Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Marysiu dyniowato u Ciebie, u mnie w tym roku żadnej dyni. Mam zamrożoną z tamtego roku, ale to nie to samo :( . Po za tym całkiem jeszcze sporo kwiatów a "szaliczek" pięknie buszowaty. ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Marysiu!
Dziwisz się, że nie przechowuję dyni w domu... Ale ja nie mam domu! ;:185 Ja mam mieszkanie w bloku, a tu dynią zachwycać się nie da, bo i miejsca mało, i zbyt ciepło, więc.... ;:224
Tobie dobrze, możesz sobie regulować temperaturę pomieszczeń, a nam jakieś plomby na grzejniki pozakładali, które blokują jakikolwiek ruch pokrętłem. ;:oj Ani zwiększyć, ani zmniejszyć temperatury się nie da. ;:145
No ale coś za coś. Nie mamy liczników na grzejnikach i w sumie płacimy niewiele za ogrzewanie. Podobnie za gaz. :tan :tan

Dobrej i ciepłej nocy, Marysiu! ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Marysiu , Twój szaliczek kolorowy jak pasiak łowicki . Dużo jeszcze roślin kwitnie ,Byłam dzisiaj zbierać pierwsze orzechy włoskie bo w poblizu mam stare , opuszczone ogrody z olbrzymimy orzechami ,więc od kilku lat zbieram tam orzechy na torty świąteczne i dla ptactwa na zimę .Największą radochę mają sikorki ,grubodzioby i dzwońce , no ale najbardziej się cieszę jak przychodzą wiewiórki .Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie wieczorem!

Mam problem i nie mogę go rozgryźć ani ja ani domowy informatyk Obrazek Laptop nagle przestał widzieć karty aparatu fotograficznego, no to zgrywałam na drugi laptop i przenosiłam na pendrivie, aż tu nagle na drugim laptopie też nie widać karty Obrazek U syna na laptopie są zdjęcia a u mnie nie ma ;:223

Misiu pewnie już znowu śpisz to dobrej nocy ;:19

Tereniu niestety już pierwsze przymrozki były, ale u mnie na szczęście nie. Tak mi szkoda dalii, bo najpierw nagle przesadzane, a teraz po paru kwiatkach miałyby odejść ;:224 ale wszystko może się zdarzyć toż to już jesień :wink:
Życzenia się spełniły, słońce świeciło Obrazek Dobrej nocy Tereniu Obrazek

Kasiu nie taki straszny pterodaktyl ... ;:306
Ja lubię liściaste krzewy, no to trzmieliny obowiązkowo ;:215

Martusiu pogoda się wyklarowała, ale chyba nastąpiło zmęczenie sezonem, bo jedynie porobiłam trochę sadzonek róż i coś na poważniejsze prace nie mam chęci. No to będziesz miała dyń Obrazek Dam Ci swoje nasiona dla urozmaicenia ;:215 Pozdrawiam i dobrej nocy Obrazek

Dario dzięki, teraz ogród wygląda okazale, byle jak najdłużej nie przymroziło Obrazek

Julciu u mnie jedynie śliwka zrzuca liście, a reszta jeszcze zielona, winobluszcz ani myśli się przebarwiać. Jednak jak będzie nocami zimno to się zmieni. Kolorowo dzięki daliom i różom, ale i hortensje jeszcze w ładnych kolorach Obrazek

Beatko lejesz miodek na moją duszę ;:196 bardzo to miłe z Twojej strony aż chce się dbać o ogród i fotografować ;:168
Dzisiaj kupiłam trochę śliwek na powidła, ale jak dla mnie są kwaśne, a przecież było słońce i było ciepło Obrazek Moje niestety w 80 % robaczywe, a tak czekałam na nie. Papryki jeszcze w tunelu dojrzewają, ale trochę słoiczków będzie co mnie cieszy. Lubię taką kolorową papryczkę zimą na kanapce :D I ja Cię serdecznie pozdrawiam Obrazek

Aniu jak słońce świeci to i jest co fotografować! Dalie nie jak najdłużej cieszą oczy, bo rozweselają ogród kolorami.
Jesień szczególnie ta wczesna i w słońcu jest bardzo ładna ;:215

Mariolko szkoda lata i znowu tyle miesięcy czekania Obrazek Dziękuję ! niebo ciekawe, bo chmury urozmaicają zachód Obrazek

Basiu jednak? musisz być w takim miejscu i mróz liznął rośliny, u mnie na szczęście jeszcze nie, ale powoli trzeba będzie wprowadzać doniczki do korytarza Obrazek nie powiem, żeby to była moja ulubiona czynność :wink:

