Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Pięknie wyglądają takie wielgachne hortensjowe krzaczory ;:215 , a na Vanilkę bardzo się napaliłam urzeka mnie w każdym ogrodzie.Kurcze Mariolko to się nadźwigasz tych wiader ;:168 ale rosliny dziękują swoim cudnym kwitnieniem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O Mariolu hortensje masz konkursowe ;:167
Z podlewanie jesteś biedna... Ja u rodziców też tak dygałam wiadra z beczki pod rynną przez 2 podwórka lub ze studni przez 3...
Dzielżan też śliczny. :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Czytam o tym Twoim wożeniu/ noszeniu wody i mam ciarki na plecach. Przecież to katorżnicza praca ;:oj . Myśleliście, żeby w ogrodzie wywiercić studnię? - woda nie musi być najlepsza do podlewania.
To tylko taka sugestia, pewnie też omawiana, ale pytać nie zaszkodzi ;:168 .
Hortensja faktycznie masz ogromne i gęste, o takich można pomarzyć, ale to też częściowo sprawa gleby.
Ja nie zazdroszczę ludziom ogrodów, tylko dobrej ziemi ;:306 , bo wtedy można by bardziej poszaleć :tan . O właścicielach psów wolę się nie wypowiadać ;:134 .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Można się zauroczyc tymi twoimi cudnymi,wielkimi ;bajecznie ukwieconymi hortesjami.
Przypomnij mi ile te okazy mają lat?
2- to twoje piękne kępy jezowkowy. Moje takie nie są.
Piękne te czerwone dzielzany. Jestem ciekawa mojego nowego. Już ma pączki. Żółty mam. Ten jest wysoki.
Hibiskus też okazały piękny ;:215
Ja wolna jestem od początku roku szkolnego. Córcia rozpoczyna w październiku. Obecnie jest w Warszawie z koleżanką u innej koleżanki i szukają mieszkania do wynajęcia dla siebie. :wink:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem na ile uda mi si odpowiedzieć, ale spróbuję.

Ewelina, piękne krzaki hortensji to tylko kwestia czasu. Z każdym rokiem są coraz większe, choć wiosną ścinam bardzo krótko i nisko ziemi, a one i tak w sezonie startują jak im się podoba. Ciągle pada i pojemniki znów są prawie pełne...

Jadziu, Vanilka ładnie kwitnie to fakt. Tylko wkurza mnie troszkę jej pokrój, taka rozcapirzona. Np. taka Pinky Whinky tworzy fajną kopułkę i ma sztywne pędy, a Vanilka pokłada się, zwłaszcza przy opadach deszczu kwiaty robią się ciężkie. No z wiadrami i dziś muszę śmigać...

Moniko, no tak wywożenie tej wody to jednak udręka, trochę na własne życzenie.

Aniu, no tak, ale trochę to z konieczności, trochę na własne życzenie. Bo nie chodzi o podlewanie roślin w ogrodzie. Tych praktycznie nigdy nie podlewałam, co najwyżej świeże nasadzenia.
Zbiorniki na deszczówkę zostały zamontowane żeby woda opadowa nie wchodziła do piwnic, nie moczyła fundamentów. I teraz je trzeba opróżniać. Nie potrzebuję studni w ogrodzie, bo roślinki latami sobie radziły bez dodatkowego nawadniania.

Aniu hortensje będą już miały z 8 lat. Czas szybko biegnie... Wszystko ładne, jak kwitnie i jeszcze pogoda sprzyja.

Póki co u mnie leje kolejny dzień, już mam dość wynoszenia tej deszczówki z pojemników...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tak to już jest, Mariolko. ;:108 ;:108 Jak nie urok to przemarsz wojsk. :oops:
Jak nie dźwigasz wody do podlewania, to opróżniasz pojemniki z deszczówki. :shock: Można Ci naprawdę szczerze współczuć. ;:168
Hortensje masz nad wyraz bujne i piękne. ;:215 Taaakie wielgaaachne bukiety!!! ;:138 ;:138 ;:138
Widać dobrze u Ciebie mają ;:108 , to i kwiatami odpłacają za opiekę, a w szczególności za tę mordęgę związaną z dźwiganiem wiader wody podczas suszy. ;:303
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Aż tak bardzo masz podmokły teren, że musisz wynosić wodę z ogrodu? Pierwszy raz o czymś takim słyszę, ale myślę, że bez drenażu się nie obejdzie. To na pewno duży koszt, ale nie wyobrażam sobie wynoszenia wody w porze jesienno - deszczowej.
Hortensje przecudne i jeżówki oczywiście też.
Kłopoty z sąsiadami znam, na szczęście w kwestii psów się zgadzamy i nie pozwalamy, by wchodziły do naszych ogrodów.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, no coś za coś... Wolę już opróżniać te pojemniki niż pompować wodę z piwnicy.

