Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Witaj Jacku,czytam ,że wybierasz się w ciepłą podróż ,więc powodzenia i odpoczywaj ,żeby nabrać sił na nowy sezon ogrodowy,w ogrodzie jeszcze coś sie wychyla z kwiatuszkami ,ale owoców masz mnóstwo ,u mnie mniej takich owocowych krzewów,tylko róże i berberysy dużo z tych owoców są trujące a moje wnuki były małe i jeden ciągle wszystko zjadał ,aż wylądował na płukaniu żołądka i obserwacji ,więc musiałam się pozbyć tych roślin z trującymi owocami,teraz już podrośli i może by nie jadł,ale miejsca zajęte,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pierwiosnki i fiolki? Zielone u mnie są, ale nie kwitną jeszcze, za to żonkil jeden się wyrwał. Po dzisiejszym mrozie, chyba już nie zakwitnie ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i chyba mrozy skończyły nam sezon definitywnie.
Oby tylko nie było większych, bo bez śniegu może być różnie a strat dosyć już było latem.
Do siego roku i szczęśliwej podróży w obie strony. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59

Post »

Jacku z wielką przyjemnością przeczytałam Twój wątek.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cymbalaria strasznie mi się podoba... Ostatnio zastanawiałem się, czy sobie nie kupić nasion, jak robiłem zakupy w B&T, ale w końcu postawiłem na lnicę alpejską... ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto tak, już niedługo wylatuję w ciepłe kraje, gdzie lato i bujna zieleń są przez cały rok ;:3
No tak; przy małych dzieciach w ogrodzie - trzeba ostrożnie z roślinami i owocami trującymi. Może teraz uda Ci się znaleźć miejsce dla takich roślin? Niektóre owoce trzymają się aż do wiosny. Podobnie nasienniki niektórych roślin, które też są piękną ozdobą:
Obrazek

Miłko, fiołki to nie u mnie. Chyba u Mufki kwitły. U mnie te podobne do fiołka to cymbalaria. Żonkilowi współczuję :( U mnie ładnie na seledynowo rozwijają się ciemierniki ale to normalka 8-)
Obrazek

Grażynko, w zasadzie tak; oprócz wyżej pokazanego ciemiernika to nic nowego nie zakwitło (kaliny jednak się wstrzymały). Ale mrozik na razie jest delikatny więc raczej należy spodziewać się większych. Za to jest piękne słońce i Puszcza wygląda nawet bez śniegu bajkowo! Aż trzeba zakładać okulary przeciwsłoneczne podczas biegania, bo tak oślepia i niebo lazurowe ;:3 Takich zjawisk - błękitu nieba i słońca spodziewam się już niedługo pod zwrotnikiem tyle że przy "nieco" wyższej temperaturze :lol: Dzięki za życzenia ;:196
Kolejne "suszki", których nie wycinam, bo mają piękny, niemal rudy kolor!
Obrazek

Parrocjo, cieszę się, że sprawiłem Ci przyjemność :tan
Kolejna miesiącznica nazywana ludowo "srebrniki Judasza" :lol:
Obrazek

