Lilie-uprawa cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.6

Post »

Tę lilię podejrzewam, że może być Boogie Woogie:

Obrazek

Tylko jakaś słabo wybarwiona na brzegach.
Przypomniałam sobie jeszcze jedną lilię z różową obwódką: Millesimo - cudna ale mniejsza i wcześniejsza niż The Edge i Brasilia. Prześliczna jest też Marco Polo biało-różowa z falującymi brzegami.
Moje lilie dopadła w tym roku też Ostępka Lilianka, czy cóś, no wiecie ten wampirek co wysysa kwiaty.
Nie lubię pryskać owadobójczymi, bo później przez kilka dni jest taka martwa cisza na działce, ale chyba w przyszłym roku będziemy się flitować, bo żal było patrzeć na te wyssane kwiaty.
;:7
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Moja Boogie Woogie jest podobna. Zakupione u trzech różnych sprzedawców są prawie identyczne.
Mniej lub bardziej intensywne przebarwienie chyba zależy od ziemi.

Obrazek

Ta po prawej stronie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

.... A może i faktycznie coś je jednak różni. Np. układ i kolor pąków jest całkiem inny i wysokość o jakieś 50 cm.
Dlatego wolę kupić tą samą odmianę w kilku miejscach i porównać.
Podobnie jest u mnie z Conca d' Or i Marco Polo również.
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

InesS tego lata nie byłam zbyt skrupulatna w kwestii zdjęć. Miałam wątpliwości co do lilii więc zrobiłam zdjęcie, ale wydaje mi się, że następne kwiaty były lepiej wybarwione. Kolor Boogie Woogie jest bardzo delikatny i efemeryczny, tak, że myślę, że to ta lilia. Jestem tego pewna (charakterystyczny kształt obrzeża płatków - pofałdowanie), więc dziękuję za potwierdzenie. Nie jest ona tak wysoka jak w opisie, ale cebula może być młoda. Sprawdzałam też opis Eastern Moon w Lukon Bulbs i to rzeczywiście chyba jest ta lilia :tan . Wprawdzie zamieszczone tam zdjęcie jest bardzo przyciemnione, ale po rozjaśnieniu się zgadza i opis też. Ta lilia ma wyjątkowo duże kwiaty (jak pamiętam), większe niż lilia Regale. Dlaczego do niej porównuję? - bo przed otwarciem kwiatu pąki są podobne - brązowe tylko jakieś 1/3-1/2 większe. Mam trochę lilii i różnie je opisuję, ale ta wyjątkowo sprawia wrażenie takiej "nieziemskiej", wręcz powiedziałabym "anielskiej". Może to wielkość kwiatu, a może biel z delikatnym, ale zdecydowanym różem na żółtej poświacie.
Zobaczymy, ale chyba dostanie u mnie własne stanowisko (nie w tłumie ;:306 ) i pójdzie do intensywnego mnożenia (łuski).
Słuchajcie właśnie przeczytałam w Lukon Bulbs, że lilii Hansoni unikają owady i gryzonie. Czy ktoś ją ma? Czy to jest trafna uwaga?
Ja muszę powiedzieć, że tak jak mam rozgrzebane grządki z orientalnymi i OT (po prostu górki i dołki) to tam, gdzie rosną martagony takich wykopków nie mam.
;:224
Awatar użytkownika
stynka0207
500p
500p
Od: 21 lut 2010, o 15:47

Post »

http://www.vws-flowerbulbs.nl/search-fl ... =80&page=0

Podaję link ,który może komuś się przyda do identyfikacji lilii:)
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stynka - cudny link, szczególnie przy tej pogodzie, rozwiałam sobie kilka wątpliwości. Dzięki :wit
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p

Post »

Hehe ;:oj
Justynko to ja Ci podesłałam kiedyś ten link :tan
Mam wiele z zamieszczonych tam lilii a teraz już wybieram kolejne odmiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
stynka0207
500p
500p
Od: 21 lut 2010, o 15:47

Post »

Aga ,ja mam od ciebie linki do innych sklepów,na ten trafiłam w google jak szukałam lilii.A ty tam zamawiasz może lilie
http://www.vws-flowerbulbs.nl/search-fl ... =80&page=0 ?

