Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw

Post »

Jest przysłowie o jaskółce, która wiosny nie czyni a Ty uparcie twierdzisz, że ta jedna, jedyna jest zapowiedzią upalnego lata. ;:oj .Jak to mówią, tonący brzydko się chwyta :;230 . Zajrzałaś chociaż do artykułów, które podałem? Nic nie dały do myślenia?
Może uwierzysz temu panu?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p4924349
Przeczytaj też kilka wcześniejszych postów. Może w końcu coś pojmiesz .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... e#p4008616
Jest dużo na forum o drewnieniu łodygi , wystarczy poszukać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4923215
x-p-o
Tytuł: Re: Czym nawozić pomidory-cz.2PostNapisane: 23 paź 2014, o 20:28
jode22 napisał(a):
dolna część łodyg jest częściowo zdrewniała i potem w glebie przyrasta minimalnie. Grubieje tylko górna część i efekt jest taki jak u ciebie.
Dodam tylko, że zdrewnienie łodygi skutkuje upośledzeniem w pobieraniu fosforu z wszelkimi tego konsekwencjami.
Wystarczy ,czy dodać coś jeszcze? :wink: Nadal idziesz w zaparte?
Awatar użytkownika
Obik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2013, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytanie amatora, jakie są skutki wysadzenia przerośniętej/wyciągniętej rozsady? To będzie mój trzeci sezon pomidorowy, rozsada raczej zawsze była mniej lub bardziej wyciągnięta, natomiast finalnie, w gruncie, pomidory całkiem dobrze owocowały.
Pozdrawiam Natalia
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Cytuję:

Dzisiaj wykonałam oprysk Acrobatem, moje pomidory na gruncie kiepsko się mają :|
Najstarsze liście wyglądają jak przy niedoborach magnezu, wierzchołki i młode liście od spodu sine jakby przechłodzenie, co jest niemożliwe, więc pewnie zalane ale jest sucho od 1,5 tygodnia :? kwiaty są poprzypalane a niektóre od kolanka robią się żółte i odpadają :?
Pomidory były sadzone na kurzeńcu, po wysadzeniu podlane saletrzakiem z magnezem, po opadach i ukazaniu się gron podlałam saletrą potasową 20g/20l wody i chyba spiep... temat, bo się jak drągi porobiły ;:223 później wyczytałam, że drewnienie łodygi i liści powoduje niedobór fosforu więc kupiłam superfosfat, więc znów podlałam roztworem 20g/20l co prawda stężenie było mniejsze bo się wszystko nie rozpuściło ale nic to nie dało.

Czytałam o opryskach dolistnych siarczanem magnezu, prócz zarazy gorzej już być nie może więc nie wiem czy dobrze zrozumiałam 5g (1 łyżeczka) granulek siarczanu magnezu na 1 l wody? czy po dzisiejszym oprysku Acrobatem mogę jutro spryskać tym siarczanem?
prościej mi będzie podlać saletrzakiem z magnezem, woda nagrzana słońcem więc się szybko rozpuści ale czy pomoże? Koniec cytatu.

Ta podlinkowana przez KaLo wypowiedź zrobiła na mnie największe wrażenie i dlatego cytuję ;:oj Jednak nie dotyczy rozsady.

-- 4 maja 2017, o 08:29 --
Obik pisze:Pytanie amatora, jakie są skutki wysadzenia przerośniętej/wyciągniętej rozsady? To będzie mój trzeci sezon pomidorowy, rozsada raczej zawsze była mniej lub bardziej wyciągnięta, natomiast finalnie, w gruncie, pomidory całkiem dobrze owocowały.
No właśnie takie są skutki, mam takie same ;:108
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aria!

Z całym szacunkiem gdzie Ty widzisz tę zarazę w Białymstoku!