Loki, cymbalaria ładna ale bezwzględnie trzeba ją pilnować, bo nie do wytępienia, jak się rozlezie. Ja jej pozwalam rosnąć w szczelinie między murem domu a poziomymi wylewkami przyległymi do muru. Jej to wystarczy, a ja mam spokój z pilnowaniem niesfornej rośliny ;:19
I na koniec roślina, którą już kilkakrotnie fotografowałem ale nigdy nie załapała się na pokaz. A to dość dziwne zjawisko, że w środku ogrodu na rabacie wyrosła u mnie pałka :shock: Skąd się wzięła i dlaczego zakwitła pomimo iż nie rośnie w wodzie, a rok był suchy? Nie mam pojęcia ;:219 Ale zdobi do dziś na przekór wszystkiego:
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Pałki tak potrafią.
Nieraz pojawiają się w najmniej oczekiwanych miejscach.
U mnie jest ich dużo - jednak sama je rozsiałam w błotkach z dwóch stron ogrodu.
Obecnie nie ma tam wody - mieliśmy dwa lata suche pod rząd.
Pomimo to pałki rosną świetnie, a suche podłoże nie przeszkadza im nic a nic.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Ciekawe łuszczyny ma bylinowa lunaria, moja jeszcze nie kwitła.
Jesteś zadowolony z wernonii :?: Taki dziki ma charakter :wink:
Przymierzałam się do jej kupna i się zastanawiałam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jacku wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i leć w cieplejsze kraje . Chociaż i u nas do tej pory było dość ciepło ale Nowy rok wszedł z mrozkiem szkoda że nie ze śniegiem bo u mnie te porywiste mroźne wiatry mimo zabezpieczenia zawsze coś przymrożą . Odpoczywaj , zwiedzaj i rób zdjęcia abyśmy i my przy okazji poznali tamtejsze kwiaty ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Magdo ;:333 Pałki "na sucho" to dla mnie nowość i zanim nie zakwitła, myślałem, że to jakieś trawsko gorsze od perzu, bo korzenie ma straszne! Muszę się zastanowić, czy może rosnąć tam, gdzie sama zdecydowała 8-) Prawdopodobnie przywlekli ją robotnicy kopiący kanalizację 3 lata temu. Przywieźli razem z ziemią :idea:
Obok pałki rosną inne "pałki" czyli skrzyp syberyjski a przed nim ciągle ładna trzmielina:
Obrazek

Agnieszko, miesiącznica trwała to piękna roślina - zapach, kwiaty, łuszczyny i nie kaprysi ani nie rozłazi się. Bylinowy ideał :wink:
Wernonię mam pierwszy rok więc trudno mi coś więcej o niej powiedzieć. A dziki charakter - w jakim sensie? Nasienniki i pokrój typowy dla sadźcowatych i bardzo mi pasuje na rabacie astrowej ;:333
Kolejna roślina, której jak rok długi nie pokazuję :oops: A jest piękna nawet teraz, bo zimozielona i dobrze sobie radzi w naszych warunkach ;:333
Obrazek

Janeczko, bardzo dziękuję ;:196 To już mój ostatni wpis przed urlopem więc kolejne zdjęcia będą pełne zwrotnikowego słońca, tropikalnej zieleni i radości, która tam panuje ;:3 Na pewno podzielę się tym z Wami pod warunkiem, że mnie hipopotam nie capnie albo inne "zwierzątko", któremu stanę na drodze :;230
U mnie też bezśnieżnie i bardzo mroźnie więc niektóre rośliny mogą nie dać rady. Ale trudno - c'est la vie! :roll:
I na koniec wilczomlecze, które jeszcze tydzień temu wyglądały tak:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mnie aukuba zmarzła kilka lat temu.
Żal mi jej było ze względu na te liście, ale klimat widocznie u mnie za ostry dla niej.
Moja pałka z oczka też bardzo ekspansywna i stale gdzieś ją znajduję i wyrywam.
No ale moja w oczku a twoja to ewnement jakiś chyba, że dała rady w te upały przetrwać.
Ona robi bardzo długie kłącza więc uważaj, żeby nie zarosła Ci ogródka, bo robi to błyskawicznie. :uszy
Moja każdego roku przycinana prawie o połowę jakby nie reagowała na cięcie i stale jest jej tyle samo.
Grażyna.
kogro-linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Masz szczęście , bo czytałam, że aukuba lubi przemarzać :(
Jacku, a przemyć dla nas trochę słoneczka i ciepełka ;:180 Jak ja Ci zazdroszczę, to nie masz pojęcia. Wypoczywaj, zbieraj siły, bo jak wrócisz zacznie się dziać :lol: Ja już dzisiaj odwiedziłam najbliższy sklep ogrodniczy w celach rozpoznawczych, zakupiłam sobie co nieco, rączki świerzbią ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku szczęśliwej podróży życzę,fajnie,że podzielisz się z nami wspomnieniami ,a potem tylko czekamy wiosny ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku ja też życzę szczęśliwej podróży :D
Pozdrawiam Alicja
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczęśliwego Nowego Roku i udanej podróży. Ale będą wspominki z wycieczki, tym razem też się podzielisz? ;:224 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”