Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Daysy - rzeczywiście wygląda jak moja NN-ka. Mówisz, że jest to Dame de Coeur? I że nie pachnie? No to miałabym zagadkę rozwiązaną. Tylko dlaczego szkółki podają, że ta odmiana ma mocny zapach?
Jak wiesz, ja lubię wszystkie kolory, więc i żółtych mam sporo. Zachwycona jestem Sunny Sky. Zdrowiutka, silny krzew, piękne kwiaty i długo kwitnące, same zalety. Znasz ją?

Sunny Sky

Obrazek

Obrazek

Zuziu - ja tak odpowiadam powlolutku, z przerwami, bo ciągle coś w tak zwanym międzyczasie do roboty. Tak więc o pnacych ( i prawie pnących ) rodpowiedziałam Ci wcześniej. Powiem Ci, że na pergolę poleciłabym Mini Eden ( u p. Bogdana jest pod nazwą Raj), doskonale sprawdza się też na na pergoli Rosarium. Zadowolona jestem z Sympahii. Natomiast inne pnace są co najwyżej jednoroczne, czasem dwuroczne, ale nic o nich nie mogę powiedzieć poza tym, czy ładny czy jeszcze ładniejszy jest ich kwiat. Natomiast gdybyś szukała fajnej rabatówki, to mogłabym polecić i to wiele. Wśród nich na pewno jest Sonnenwelt. Kwitnie cały czas, jedne kwiaty przekwitają, inne zakwitają. Od czasu jak zakwitła na początku czerwca, cały czas ma jakieś kwiaty.

Sonnenwelt

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewko - Whisky sobie daruj, nie warto tracić na ną nerwów. Jazz rzeczywiście jest ładna, siedzi sobie w ziemi i kwitnie kilkoma niedużymi kwiatkami. Chciałabym ją zobaczyć za trzy lata! Ciekawą różą jest Sommersonne, to też jedna z tych długokwitnących. Takie róże lubię jednak najbardziej. Jeśli tyczy się kwiata, to może nie jest jakoś wyjątkowo zjawiskowy, ale zwyczajnie podoba mi się, choć znam bardziej interesujące.

Sommersonne

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewkadzięki podczytuje i notuję ;:173 Jak będę miała listę, to pozwolę sobie poprosić cię o weryfikację moich chciejstw i wybranie 3-4 ...bo ja chyba nie będę umiała sama wybrać :oops: Oczywiście lista zostanie na kolejne sezony ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nareszcie udało mi się nadrobić zaległości.

Zestaw Iceberg, D.Muller i maki absolutnie mnie oczarował. Jazz oglądałam na stronie R. i też mi wpadła w oko, ładna różyczka.

Ja jakoś ochłonęłam w pierwszych uniesieniach różanych. Może gdyby moje rosły tak wigornie jak u Ciebie uczucia by rosły, a tak... Cóż. Chyba przerzucę się na pancerniki w stylu Aspiryny (tej nawet nie zabiło rusztowanie postawione wprost na niej), Helli, Syriusa czy Schneekoenigin. Mam dość nadżeranych płatków, pozwijanych liści, wyłamanych smętnie kwiatów, ciągłych plam, łysych krzewów, a na dodatek okraszone to wszystko mizernym przyrostem, i jeszcze mizerniejszym kwitnieniem. Widać nie wszyscy mają taką rękę do róż jak Ty.

