Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

empuza pisze:Ewelinko poczytałam , popatrzyłam i parę razy dech mi zaparło. :)
Pomimo szkód jakie spowodowało złamane drzewo Twój ogród żyje i zachwyca. Hortensje rewelacyjne (nie widzę tylko tych zeszłorocznych cudeniek - ślepota ze mnie :oops: ) a na trawniczku jak zwykle bym poleżała.
Udanej grzybowej wyprawy !
Oddychaj głęboko , Kobieto, bo jeszcze się udusisz!
Co do szkód, to na szczęście dotyczą one tylko niewielkiego fragmentu ogrodu z boku domu. Już obmyśliłam , jak to " zabliźnić" :) A do leżenia na trawniczku serdecznie zapraszam - trawka gęsta i mięciutka, sama niekiedy na słoneczku poleguję...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

kubanki pisze: Na razie przejrzałam 15 stron z pierwszego ogrodu i końcówkę drugiego i wpadłam po uszy. Jestem zafascynowana Twoim dziełem. Będę na pewno śledzić Twoje roślinki i opisy jak sobie z nimi radzisz. No i będę jeśli można podpytywać na bieżąco, jeśli coś zakupię, jak się z tym obchodzić. Na razie z ogrodów, które odwiedziłam, u Ciebie jest chyba najwięcej roślin, a jeszcze zbieżność gleby...
Miłego wieczoru, przed oczami mi już miga od otwierania zdjęć z I części w fotosiku.
Jeszcze raz gratuluję!
Aniu , dziękuję za miłe słowa :) Podpytuj o wszystko co Cię zainteresuje.
Pozdrawiam , E.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, mam prośbe - zajrzyj do mojego ogrodu i rzuć okiem na Rh. Wczoraj podsypałam je lekko nawozem jesiennym dla kwasolubnych a te z chlorozą pryskałam w ub. piątek chelatem żelaza. W ten piątek chcę potwórzyć pryskanie żelazem.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Ewelinko, nie wiem dlaczego dopiero teraz zajrzałam do Twojego ogrodu? Obejrzałam obie części i jestem zauroczona. Wczesniej, gdy oglądałam ogrody forumowe spotkałam wpisy, że wzorują się na Twoim ogrodzie, że czerpią pomysły, że pięknie, że oryginalnie ... Patrzę na rośliny, rozrośnięte, zdrowe, na kompozycję roślin, barw, kształtów. Taki błogi spokój emanuje z fotografii, a jednocześnie są pełne życia, kolorów. Ileż mi się pytań nasuwa, gdy patrzę na Twój ogród, ale nie będę tak od razu Cię nimi zamęczać.
Zobaczylam i wpadłam po uszy. Cóż mogę nowego powiedzieć, czego jeszcze nie słyszałaś? Nic! Więc milczę i gryzę paluchy z zazdrości, aż mi wstyd :oops:
Ewelinko, ja też chyba coś zaczerpnę z Twoich pomysłów.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Ewelinko, bywam u Ciebie rzadko, ale za to intensywnie ;) ... ostatnie kilka godzin, buszowałam po Twoim letnim salonie, ogromnie współczuję z powodu górujących nad wszystkim pięknych sosen, które nie zniosły naporu wiatru :( Pamiętam, jak kiedyś radziłaś, aby moją okazałą wierzbę również obsadzić zimozielonym bluszczem, skorzystałam z tego pomysłu i już dzielny/a hedera wspina się po grubym pniu. Wybrałam sie również dzisiaj z Tobą ;) na wycieczkę do posiadłości Claude'a Monet'a ... jego ogród, uwieczniany na wielu obrazach, zachwyca do dzisiaj. Dziękuję za miły, wspólnie spędzony dzień :D
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Ewelino u ciebie jest po prostu bajecznie :!:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Bogusiu Zajrzałam , rzuciłam okiem i wypowiedziałam się :)

Frido Czerp i pytaj :) Tymczasem dziękuję za odwiedziny...

