InesS tego lata nie byłam zbyt skrupulatna w kwestii zdjęć. Miałam wątpliwości co do lilii więc zrobiłam zdjęcie, ale wydaje mi się, że następne kwiaty były lepiej wybarwione. Kolor Boogie Woogie jest bardzo delikatny i efemeryczny, tak, że myślę, że to ta lilia. Jestem tego pewna (charakterystyczny kształt obrzeża płatków - pofałdowanie), więc dziękuję za potwierdzenie. Nie jest ona tak wysoka jak w opisie, ale cebula może być młoda. Sprawdzałam też opis Eastern Moon w Lukon Bulbs i to rzeczywiście chyba jest ta lilia

. Wprawdzie zamieszczone tam zdjęcie jest bardzo przyciemnione, ale po rozjaśnieniu się zgadza i opis też. Ta lilia ma wyjątkowo duże kwiaty (jak pamiętam), większe niż lilia Regale. Dlaczego do niej porównuję? - bo przed otwarciem kwiatu pąki są podobne - brązowe tylko jakieś 1/3-1/2 większe. Mam trochę lilii i różnie je opisuję, ale ta wyjątkowo sprawia wrażenie takiej "nieziemskiej", wręcz powiedziałabym "anielskiej". Może to wielkość kwiatu, a może biel z delikatnym, ale zdecydowanym różem na żółtej poświacie.
Zobaczymy, ale chyba dostanie u mnie własne stanowisko (nie w tłumie

) i pójdzie do intensywnego mnożenia (łuski).
Słuchajcie właśnie przeczytałam w Lukon Bulbs, że lilii Hansoni unikają owady i gryzonie. Czy ktoś ją ma? Czy to jest trafna uwaga?
Ja muszę powiedzieć, że tak jak mam rozgrzebane grządki z orientalnymi i OT (po prostu górki i dołki) to tam, gdzie rosną martagony takich wykopków nie mam.