Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Krysiu dzięki za cynk, a jeśli zamiast pieprzu użyłabym zmielonej papryki ostrej, mam jej sporo ususzonej, jak myślisz też by zadziałało? Rozumiem, że to kocisku nie zaszkodzi, najwyżej będzie chodził i prychał ;:170 Nie chce mu krzywdy robić, generalnie nawet mrówkom się głównie odgrażam ;:306
Ostatnio z wielkimi honorami wypuściliśmy z "cieplutkiego gniazdka" Freda. Fred to krzyżak, który zimował w mieszkaniu w korytarzu. Okropnego miał biedak stresa, siedział na brzegu słoika dobre trzy godziny, zanim zdecydował się jednak na samodzielne życie ;:215 Mam tylko nadzieję, że nie poszedł od razu w konkury, bo po takim czasie życia w cieplarnianych warunkach, gdzie muchy podjeżdżały na wykałaczce, jak nic stałby się przekąską ;:224
Obrazek

Vivien Miałam w zeszłym roku Blauhilde, była bardzo plenna, to zbiór jednorazowy z 4 krzaczków. Wysiana na zapchajdziurę do dużej skrzyni, pod tarasem gdzie był dosłownie warzywno kwiatowy śmietnik.
Obrazek
Faktycznie traci kolor przy gotowaniu i nie jest tak delikatna w smaku jak jej zielona karłowa kuzynka, ale też spoko warzywko. Poza tym strączki bardzo ładnie się prezentują.
A...jeszcze o Beta, one mają tendencje do niedoboru magnezu, jak zauważysz pierwsze objawy na liściach koniecznie go dokarm jakimś mixem mineralnym bo inaczej będziesz mieć kwaśne owoce jak cytryny.
Efkakam w takiej skrzyni będą miały dobrze. Nie wiem tylko czy obornik na spód skrzyni to dobry pomysł. Zależy to trochę od głębokości skrzyni i jej systemu odpływowego. Jeśli odpływy są pod skrzynią a nie z boku to podlewając będziesz wypłukiwać składniki z obornika. Jeśli zaś na dokładkę skrzynia jest dość głęboka, zanim korzenie do niej dotrą, z obornikowych zasobów zostanie tyle co nic. Chyba, że będziesz podlewać tak czujnie, że nic się nie będzie przelewać lub masz w skrzyni system tak jak ja ;:170 z odpływem z boku, z którego w zasadzie nigdy nic nie leci.
W mniejszych mniejsze rury, w większych większe. Odpływ w mniejszych jeden, w większych dwa, ale nigdy nie zalałam skrzyni tak by nadmiar nie zmieścił się w rurze ;:172
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Rurki od góry są zaklejone srebrną taśmą bo żółty i niebieski wabi owady, a rury drenażowe akurat w takich są kolorach :roll: siatka też jest po to by owady lub myszy ewentualne nie wchodziły do środka, choć dla mysiora akurat to nie był problem, bo wygryzł sobie piękne wejście w tej siatce ;:224
No i nawet przy takim systemie, ja obornik (granulowany) zawsze daję mieszany z górną warstwą ziemi. W ten sposób wpłukuje się z podlewaniem powoli do podłoża. Rozłożony w dolnej warstwie stanowiłby solidną kumulację, na którą korzenie trafiając, mogłyby mieć spory problem. No oczywiście zależy ile go dasz i jak bardzo zmieszasz go z podłożem, ale 60l to wcale nie tak dużo wbrew pozorom.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Ten system odwadniający to geniusz wszechczas?w!
Właśnie zawsze się zastanawiałam co pod te donice dać żeby np sasiada nie zalać.

Szacun z tym pająkiem. Mnie moje ciotka podczas odwiedzin zgarnęła miotlą z sufitu obrzydzona że kto to widział pajęczyny w kątach mieć...

