Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Eee... Nie wiem jaki model tych zraszaczy ale mam 2 rzędy po 6 sztuk zasilane jednym wejściem spoko starcza, z IRRIGI. Tylko od nich zawory nie trzymają i trzeba kombinować jakieś hydrauliczne. Jak zapytasz nawet telefonicznie to oni tam prowadzą bardzo rozsądne doradztwo,nie ma mowy o wciskaniu kitu.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wynika z tego, że co ogrodnik, to inna teoria. Najlepiej obrazuje to wpis Stokrotki, która pisze że u nich nikt nie steruje wielkokwiatowych, a ja nie znam przypadku by zakwitły bez tego. Nie twierdzę, że to niemożliwe, lecz zależne od mikroklimatu miejsca. Czy widzieliście kiedyś bratki lub surfinie po deszczu? I już macie odpowiedź. Mokre kwiaty i liście, przy słabym wietrzeniu (nie po to grzejemy by wietrzyć) to grzyby i inne infekcje, i w tej kwestii zdania nie zmienię. Jaki jest sens używać zraszaczy we wczesnej fazie, jeśli później trzeba zmieniać system podlewania ???

Jeszcze małe ale... z doświadczeniem ludwika (ekopom) trudno polemizować :uszy
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

No właśnie Zibi co "ogrodnik" to inna teoria z wpisów Forestita wynika ze i on i ja jestesmy praktykami a nie hobbistami z ta rożnicą że ja nie lubię opowiadać o liczbach, co do chryzantem to gdzieś po drodze zamieszczałam zdjęcia nie sterowanych kwiatów, na tegoroczne trzeba jeszcze poczekać.
Jeśli zaś chodzi o surfinie i zraszacze to poza opisywanym wypadkiem nie ma problemu, jeśli ma się mocne dobrze odżywione rośliny to żaden deszcz im nie straszny. Każde inne podlewanie generuje koszty surfinie w maju i bratki na stołach to porażka mikro są tanie i skuteczne.Co do grzybów to mata podsiąkowa to dopiero siedlisko grzybów.
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39

Post »

Zibi o uprawie wielkikwiatowej bez sterowania pisze jak dobrze pamiętam Szaj lub Klak. Roślina taka wydaje większy kwiat i jest sztywniejsza.. Nie slyszalem żeby ktoś palił bratką. Większość roślin podlewam juz z węża jak są przerwane. Jak są zdrowe i zabezpieczone srodkami grzybowymi to nie robi to różnicy. Skończ negować wszystkie odpowiedzi bo Ty tak nie robisz.
forestit
500p
500p

Post »

Przecież chryzantemą czasami jak juz wykwita pali sie i wietrzy żeby w deszczowa aure wygonić możliwie dużo wilgoci. Mówisz że z Ludwikiem się nie dyskutuje ale sam musisz przyznać że Jasody się nie cieniuje. mając na myśli ze to data reakcji miał rację ale to nie znaczy że sie cieniuje
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Na pewno masz rację, bo ja już dawno nie w temacie. Tylko podałem ogólne zasady, że od 15 sierpnia i np. gdyby rosły na równiku, to wówczas trzeba by cieniować, aby wykwitły na 1 listopada. Racja?
forestit
500p
500p

Post »

Racja. Dla chryzantemy znaczenie ma dlugosc nocy i dnia. 14h nocy i 10dnia.
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Proszę powiedzcie czy w takim razie jak kupię u producenta tą chryzantemę Jasody to zakwitnie bez sterowania w 41 tygodniu? Rozumiem że to początek kwitnienia (przecież to środek października) i pełnię osiągnie mniej więcej 1 listopada? Dam radę bez tunelu?
forestit
500p
500p

Post »

Zeby teraz zakupic to już póżno. Ale tak wyjdzie sama z siebie na 41 tydz. 41tygodniu bedzie wyciągnięta w 80%. Bez tunelu da radę jak nie zmarznie
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotko, a możesz mi napisać, jakie to odmiany WIELKOKWIATOWE zakwitły u Ciebie bez sterowania ? Co do negacji... to jedynie to, co jest nielogiczne i ryzykowne. Zapraszam do Bytomia, odwiedzimy kilka sporych ogrodnictw, może coś podpatrzycie... :uszy :uszy :uszy
forestit
500p
500p

Post »

Zibi proszę Cię. Nie logiczne jest ogrzanie 1000mkw 100Kw ;:oj Ale jak sam napisałeś "przetestowałem na własnej skurze różne formy ogrzewania. " Ciekawe jakie bo jak wyczytałem w Twoim wątku to masz skromne doświadczenie w porównaniu do mojego czy stokrotki. Mówisz co ma za sens zmienianie nawodniania a potem że zraszacze plamią kwiatki. To chyba ma sens? A Ty zamiast coś od nas podpatrzyć to negujesz i się mądrzysz. Ja z doświadczenia wiem co się stanie jak moc ogrzewania jest za mała i przyjdą mrozy i trzeba się bać.
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

forestit pisze:Zeby teraz zakupic to już póżno. Ale tak wyjdzie sama z siebie na 41 tydz. 41tygodniu bedzie wyciągnięta w 80%. Bez tunelu da radę jak nie zmarznie
Ja tak pytam w perspektywie przyszłego roku :-) Dzięki za info.
forestit
500p
500p

Post »

Perspektywicznie to 41-42 tydzień to jest max jeśli chodzi o spokojną uprawę.43 może nie wyjść.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Forestit, nie zmieniaj kontekstu tego co piszę. O 100KW na tysiąc metrów możesz popytać Mariusza (szczytnica38), u siebie grzałem "kozami", nadmuchem i CO, więc jakieś odniesienie mam. Zraszacze? napisałem komentując wypowiedź cyt. "mogą być we wczesnej fazie" że nie ma sensu ich montować a później zmieniać na inną formę podlewania. Zapomniał bym, bratki w maju to mają być u klienta, a nie w tunelu z surfiniami.
forestit
500p
500p

Post »

Kto napisał że w maju?
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”