BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2
na razie wysiałem poplon, bo obawiam się że nie znajde czasu by je przekopać z obornikiem.
- BobejGS
- Kontakt:
Zmotywowany wpisem Irka pojechałem na działke i udało się przekopać ponad połowe poletka dyniowego z obornikiem. Na zdjęciu poletko pod kabaczki i fieldy oraz początek przekopania poletka pod AG. Zaczyna się ono w miejscu stojącej łopaty. 

- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Widzę Błażej że solidnie wziąłeś się za poletko . Jeszcze ja muszę się zmobilizować i przekopać trawnik pod dyńki
Tylko deszcz pada i pada , na dodatek wieje mocno
Chcę pod dynie giganta zastosować mieszankę wermikulitu z perlitem i właśnie mam pytanie kiedy go stosować na jesień czy na wiosnę ?

- BobejGS
- Kontakt:
Poletko pod fieldy i kabaczki, to przekopany trawnik. Zrobiło się z niego spore pole do popisu. 
W jakimś reportarzu z Panem Janem, było że daje mieszanke perlitu, wermikulitu z obornikiem, jak dobrze pamiętam na wiosne ale trzebaby poszukać i obejrzeć. Nie wiem czy to nie był czasem odcinek Maji w ogrodzie.

W jakimś reportarzu z Panem Janem, było że daje mieszanke perlitu, wermikulitu z obornikiem, jak dobrze pamiętam na wiosne ale trzebaby poszukać i obejrzeć. Nie wiem czy to nie był czasem odcinek Maji w ogrodzie.
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Dzisiaj ja wysiałem poplon pszenżyto , tylko takie miałem. Na wiosnę sie przekopie 

- BobejGS
- Kontakt:
A mi właśnie tylko na zimowanie udało się zdobyć żyto.
Ale jak zobaczyłem rzepak koło działki, to żałowałem, że nie dałem go zaraz po zebraniu dyń z poletka, bo byłoby żyto po rzepaku. Ale nie ma co teraz gdybać. Mam jeszcze sporo do przekopania. Może jutro się wybiore na działke. Jak się uda, to coś wybiore, coś przekopie. 

- BobejGS
- Kontakt:
Wczoraj wybrałem na działce wszystkie pory, selery oraz część marchwi. Nie specjalnie jestem zadowolony z ich wielkości, no może pory są w miarę ładne, natomiast marchew, która miała być mixem żółtej, fioletowej i pomarańczowej, nie za bardzo nim była. Żółtej było z 5sztuk, a fioletowej jedna.
Marchew też jakaś pogryziona niestety. Selery bardzo małe. Nigdy tak małych nie miałem.
Miłym akcentem z dzisiejszego poranka w kwesti warzyw, była udana próba kiełkowania kukurydzy gigant.

Miłym akcentem z dzisiejszego poranka w kwesti warzyw, była udana próba kiełkowania kukurydzy gigant.

- BobejGS
- Kontakt:
To jedne z większych porów, które wybrałem. Nie jest super ale jest ok. 

Dynie już posprzątane z podwórka, nasiona dosychają. Kabaczki podobnie. Stelaż dla fasoli też ogarnięty. Ogólnie pozostało przekopać poletko korzeniowych i wysiać tam poplon. Mam nadzieje, że już w ten weekend się uda. Muszę też uprzątnąć kukurydze giganty. A później to już bieganina nasionkowa.

Dynie już posprzątane z podwórka, nasiona dosychają. Kabaczki podobnie. Stelaż dla fasoli też ogarnięty. Ogólnie pozostało przekopać poletko korzeniowych i wysiać tam poplon. Mam nadzieje, że już w ten weekend się uda. Muszę też uprzątnąć kukurydze giganty. A później to już bieganina nasionkowa.

- BobejGS
- Kontakt:
Dzisiaj po powrocie z pracy, czekała na mnie miła przesyłka.
Muszę się w weekend dokładniej przyjrzeć tym nasionkom.

Muszę się w weekend dokładniej przyjrzeć tym nasionkom.

- BobejGS
- Kontakt:
Wychodzą pierwsze pory. 

Chyba wysieje też kilka cebul.

Chyba wysieje też kilka cebul.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne pory
nie narzekaj, bo mogło być gorzej
Co do za nasiona ? Papryki ?
Ciekawe czy pory dadzą radę ? Będą cały czas w growboxie ?

Co do za nasiona ? Papryki ?
Ciekawe czy pory dadzą radę ? Będą cały czas w growboxie ?
- BobejGS
- Kontakt:
Wiadomo że mogło być gorzej.
Ja sezon uważam za udany. Zwłaszcza jeśli chodzi o giganty. Masa nowych prywatnych rekordów.
Z nasion to jest tam 90% nasion odmian papryk ale jest też kilka pomidorów. Nasionka przyszły z Belgi.
Co do wysianych porów, to właśnie chce sprawdzić czy dam rade uprawiać przez okres zimowy, by im maksymalnie wydłużyć wegetacje.

Z nasion to jest tam 90% nasion odmian papryk ale jest też kilka pomidorów. Nasionka przyszły z Belgi.
Co do wysianych porów, to właśnie chce sprawdzić czy dam rade uprawiać przez okres zimowy, by im maksymalnie wydłużyć wegetacje.

- BobejGS
- Kontakt:
Wkońcu poletko na warzywa przekopane, no prawie bo zostało mi dosłownie 2m2 najgorszego kawałka, gdzie wdziera się perz.
Nie obyło się bez strat: złamane widły amerykańskie i grabie.
Wkońcu, w ostatnim rządku marchewek, trafiłem na dwa ładne okazy marchewki fioletowej.
A już myślałem, że takiego widoku nie ujrze.

Wkońcu, w ostatnim rządku marchewek, trafiłem na dwa ładne okazy marchewki fioletowej.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne marchewki a patrząc na ilość nasion ( pewnie jeszcze nie wszystkie) to znów będziesz miał ręce pełne roboty w następnym sezonie.
- BobejGS
- Kontakt:
Marchewek był worek centnarowy i tylko dwie takie ładne fioletowe. Było kilka żółtych ale miałem nadzieje na sporą ilość tych fioletowych. Może w kolejnym sezonie.
Nasion przyszło sporo, aż sam byłem w szoku. To była wymianka nasion, już nie pamiętam przez kogo zainicjowana. Najważniejsze że obydwoje jesteśmy z wymianki zadowoleni.
Może w weekemd znajde czas na przejrzenie odmian, to je wypisze. Może ktoś wtedy jakąś poleci. 

Nasion przyszło sporo, aż sam byłem w szoku. To była wymianka nasion, już nie pamiętam przez kogo zainicjowana. Najważniejsze że obydwoje jesteśmy z wymianki zadowoleni.