A co do kota... węża masz?ogrodowego. Włącz go parę razy znienacka żeby kot się przestraszył a jest szansa że to zapamięta. Bez jakichś drastyczności i kojarzenia z Tobą. Niech nie będzie miał przyjemnosci przebywania na balkonie.
Lub wydadż jakies rosliny z listy ktorej koty nie lubią.
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

O widzisz Skoanna i dobrze jest poradzić się mądrzejszego :D Może lepszym pomysłem byłoby właśnie zmieszanie obornika z ziemią, zamiast dawanie go jako podkład. A odpływy będę robić od dołu. Puszczę zwykłe słomki na dnie i zasilikonuję je, żeby woda nie dostawała się pomiędzy folię, a drewno, tylko wyciekała na zewnątrz. Moje skrzynie będą na kółkach, już nawet mi paczucha z kółeczkami przyjechała :lol:
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Wczoraj nieopatrznie zostawiłam wszystkie rozsady, łącznie z tymi świeżo przesadzonymi na tarasie pod chmurką. Sprawdziłam radar opadów - sucho ( niech pies go ....) i pojechałam. Oczywiście, tatara...urwanie chmury. Wszystkie palety zalane po brzegi. Najgorzej z Venuskami, które godzinę wcześniej przesadziłam do kubeczków. Dosłownie utopione :roll: Nie odsączysz, bo ziemia zmieszana z kompostem wciągnęła jak gąbka. Podumałam i...pod każdy kubek podłożyłam ręcznik papierowy złożony w czworo. Poskutkowało. Bardzo ładnie papier pociągnął wodę, 2 zmiany papieru i mam nadzieję, że odciągnęło wodę na tyle by korzenie się mi nie udusiły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo ładnie rosną mi jarmuże. Jestem zaskoczona, bo na początku były jak obraz nędzy i rozpaczy. W zasadzie olałam je, mówiąc kolokwialnie. Podlewałam od przypadku do przypadku i zostawiłam na tarasie swojemu losowi ;:224 a one jakoś tak, postanowiły jednak zawalczyć.
ObrazekObrazek
Mam pytanko, jeśli ktoś z Was uprawia jarmuż z rozsady, to norma że czerwony jest sporo mniejszy od zielonego? Może akurat na tych zdjęciach nie widać, ale liście Scarlet są jednak sporo mniejsze. No i mam dylemat. Jarmuż miał iść do skrzyń na zalesie, ale tam będzie bardziej narażony na szkodniki. Mogę zostawić go na tarasie, ale będę zmuszona wtedy zrezygnować z jakichć dwóch pomidorów lub bakłażanów. Trudna decyzja.

Jeszcze dodam coś w sprawie systemu rurowego w skrzyniach.
Rury nie są położone na dnie, tylko na warstwie podłoża zmieszanego z perlitem. Chodzi o to by woda która się w nich zgromadzi była oddawana do środkowej części skrzyni, tak by rośliny o płytszym systemie korzeniowym, też miały sznasę z niej korzystać. Nie ma warstwy drenażowej. Przez wlot rury można oczywiście podlewać, ale mało kiedy to robię, w zasadzie dopiero w drugiej połowie sezonu. Szczególnie na wiosnę takie podlewanie nie sprawdziłoby się. Dopiero gdy korzenie pójdą wgłąb można w ten sposób podlewać nie mocząc liści.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładnie te Venuski i podobne do moich wielkościowo,co mnie ogromnie cieszy.
Jarmuż chyba miał Seba z rozsady. Może on wie,o ile jeszcse się nie wycofał całkiem z forum :(
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Ej chyba Twoje troszkę większe są. Ale ja swoje siałam późno, bo w zasadzie nie dla siebie tylko dla Mamy i koleżanki, do odbioru po 15 maja, więc nie chciałam żeby były przerośnięte. One sobie i tak zdążą, pod warunkiem, że im ta kąpiel nie zaszkodziła :roll:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy kt?re. Dwa lub 3 mam takie faktycznie większe,a reszta listki w ziemi.
Awatar użytkownika
Marta+
200p
200p
Od: 4 wrz 2016, o 12:38

Post »

Ładnie się przywitam, jako że to mój pierwszy wpis tutaj (skrytopodczytywaczką jestem zaawansowaną :lol: )
Odnośnie warzywnika w donicach nie będę się wypowiadała, mam tylko kilka sałat i trzy papryczki, natomiast mogę (chyba) doradzić odnośnie kota... Działają wbite w ziemię wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. I nie ma obaw że kocisko się porani. Jak zobaczy takie przeszkody to mu się odechce :wink:
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

O widzisz Marto, patyczki do szaszłyków...dobra myśl. Dzięki. Na razie zabezpieczyłam kratką te miejsca gdzie jest najwięcej kuszącej niezarośniętej ziemi.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Sprytne przeciwkotne zabezpieczenie ;:215

