maryjan13 napisał(a):
(...) ja to napisałem i było to do innych kwiatów i ich kolorów, takich pastelowych i delikatnych
Tak, wiedziałem - to była odpowiedź czyli kwiaty o mocniejszych kolorach.
te powyżej oczywiście bardzo ładne ale jeżeli chodzi o tą intensywność i wyrazistość ( ostrość ) kolorów to im jeszcze troszeczkę brakuje do tych które mnie najbardziej się podobają. (...) Przykładowo kilka zdjęć poniżej tych ostrych kolorów wg mnie :
Inne gatunki, inne kolory, inne zdjęcia. Nie chwalę swoich roślin i kolorów kwiatuszków, nie neguję Twoich - po prostu są inne i tyle.
Może inaczej bym to odbierał gdybym je widział osobiście.
Oczywiście - i o tym właśnie pisze Mieczysław poniżej.
Henryk fotki swoich kwiatów robi na tle, które ma bardzo duży wpływ na kolor jego kwiatów na fotkach. Ty robisz fotki kwiatów swoich pupilków, na "ciemnym" tle, co automatycznie "pogłębia" kolor kwiatów na Twoich roślinach, natomiast tło, na którym robi Henryk, rozjaśnia i dodatkowo "wprowadza" błękitne podświetlenie.
Przez bodaj 3 sezony przeprowadzałem próby fotografowania roślin i kwiatów na różnych i różnego koloru tłach. Wychodziło na ogół nie za pięknie - i póki co
stanęło na białym. Tło białe ma również dużo minusów ale staram się poprzez dobre naświetlenie oraz konkretną ostrość je niwelować, co oczywiście nie zawsze mi się udaje.
Henryk nic nie "majstruje" przy kolorach, daje takie jak "wychodzą". "Robienie" fotek kolorowych kwiatów, na takim tle jak robi Henryk, jest bardzo trudne, kolor tła "rozmywa, fałszuje" - wypacza faktyczny kolor kwiatów.
Sam bym tego lepiej nie napisał.
To że nie majstruję przy fotkach to jest spowodowane nie tylko "uczciwością" ale też tym, że ze mnie spec od fotografiki żaden i idę po najmniejszej linii oporu. Robię jak mogę i jak potrafię - czasem wychodzi to lepiej czasem gorzej ale tym sprzętem którym obecnie dysponuję zdjęcia źle nie wychodzą i nie wstydzę się ich na Forum wstawiać.