Dorotko u Ciebie jeszcze te kolorowo Obrazek róże Ci ładnie powtarzają kwitnienie. Dynie u nas obowiązkowo i im więcej tym lepiej. Szaliczek dziękuje Obrazek

Lucynko no, no ! kochana a to myślisz że ja całe życie w domu mieszkam? W bloku na szafkach kuchennych stały dynie, a wcześniej do mrozu na balkonie ;:215 Z tymi plombami to nie żartujesz? przecież ja na zakręconych kaloryferach oszczędzałam kupę kasy, bo nie lubimy zbyt wysokiej temperatury ;:219 Nie bardzo wiem na czym polega niższy rachunek i chłodzenie otwartym oknem, ale nie muszę wszystkiego rozumieć ;:306 I Tobie ciepłej jesieni i dobrej nocy życzę Obrazek

Elu u nas w tym roku marnie z orzechami, a rok temu i u mnie i u sąsiada zbierałam za pozwoleniem. Właśnie dla ptaszków tłukłam orzeszki a one dopełniały dzieła Obrazek Na szczęście było tak dużo że mam z ubiegłego roku pomrożone pojemniki z mielonymi orzechami do świątecznych orzechowców ;:215 Pozdrawiam i dobrej nocy Obrazek

Koloru dodają rozchodniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i różniste asterki

Obrazek

Obrazek

karczoch zakwita

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ogniska palą ....
Obrazek

Dobrej nocy i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ale skubaniec z tego karczocha - ja myślałam, że on już będzie zasychał, a on dopiero rozkwita! :D

Tak sobie właśnie myślałam, dlaczego u Ciebie nie ma chwastów na rabatach - pomijając fakt, że miałyby za ciasno, bo innych kwiatów jest juz pełno, to nawet jakbyś miała chwasty z nasionami - to przecież wszystko wrzucasz kurkom, a one i nasiona zneutralizuja i jeszcze na nawóz zamienią! ... Normalnie - muszę mieć kury! :D :wink: Bo ja cały czas mam chwasty już z nasionami, tych mniejszych to nawet nie zauważam w gąszczu.

No to kiepsko z tymi kartami pamięci. Jakby to dotyczyło jednego laptopa, to mógłby się zepsuć port czytający kartę, ale w dwóch laptopach? Jakiś błąd karty? :?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario niestety podagrycznik nie musi rozmnażać się przez nasiona, robi to kłączami i to nawet przy plewieniu, no i mój największy wróg pokrzywa, tej kury nie jedzą i u nich rosną krzewy pokrzywowe (azot) i sieja się wszędzie. U mnie chyba za dużo jest azotu w glebie i dlatego niektóre rośliny nie owocują. Chyba lepiej mieć za mało niż za dużo ...jak to zmienić?
A z kartą też jest dziwnie...mam dwie i żadnej nie widzą ;:oj
Dobrego dnia! ;:168
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu cudny zachód słońca, ale już taki jesienny z dymem ogniska ;:168
Sporo Masz jeszcze kwiatów, ja na działce nie byłam cały tydzień bo po pracy szybko ciemno, a w weekend też za wiele nie zrobię bo mam wnuka u siebie a to jednak ciut inny plan dnia.
Urzekły mnie rozchodniki , muszę na wiosnę się porozglądać za innymi odmianami bo mam jedną ,tylko gdzie znaleźć sensowne miejsce dla nich.
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, pokrzyw, to u mnie ich nie było, aż pewnego dnia dostałam sadzonki malin w pakiecie z pokrzywami :roll:
Póki co ich jest niewiele, więc przerabiam je na gnojówkę.
Gorzej z podagrycznikiem, tego mam w pakiecie z irysami... :?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu niektóre z odmianowych rozchodników rozrastają się powolutku to na pewno zmieścisz i nie szukaj tych co tu widzisz :D mam jeszcze variegatę i jakieś maleństwa, które właśnie nie chcą się wręcz pokazać :;230
Życzę miłe weekendu i koniecznie idź na działeczkę naładować akumulatorek ;:196

