jeżeli borówka owocuje pierwszy raz to daj jej szansę bo czasami co pierwsze to niewłaściwe. Kaczorek elegant pracy się nie chwyta, ale to pełnego koryta biegnie! ;:306

Ewciu trzeba czerpać radości z najprostszych rzeczy, a ja tak potrafię dlatego nie mam problemu z dobrym nastrojem i z uśmiechem Obrazek Dalie tego typu miałam lata temu z nasion od forumki której teraz nie ma, a były cudowne takie pająki we wszystkich kolorach. Jeden przymrozek 5 września pozbawiał mnie nasion i potem już nie miałam tylu odmian. Tą przechowuję (karpę) i chyba jedyna została, nasiona wysiane tej wiosny wykiełkowały ale wyjechałam i wszystko przepadło. Jak zdąży wytworzyć nasiona to na pewno zbiorę ;:108 Patyki Westerlanda chętnie Ci poślę, bo ona łatwo się ukorzenia, a może nawet jesienią wsadzę do ziemi i schowam do tunelu dla Ciebie Obrazek, a Ty zbierz nasiona z dorodnej poziomki i poproszę to może powtórzy cechy Obrazek

Lucynko co nieco zakwitło i mam, ale kilka karp leży w ziemi albo wypuściło mały pędzik ;:124
Lucynko inaczej patrzy się na pewne rzeczy na różnych etapach życia, ja teraz mam czas na szczegóły. Róże różnie jedne tak drugie siak ale kwitną. Dzisiaj ranek był tak zimny że w polu brakowało mi czapki więc musimy już uważać na siebie, bo szkoda chorować Obrazek To raduje jak chłopu pomagają zabiegi ale niech uważa bo one nie są obojętne dla organizmu, niech nie szaleje ;:167
Zimnica doszła do mnie, bo tak wieje że wszystko i zimno i deszcz w nocy znowu lał.
Słoneczko świeci więc i Tobie go życzę, bo z ciepłem będzie już coraz gorzej ;:174
Życzę Ci zdrowia i dobrego odpoczynku weekendowego Obrazek

Iwonko ja nie przycinałam floksów i jedne zawiązują nasiona a inne kwitną w najlepsze na nowych pąkach bo uschnięte kwiatki zrzuciły . O daliach więcej napisałam Lucynce to jak chcesz poczytaj proszę! Róże wnoszą trochę koloru i zapachu w jesienny ogród. O grzybach czytałam i widziałam! udało się sporo uzbierać, u mnie aż tyle nie ma, bo lasy nawiedzają krakowianie :uszy U moich biegusów nie ma aż takiej różnicy w urodzie między samcem i samiczką a na ogół u kaczek są różnice i widać ten loczek ma znaczenie ;:224
Bardzo dziękuję za podzielenie się sposobem na rozmnażanie pelargonii, z którego na pewno skorzystam, dziękuję Obrazek Pozdrawiam Iwonko Obrazek

Tereniu jeszcze możemy cieszyć się kwiatkami dopóki zimno nie zawładnie ogrodem ...byle jak najdłużej!
Jak przyjedziesz powiem Ci jak sprawić, że borówki będą owocowały dobrze! U mnie wieje już dwie doby i to nie na żarty a w nocy znowu podlało i niestety zimno było rano bardzo...czyli jesień przyszła przed czasem.
Dziękuję i ja Cię pozdrawiam i czekam na spotkanie Obrazek

Wczoraj znowu poszliśmy do pobliskiego lasu i nie tylko dla kilku kozaków a dla widoków! bo stamtąd jak przewieje to u nas Tatry jak na dłoni !

Obrazek

Obrazek

całe pasmo widać, a z drogi do Krakowa widać nawet czeskie Tatry

a to już moja okolica

Obrazek

spróchniały pień, który wielokrotnie fotografowałam przez lata niestety nie wytrzymał upływającego czasu!

Obrazek

a w ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

po południu niebo było groźne!
Obrazek

Miłego piątku! :wit
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, jednym słowem pogoda u Ciebie też przekropna. :(
Może jeszcze przyjdą ciepłe dni.

Widoków Tatr zazdroszczę. Ja sobie lubię popatrzeć na góry, ale chodzić po nich to nie dla mnie. :wink:

Ładne masz hortensje. U mnie w tym roku marne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

W ładnej okolicy mieszkasz Marysiu :wit
Ja też lubię swoją :)
Niebo faktycznie groźne
U mnie ostatnio takich widoków nie ma.
Kaczyński fajniusie.
Hortki piękne. Normalnie je uwielbiam ;:167
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Otóż to, umieć czerpać radość z najprostszych rzeczy - święte słowa, a świat od razu ciekawszy i piękniejszy.
Nic to, że wiatrzysko wywaliło wielka daturę i tak przeturlało po tarasie, że odpadły wszystkie kwiaty, że koty zwaliły na białą podłogę flaszkę czerwonego wina. więc fugi mam teraz bordowe, że z łykiem kawy w ogrodzie połknęłam osę czy pszczołę, która zdążyła mnie dziabnąć w przełyk ;:oj. To wszystko nie jest w stanie odebrać mi radości życia :;230.
Nie czekaj na przyjazd Tereski, podziel się z nami sposobem na obfite owocowanie borówek.

Buziaki serdeczne - Jagi
PS. Widok panoramy Tatr wart milion dolarów ;:oj.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widoki bardzo ładne i te dalsze i te bliższe, i te w skali makro. U mnie też znów nadciągają deszczowe chmury i wieje, że przewraca człowieka.
Ta radość z wiejskiego życia to nie tylko na starość. W sumie mam tak od zawsze z krótką przerwą młodzieńczego buntu :;230
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu ... bardzo mi się to podoba co napisałaś... " ja z tych co kochają naturę bardziej niż spaliny i smród miejski (fabryczny). Dlatego jak pojawiła się okazja zwiałam na wieś i rozkoszuję się tymi smrodkami i atrakcjami, ... Jak widzisz na starość widok loczka z kaczki czy pszczół grasujących na kwiatkach, bieganie za fruwającym fruczakiem wypełnia szczęśliwe dni! " Mam podobne odczucia i nie zamieniłabym już tego za nic i na nic innego :) Nie mam co prawda swoich domowych ptaszorków, ale wszystko przede mną :lol: ( tak myślę )... mam dobrych sąsiadów i zawsze mogę liczyć na jajeczka i mleczko (często w ramach wymiany coś za coś ;:333 )
Jeśli chodzi o poziomki to poczekamy do wiosny... teraz nasionka i owszem, ale jak się rozrosną to i sadzonki się znajdą ;:168
Westerland ;:196
U mnie pogoda jak u Ciebie tylko gór nie widać... ja mam swoje pagórki ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”