łan czerwonych dalii u koleżanki wzbudza podziw, bardzo ładnie jej wyszło.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Ewo, pewności nie mam, ale szukając dla niej nazwy znalazłam te fotki https://rozaria.pl/czerwone-roze-wielko ... e-de-Coeur moja jest do nich bardzo podobna i kształtem i kolorem, pokrojem krzewu również.
To jedna z moich najstarszych róż w ogrodzie, bardzo żywotna. Kilkakrotnie przesadzana, w tym roku cięta tak, że myślałam, iż nie odbije a jednak dała radę i nadal cieszy oczy.
Porównaj swoją, będziesz mogła zdecydować, czy to właśnie ona. Powodzenia ;:196 i daj znać na czym stanęło :wink:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewuniu..na pewno już Tineke nie kupię, dzięki za ostrzeżenie. ;:168 Podpowiedz jednak niedoświadczonej koleżance czym różni się Mini Eden od Eden Rose. :roll: . Właśnie przy pergoli z jednej strony posadziłam Eden Rose, z drugiej strony Sympatię i z tej coś jestem nie zadowolona. Z tego też powodu Sympatię chcę wymienić na inną aby w miarę kolorystycznie pasowała do Eden Rose. Co posadzić w obelisku dalej nie wiem..180 wys. Na jesień przyjdzie rabatowa Baronessa, pewnie domówię tą Sonnenwelt..bardzo ładna. ;:215 I na tym koniec w kwestii róż, brak miejsca...no chyba że jakaś z rosnących wypadnie. :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu u mnie wreszcie podlewa i tak jak sobie życzyłam padało calutka noc z przerwami.Może wreszcie gleba porządnie sie napije .Nie jest to taki mocny deszcz jednak pada.Jeśli chodzi o Twojego owada to z pewnością któryś z trzmieli schronił się w kwiatku .Trudno coś powiedzieć jak nie widać głowy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja w tym roku po raz pierwszy zachwycałam się moją debiutantką Sonenwelt. Śliczna jest, choć trochę zbyt krótko kwitnie w porównaniu do innych odmian. Zresztą wiadomo, dla nas i tak zawsze jest za krótko. Czy ona u Ciebie też ma tak długie pędy? Zastanawiam się, czy nie puścić jej na pergolę.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zauważyłam, że masz sporo słonecznych kolorów - żółty, pomarańcz itp. Wygląda to bardzo letnio i wesoło ;:333 . Debiutantki bardzo ładne a i pozostałe również ;:215 . Pozdrawiam i udanego popołudnia życzę, u mnie wieje jak diabli ;:222 .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Hmm, a ja właśnie się skusiłam na Indian Ruffles. Widziałam ją oczywiście tylko na zdjęciu, ale kwiatki ma cudne, no i ją mam.
Pokazałaś Sonnenwelt, oczy mi się do niej zaśmiały :heja Weszłam do szkółki pana Hyżego i kilka kolejnych wyciąga do mnie kolczaste ramionka, a ja nie mam miejsca ;:145
Masz ponad 200 róż ;:oj ;:138 Z jednej strony zazdroszczę, ale jak sobie pomyślę ile przy nich pracy, to chyba jednak wolę swoje 45 ;:108 Nic jednak dziwnego, że jak się do Ciebie zajrzy, to można spacerować i spacerować a i tak wszystkiego się nie zobaczy. Różany ogród cudowny ;:63
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Ewuniu bardzo dziękuje Ci za pomoc w klasyfikacji moich różyczek . Patrzę sobie na Twoje.. i ogarnia mnie zachwyt.Masz bardzo dużo kwiatów w moich ukochanych barwach.. ( beżowe, pomarańczowe, kremowe, żółte.. ) Choć nie powiem abym nie lubiła różu czy czerwieni.
Na razie jako właścicielka kilkunastu krzaczków ( w tym po czterech z jednego gatunku) jestem nieco przytłoczona taką mnogością odmian nazw i wiedzy o różach u Ciebie oraz innych Dziewczyn ;) Mogę tylko powiedzieć jedno.. Twój kolekcja jest przepiękna. Pozdrawiam Cie serdecznie z Podkarpacia :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ewo, Ty lubisz opowiadać o różach, a ja lubię Cię czytać :)
Zawsze coś nowego się dowiem, a to dla takiego laika jak ja duża pigułka wiedzy :)
Te róże z gatunku Flower Circus chyba wszystkie tak wspaniale rosną i kwitną. No bo Pashmina też z tego gatunku i pięknie sobie radzi ;D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Bogata kolekcja i bardzo śliczne zdrowe,
U mnie co róż na grzyba muszę psikać przez te deszcze :oops:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dobrze ,że nie mam miejsca ,bo któraś z FC wskoczyłaby do koszyczka one tak cudnie kwitną ;:167 każda jedna
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewa Crimson F.C zjawiskowy ;:oj czy on ma kwiaty podobne do piano? bo tak mi się wydaje że taki Piano w miniaturze.Piękny a do tego ta długość kwitnienia ;:215
sterlizja36
500p
500p
Od: 14 paź 2008, o 18:57

Post »

Witaj,mam pytanie odnośnie róży Othello -mam bez nazwy różę i obstawiam właśnie na niego,jednak chciałabym zadać tobie dla pewności kilka pytań.Czy on mocno pachnie,czy nie ma kolców(tuż u podstawy kilka),czy nietrwała na deszcz(dostaje plamki kwiat),.Widziałam u ciebie zdjęcie i kwiat by się zgadzał jednak widzę chyba na foto u ciebie kolce.
Pozdrawiam-Ewa.
Ogród Sterlizja36
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”