Obawiam się,że nam wszystkim brakuje ;:3
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdyby nie to,że z nieba pada,to radziłabym wszystkim wylać kubeł zimnej wody na głowę!
Dajcie tym sadzonkom "święty spokój"
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest cytat, tak mi go wkleiło. Przeczytaj powoli wszystko co napisałam :roll:
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Aria, to jest tylko lista chorób a raczej plantacji jakie występują w danym województwie. Jak pojawia się choroba to jest wyrażnie zaznaczone i są podane środki jakimi należy przeciwdziałać.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orka na ugorze i tyle!
Aria czy zdajesz sobie sprawę z tego, że Twoje postępowanie jest szkodliwe? . Wybierasz tylko to, co pasuje do Twoich twierdzeń, że faza rozsady i późniejsza uprawa w gruncie to dwie zupełnie oddzielne kwestie. Pewnie też uważasz, że dziecko może ćpac , palić i alkoholizować się, bo zdrowie w wieku dorosłym zależy wyłącznie od tego , jak będzie się prowadziło po maturze :shock: . Z podlinkowanego postu wynika zupełnie co innego niż zrozumiałaś ale trudno, nie każdy jest w stanie zrozumieć wszystko. Poza tym, całkowicie pominęłaś posty pomidoro i jode, chociaż mówiły o tym samym, ale pewnie były zbyt dosłowne i nie dało się ich wykręcić na drugą stronę tak, żeby pasowały do Twojej dziwnej teorii. Zajrzałaś choć z ciekawości do artykułu o nawożeniu, który podał p ? Na wszelki wypadek przypominam http://poradnikogrodniczy.pl/bledy-w-na ... mentow.php .
Wątek jest zamknięty i nie da się cytować wprost, więc Aria zrobiła "kopiuj-wklej" i stąd ta dziwna informacja o ataku ZZ w Białymstoku sprzed kilku lat. :)
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaLo!

Gdyby nie to,że nie piłam od dłuższego czasu nic % pomyślałabym,że głowa nie pracuje trzeźwo.
Klikając na link z Piorinem pokazywał się stan aktualny czyli 4 maja 2017 r.
Nie ten sprzed kilku lat.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O! ZNIKNĄŁ ;:oj .
kasia82
Tytuł: Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3 Post Napisane: 20 cze 2013, o 00:10
500p
500p

Zaraza ziemniaka jest już w Białymstoku
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=BIBI

Dzisiaj wykonałam oprysk Acrobatem, moje pomidory na gruncie kiepsko się mają :|
Najstarsze liście wyglądają jak przy niedoborach magnezu, wierzchołki i młode liście od spod
Cytowany post ma 4 lata, ale widocznie link jest na bieżąco aktualizowany.Tak bywa, jak się chce na siłę udowodnić swoje wątpliwe racje. ;:108
vvisquare
50p
50p
Od: 29 mar 2017, o 12:20

Post »

Moje pomidorki po przesadzeniu do większych ani trochę nie odżyły :( już mija tydzień od przesądzenia i wystawienia je do pomieszczenia nieogrzewanego i z bardzo duża ilością światła słonecznego a u większości liście są całe fioletowe, u niektórych tylko łodygi. Prosze pomóżcie, do szklarni która jest nieogrzewana mogę wysadzić dopiero w przyszłym tygodniu. Może czymś je zasilić? Czy to niedobór fosforu? Co im podać? Już się martwię ze z pomidorów będą nici, może zrezygnować z tych sadzonek i kupić gotowe rozsady?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę Wam swoje sadzonki w różnych kubkach.
Od lewej: Pikuś,K 131 ,K 54F3,Pudovik,K 117 F4.

Obrazek Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vivisquare, na moje oko mają za mokro i stoją w zimnie. Czy te kubki mają otworki w dnie? Co to za ziemia, nawozisz czymś, czy podlewasz samą wodą?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam to samo napisać.Tę ziemię to można wykręcać jak ścierkę do podłogi.
W takim widnym pomieszczeniu miałyby idealne warunki do rośnięcia gdyby nie były tak przelane.
vvisquare
50p
50p
Od: 29 mar 2017, o 12:20

Post »

aria i Maraga ziemia uniwersalna, kubki mają otworki(zrobilam nożem) nie podlewałam ich tydzień czasu a ziemia wilgotna jest to prawda, w pomieszczeniu tym jest dość chłodno, na oko około 14 stopni w dzień, w nocy chłodniej, chociaż wstawię dziś termometr i sprawdzę dokładnie. Niczym nie nawożę, kupiłam wcześniej taki nawóz:
Obrazek
Ale jeszcze go nie stosowałam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”