U mnie łobuz odgryzł dwa kwitnące kwiaty tulipana :evil:
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Rodzynek brazylijski robi się naprawdę duży. Mam 4 sztuki. Nie jest to odmiana Aunt Molly, tylko Physalis peruviana o zamszowych liściach. Podobno ma długi okres wegetacji i rzadko zdąża z owocami u nas, ale zaryzykowałam. Oczywiście Aunt Molly też mam :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Niedziela minęła dość leniwie. Najpierw wymyśliłam, że zrobię mini ogródek ziołowy w skrzyneczce po mandarynkach. Posadziłam w niej szałwię, trawę cytrynową, bazylie i dosiałam cząber, ogórecznik i nagietki karłowe. Zamontowałam też antykocie zabezpieczenie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu zaczęłam przesadzać do dużych donic. Część pomidorów i papryk już nienadążam podlewać, w dodatku podawanie nawozu zaczyna mijać się z celem w takiej plątaninie korzeni bez grama ziemi
Obrazek
Narobiłam przy tym bałaganu na cały taras ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Podlałam wszystko sowicie. Bób obsypał się dosłownie kwieciem, szkoda byłoby go zasuszyć. Malabar jak widać ma już owoce, jakby więc ktoś potrzebował nasion w przyszłym sezonie to służę.
Obrazek
Na koniec namoczyłam nasiona dyń i cukinii do posiania na zalesiu. Wybór był trudny, ale jakoś skompletowałam listę. Oczywiście z każdej odmiany po jednym krzaku.
Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dużo pracy miałaś. Pięknie u Ciebie wszystko wygląda. A co to jest malabar? W ziołowej skrzynce jest odpływ w worku? Nasiona dyniowatych trzeba moczyć? Dobrze, żę doczytałam bo bym wcisnęła w ziemię takie jak mam ;:173
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

Skoanna Aniu wysiałam Twój mix dyniowych z AWN. Wyszło 13 sztuk. Dzisiaj poprzesadzałam w osobne doniczki,
ale to dużo za dużo, bo mam jeszcze inne. Czy możesz napisać jakich odmian mogę się spodziewać?
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Oj Tereso tam było dosłownie wszystko od Australian Butter, po Acorny. Prowansalki, Butternut, Hokaido, z takich bardziej popularnych, ale również Papaya Squash, i różne inne nietypowe piżmówki. Poza tym wszystkie były WZ więc spodziewać można się wszystkiego. Zestaw z niespodzianką tak zwany ;:306

Izo Malabar to roślina tak jakby zastępująca szpinak. Dorasta do wysokości 1,5 m, można ją też traktować jako okrywową, pnącą ozdobę ogrodu. Jadalne są grube, błyszczące liście, mięsiste łodygi w kolorze zielono-buraczkowym oraz kwiaty. Wszystkie części są smacznym dodatkiem do kanapek (mają lekko pikantny smak), można je również przygotowywać jak klasyczny szpinak (doskonale smakują po podsmażeniu na maśle), można robić z nich sałatki, czy wegańskie burgery z połączeniu z brokułami. Smaczny i ładny.
Malabar wymaga dość solidnego podparcia, jeśli ma rosnąć ku górze, ale może się również płożyć. Ma bardzo, baaardzo grube pędy. Nie jest szczególnie wymagający, ale szybciej rośnie w miejscach nasłonecznionych. Teoretycznie jest rośliną jednoroczną, bo ciepłolubną, ale u mnie przezimował na parapecie w kuchni bez problemu. Podciniane w każdej fazie wzrostu wręcz popudza go do rozkrzewiania, można go nawet formować w pożądane kształty, ale u mnie rośnie na żywioł. Teoretycznie produkuje się go z siewu, ale ja robię to z sadzonki wierzchołkowej ;:224 bo ja to zawsze muszę coś inaczej ;:306

Worek w ziołowej skrzyneczce ma na dnie perforację i warstwę perlitu z keramzytem jako drenaż, po bokach tam gdzie ziemia przesycha najbardziej dałam odrobinę hydrożelu w wyższej warstwie. Sprawdza się doskonale w gęstej obsadzie małych pojemników. Nie trzeba podlewać po kilka razy dziennie dzięki niemu. Stosuję go do koszy kokosowych, i doniczki na rynnę, ogólnie wszędzie tam gdzie rośliny mają mało ziemi.

Nasion dyniowatych moczyć nie trzeba, ja moczę bo mam starsze nasiona, niektóre po 5-6 lat i chcę żeby szybciej ruszyły, w ziemi zanim przy tej suszy nawilgną, miną dwa tygodnie ;:170
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”