Ewciu, źle coś przeczytałaś. Ja wynoszę wodę opadową z podwórka na ogród, a nie z ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Poczytałam jak ciężko masz z podlewaniem ;:131 Jesteś dzielna dziewczyna, naprawdę. Ja narzekam czasem na nadmiar pracy w ogrodzie a niemal nie podlewam ;:224 To ulubiona działka mojego M. No i większość rabat ma linie kroplujące. Tak więc szacun za poświęcenie jakby powiedział mój syn.
Bo ogród wygląda jakby nie odczuwał braku wody ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April- taka waleczna sztuka ze mnie :)
Obserwuję wokół otoczenie, podejście ludzi do kwestii małżeństw, dzietności, rodziny, dbałości o wychowanie, kształcenie; ba... widzę podejście do kwestii dbałości o dom, otoczenie, porządek, zasady współżycia społecznego... i przeraża mnie to, że zbyt wielu odpuszcza- bo im się nie chce, bo szkoda zachodu, pracy, pieniędzy... Ja mam inne zdanie i w każdej dziedzinie staram się dać z siebie maksimum...

-- Śr 06 wrz 2017 13:34 --

Co nie oznacza, że wszystko zawsze jest tak jakbym chciała :idea:
O kłodach pod nogi nie mówię, są pewnie po to, by utemperować moje ambicje ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Mariolu, współczuję kłopotów z sąsiadami. Niestety obserwuję mentalność ludzi na wsi a i podejście do właścicieli wiejskich sklepów, jak widzę, typowe :roll: . Jakaś taka okropna mieszanka fascynacji, niezdrowego zainteresowania, złośliwości i zazdrości. Fuj! Drzazgę w oku sąsiada widzą, belki w swoim - nie. My, jako właściciele działki, "obcy" nie wchodzimy w żadne układy ani znajomości, ale kilka wizyt w sklepie i choćby posłuchanie rozmów klientek wystarczyło, żeby zniechęcić się do tych ludzi. Jakie tematy, jakie problemy :roll: . Masz ładny dom, ogród, zadbane obejście, masz czas i chęci, żeby się wyróżnić - prowokujesz 8-) :wink: .
Ja tam mam nadzieję, że synuś na studiach odciąży mój portfel, bo zacznie pracować. Mój kolega studiując na drugim końcu Polski z domu brał bardzo mało pieniędzy. Studia syna już za rok i mam nadzieję, że moja teoria się sprawdzi 8-) .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

A patrz u mnie nie padało. Słonko z chmurkami w chowanego się bawiło I dalej bawi może teraz w berka ;:306
8 lat mają hortki ech sporo .Nic dziwnego że takie piękne.
I jeszcze je przycinasz?? Na ile ??
Moja najstarsza hortensja ma chyba 5 latek. A inne 4.inne 3.inne 2 i tegoroczne. To raczej młode.
I muszę sporo poczekać do takich widoków jak twoje :)
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Mariolu piękna kępa języczki i chryzantemy śliczne ;:63 no i nie wspomnę o jeżówce ;:215
Piękne widoki u Ciebie ;:333
Ludzie są różni i trudno ich zmienić - grunt to się nie poddawać , Mariolu masz z czego być dumna a ludziska Ci zazdroszczą .
Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko! ale jak patrzysz na ogród to widzisz jego wdzięczność za wysiłek! Fantastyczne hortensje, jeżówki, chryzantemy! Śliczny widoczek i ta zielona trawa!
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, no ludzie są różni, ale na wsi jakoś tak szczególnie widać taką idiotyczną zazdrość. Co rusz słyszę takie teksty, że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Też bym chciała, żeby moje dzieci były w przyszłości samowystarczalne, ale lepiej być miło zaskoczonym niż rozczarowanym.

Aniu, wszystkie moje hortensje są bukietówkami. Tnę je niziutko każdej wiosny i one w ciągu sezonu odbijają. Ale kwitną pięknie od pierwszych lat u mnie :)

Tereniu, dziękuję. Roślinki mają teraz pod dostatkiem wody to próbują nadrobić tą mega suszę wiosenno-letnią.

Marysiu, trawka już zaczęła usychać a potem przyszły deszcze i deszcze i deszcze...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”