W ogrodzie niewiele nowego... raczej dogorywają resztki późno-letnich kwiatów, kwitną jesienne . Zaczyna się pora grabienia, bo brzozy już płaczą pierwszymi gubionymi liśćmi, a i sosny szykują się do iglastego szturmu, więc niebawem nie zabraknie mi gimnastyki z grabiami :wink: Ale i to nie jest złe , byle by pogoda była nieco łaskawsza.

Nadal kwitnie biało- kremowa KOBEA , która zaanektowała dla siebie całe 2,5 metrowe przęsło ogrodzenia! Kobea niebieska też mocno się rozrosła ale nie wydała ANI JEDNEGO KWIATKA !!! Dlaczego?
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na zdjęciach niżej ciekawa odmiana Mieczyka,ostatni kwiat nadal kwitnie :)
Obrazek Obrazek

No i kwitną dzielnie jesienne RÓŻE (choć niestety liście na niektórych są porażone :()
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko u Ciebie zawsze jest na co popatrzeć :lol: a ja wypatrzyłam piękną sosonę na zdjęciu z mieczykiem w roli głównej i mam pytanie to jest sosna himalajska :?: ciekawa jestem ile ma lat :roll:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Bożenko /babopielko/ - sosna w tle mieczyków to rzeczywiście SOSNA HIMALAJSKA (Pinus wallichiana, syn, griffithii), która ma około 10 lat. Rośnie szybko ( roczny przyrost ok. 40-50cm !) ale ja ja przycinam - ma ścięty czubek , aby za bardzo nie strzelała w górę i jest kształtowana ( większość przyrostów jest skracanych o połowę , by była bardziej gęsta).

Dodaję jeszcze kilka zdjęć róż - zdobią jesienny ogród i mogę na nie patrzeć bez końca, choć dziś raczej przez szybę , bo zimno, a mnie dopadł katar ...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, róże to jednak jest zawsze strzał w dziesiątkę !!! Bez względu na formę i kolor zawsze cieszą oko :D Szybko wracaj do zdrowia !!!
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Ewelino śliczne róże, szczególnie ta różowa z czerwonymi pączkami - bardzo mi sie podoba. No i cudny jest mieczyk na tle sosony i derenia. Nie widziałam jeszcze takich gladioli. U Gertrudy widziałam też piekną kompozycję z mieczykiem w roli głównej, to był mieczyk z różą. Kuruj swój katar, bo mam nadzieję, że szybko miną te okropne chłody i znów będzie można pracować w ogrodzie. Ale musze powiedzieć, że chyba występuje u mnie zmęczenie materiału, bo już nie gnam do ogrodu z taką pasją i entuzjazmem. A mam z 70 c ebulek do wysadzenia no i opryski, opryski.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dobre to " zmęczenie materiału" , Bogusiu :;230 Ale wiesz , coś podobnego obserwuje i u siebie. Tyle ,że winna jest prawdopodobnie pogoda i moje nie najlepsze samopoczucie. Mam do posadzenia ponad 100 cebul tulipanów i masę innych (drobnych) ,więc pod koniec września i tak wyruszę do ogrodu , by sadzić ,mam nadzieję ,że do tej pory pogoda się poprawi ( tak zapowiadają " przepowiadacze :) )
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, dzisiaj słyszałam, że październik ma być piękny !!!!!!!, a wrzesień niestety, trzeba jakoś przetrzymać :D
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ewo słoneczny,ale niestety chłodny. :?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ja już nie wierzę w optymistyczne prognozy :( Nadchodzi jesień...za nią smętna zima ( bo , niestety taka jest najczęściej w Wielkopolsce)... ot, kilka miesięcy ,na czas których chętnie zapadłabym w sen zimowy, by z wiosną , kipiąc energią ,obudzić się do życia ;:19 Miesiące jesienno- zimowe to dla mnie ZMORA !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”