Basiu ja u Ciebie Ty u mnie :;230 Ja to wszystko kupiłam w pakiecie z domem, bo poprzednicy co szli do pobliskiego lasu przynosili do ogrodu ;:224 Miałam setki rachitycznych drzewek i całą ściółkę z wszystkimi dobrodziejstwami ;:oj Co wyplewiłam jakiś kawałek, moment nieuwagi i już było jak wcześniej ;:202 ale walczę ;:134
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Przykra sprawa z tą kartą ;:222 . Mam nadzieję, że w końcu rozwiążecie problem . Rozchodniki są bardzo ładne i teraz dodają uroku naszym ogrodom. Pomyśleć, że kiedyś w ogóle mi się nie podobały. Mam u siebie tylko trzy odmiany ale oczywiście nie wiem jakie. Na wiosnę chcę je trochę podzielić żeby było ich więcej. Karczoch ma fajną czuprynkę ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Wszyscy odwiedzający Cię lubią oglądać zdjęcia Twojego ogrodu i okolicy. ;:108
Ja przy okazji poznaję wiele rośln, których w życiu nie widziałam. Twoje zdjęcia dla mnie to nie tylko odczucia estetyczne, ale również edukacja. Pisałam Ci już o tym, dziwiąc się jak nie wiele wiem o kwiatkach. :D
Wiesz jaka jestem kwiatowa, nie ukrywam, że najlepiej lubię takie, które raz posadone przy niewielkiej mojej pomocy dają radę rosnąć u mnie.
I tak dzięki Wam, w tym roku miałam zrobionych trochę rozsad kwiatków jednorocznych.

Na moim piasku nie ma ani podagrycznika, ani pokrzyw. Pokrzywy rosną daleko za działką, przy bagnie. Podagrycznika nie ma w okolicy. Nauczona wcześniejszym doświadczeniem nie biorę sadzonek z ziemią z ogrodów gdzie podagrycznik króluje. Kiedyś mi się takie sadzonki trafiły i podagrycznik mi się przyplątał. Zanim się zorientowałam co to jest dobrze się zadomowił.
Walka z nim trochę trwała, ale wyszłam z niej zwycięsko i po podagryczniku ani śladu.Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Rozchodniki cudowne, kiedyś nie doceniałam ich, ale teraz jesienią pokazują swoje uroki. Są dobrym wykończeniem rabat, już się nie mogę doczekać aż się rozrosną te od Marty białe i o ciemnych liściach.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko i sprawa karty rozwiązała się prawie sama! to była wina oprogramowania. Dzisiaj a właściwie już wczoraj dostałam propozycję aktualizacji, ale uruchomiłam wieczorem i dzisiaj się dokonało. Długo to trwało ale komputer czyta obydwie karty, a drugim laptopie nie mam propozycji uaktualnienia i dalej nie widać ;:oj
Rozchodniki mają jedną wadę rozkładają się na boki, a poza tym są niekłopotliwe i śliczne :D Pozdrawiam ;:168

Beatko z piasku usunąć takie kłącza jest zdecydowanie łatwiej z gliny jest to bardzo trudne ;:oj Trzeba byłoby wszystko wykopać oczyścić korzenie i nie tylko ziemię oczyścić, bo kłącza podobno bardzo głęboko się korzenią. Jak zakładałam ogród i sadziłam rośliny to zrobiłam taka czystkę, ale nic z tego po jakimś czasie pogadrycznik wrócił i walczę z nim cały czas ;:134 Pokrzywy mam ja, ma sąsiad z prawej, sąsiad z lewej a łąka to prawie pole uprawowe pokrzyw ;:306
Beatko bardzo dziękuję za miłe słowa i powiem Ci, że wszyscy bardzo lubimy zdjęcia tak jak lubimy odwiedzać ogrody, bo każdy jest inny i każdy ma swój urok ;:167
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego weekendu ;:196

A jako, że odzyskałam zdjęcia z jednego dnia to mam kolejnego rozchodnika tym razie variegata od Justynki i okazało się że ma kwiaty białe i różowe ;:173

Obrazek

Heptakodium całe w kwieciu!

Obrazek
i dla Ewy Kory dzielżan przekwitający i pokładający się ;:306

Obrazek

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko rozchodniki te o ciemnych liściach rozrastają się niestety wolniej od tych podstawowych różowych ale z czasem na pewno stworzą ładna kępę. Wadą niestety to pokładanie, a już po deszczach to sznurki idą w ruch ;:306 Na pewno ciężar rośliny sprawia, a jeszcze cięższy przez wodę to musi położyć ją. U Marty te białe wyglądają rewelacyjnie :D
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Marysiu z tego co mi się wydaje, to można samemu sprawdzić, czy są jakieś aktualizacje dostępne, bez czekania na propozycję aktualizacji. :wink: Jaki masz na tamtym laptopie zainstalowany system? To sprawdzę, gdzie tych aktualizacji szukać.
Albo sama wpisz sobie w menu startowym w miejscu służącym do szukania "aktualizacje" i komputer sam Ci podpowie, gdzie to jest. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”