Tutaj też można trochę pooglądać...
http://www.mikesbackyardgarden.org/asiaticsA_E.html

http://www.dutchbulbs.com/category/Lilies-Flower-Bulbs
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Cześć. Dzisiaj zauważyłam, że wychodzą mi z ziemi niektóre lilie. Nie wiem co teraz zrobić. Z pewnością zmarzną jak przyjdzie zima i nic na wiosnę nie wyjdzie. Czy może wsadzić je do doniczek i postawić w nieogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym a na wiosnę wystawić ?? Co radzicie ?? O ile dobrze pamiętam te co wyszły to lilie pachnące orientalne. Reszta na razie nie wychodzi ale jak tak dalej pójdzie wszystkie wystawią łebki ;:145 .
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21

Post »

Zrób im wyższe kopczyki, tak aby zasypać ziemią to co już się wygramoliło na powierzchnię a powinno być dobrze. Widocznie za płytko były wkopane :roll: . Jest teraz dosyć ciepło i często przygrzewa słoneczko więc nasze roślinki zaczęły startować. U mnie jest podobnie i nie tylko z liliami, wczesnowiosenne też już ostatnio obsypywałam-sadzone w koszyczkach, nawet co niektórym brzegi pojemnika było widać.
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p

Post »

Ewelino Też bym okryła wyrastające lilie i przysypała ziemią, kompostem.... maksymalnie jak to tylko możliwe.
W sytuacji, gdy wykopiesz i będziesz przechowywać w pomieszczeniu, bardzo wcześnie zaczną wyrastać i kwitnąć a w przyszłym roku jesienią będziesz mieć znów ten sam problem.
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc. Podejrzewam , że przyczyną jest właśnie to zbyt płytkie posadzenie. Jutro zrobię wysokie kopczyki . Nawet lepiej , że nie muszę ich do donic przesadzać. Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

W tym roku posadziłem wyjątkowo głęboko lilie wiedzione nieciekawą aurą, która może nastąpić. Ogólnie w ostatnich latach wszystko sadzę głębiej. / Piwonie tylko posadziłem tym razem płycej
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

ewelkacha88 pisze:Dziękuję bardzo za pomoc. Podejrzewam , że przyczyną jest właśnie to zbyt płytkie posadzenie. Jutro zrobię wysokie kopczyki . Nawet lepiej , że nie muszę ich do donic przesadzać. Pozdrawiam :wit :wit
Sprawa nie jest taka prosta. Jeśli już, to lepiej podnieść większą powierzchnię wokół i nad liliami. Samo kopczykowanie to za mało.
Cebule raz wybudzone ze snu, będą stale rosły w dodatnich temperaturach. W kwietniu pędy mogą osiągać wysokości kilkudziesięciu centymetrów - o ile dotrwają do kwietnia. Co wtedy?
Co z wiosennymi przymrozkami? Mimo ocieplenia klimatu, nawet w maju temperatury mogą spadać do -5° C.
W ostatniej dekadzie, u mnie, tylko raz w maju nie było przymrozków.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam. Nie ma problemu , mogę podnieść w tym miejscu teren. A co do pogody i przymrozkow to szkoda , że nie mamy na to wpływu. Te wyrywne będę przykrywac w razie potrzeby . A jeśli mi się nie uda to trudno. Każdy z nas w maju ponosi niestety jakieś straty. Nie kupowałam kolekcjonerskich lilii tylko te najbardziej typowe więc strata nie będzie duża. Sadzilam lilie po raz pierwszy i popełniłam błąd. Na przyszłość będę wiedziała , że lepiej głębiej posadzic . Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p

Post »

W maju, gdy będzie zimno a lilie będą już duże, możesz również poprzykrywać plastikowymi butelkami z obciętym dnem, co ochroni przed przymrozkami.
Pozdrawiam
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”