Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Właśnie wróciłam z targu z nowymi nabytkami, dokupiłam niebieskiego floksa, bo poprzednio wzięłam ostatniego,i tym razem też został mi się tylko 1 ;:306 . Właściwie, to dzisiaj tez trafiłam na same końcowe egzemplarze ;:131 , ale nie ma się co dziwić, kobietka przynosi roślinki ze swojego ogródka, więc hurtowych zakupów raczej nie będzie ;:108

Dwa floksy na skalniak, akant, białą serduszkę i coś co Pani nie umiała nazwać, wiem tylko, że ma kwitnąć na niebiesko a kwiaty są podobne do powojnika :D i że jest to bylina lubiąca słoneczko. Może ktoś z Was rozpozna nieznajomą - to ta z dużymi liśćmi.

A i jeszcze nową odmianę wilczomlecza- podobny do Diamond Frost, ale bardziej kompaktowy i obficiej kwitnący. Gdzieś o nim czytałam ale nazwy nie pamiętam, muszę poszperać w pismach,

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę szaleństwo zakupowe trwa nadal :wink: Ja mogę tylko podziwiać, bo dla mnie takie szaleństwo zakazane ;:174 Dalie stoją w donicach czekają aż tulipany zakończą kwitnienie i zwolnią im miejsce :wink: Różane szaleństwo czas zacząć ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Róże już prawie, prawie, ale się będzie działo ;:oj a jakie tulipanki :lol: różanecznik, azalie ... :lol: ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy bardzo chętnie :) Możemy się wymienić. Moje siewki też malutkie i nawet nie wiem czy zakwitną i w jakim kolorze będą. Tylko powiedz, które Cię interesują?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Muszę się rozejrzeć za tym niebieskim floksem bardzo ładny ma kolorek ;:218 i ten wilczomlecz też śliczniusi ;:215 Twoje roślinki rosną w oczach ;:oj ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit podziwiam pierwsze kwiaty i pączusie na gałązkach ;:215
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale zazdrość mnie zzera z powodu tych kwiatów i tego buszu ;:167 :!: Naprawde dwa lata tak zleciały ;:oj Jak tam Rhapsody ?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Słuchajcie na początek podziękuję Grażynce, za podpowiedź w srawie zółtych tabliczek. Udało się w końcu kupić i wczoraj zostały rozwieszone. W ciągu jednego dnia i nocy już sie sporo różnych robali nałapało, również much ;:333 . Rónież Mospilan/Alicjo ;:196 / okazał się strzałem w 10-tkę, wiele białych maleńkich muszek leży na listkach. Nie wiem co by było, gdybym go nie zastosowała. Niestety nie wszystkie róże miały takie szczęście, okazało się, że Mushimara straciła wiele pąków, widac tym razem ona padła ofiarą jakichś żarłocznych robali.
Prawdopodobnie w jej przypadku trzeba było wcześniej pryskać. Mówi się trudno, będziemy czekać na następne, mam nadzieję, obfite kwitnienie.
Na szczęście są i dobre wieści - coraz więcej rozwijających się kwiatów ;:138

Margaret Hilling

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Nevada znacznie ostrożniejsza

Obrazek Obrazek

Pękające pączki na Reine des Violettes

Obrazek

No i oczywiście największy leniuch, trzymający mnie ciągłej niepewności :? Harrison's Yellow

Obrazek

a to już złośliwość natury - niewidzialna ręka a właściwie oddech wiatru poruszył gałązką

Obrazek

Tyle o moich pannach

Jadziu jakie tam szaleństwo, skromniutkie zakupy. Szaleństwo to było wczesną wiosną przy zakupie róż, całe szczęście, że nie zostały mi spakowane walizki :;230

Karolinko też się cieszę, że wreszcie możemy oglądać różyczki. Muszę Ci powiedzieć, że czekam niecierpliwie, bo taki widok będę miała codziennie rano, a jak otworzę okno, będę czuła ich zapach. ;:215 upojny zapach.

Dorotko moje też są malutkie, ale przecież nic nas nie goni. Mnie bardzo podobają się te ciemne, bo takich nie mam. Moge czekać. Jeśli chcesz konkretne kolorki, to też musisz poczekać, bo w siewkach na pewno mam wielki miszmasz :D

Tolinko floks ma piękny błękitny kolorek. Moje są malutkie i kwiatuszków jest niewiele, ale myślę, że jak się rozrosną, będą wyglądać bajecznie. Wart posiadania ;:108 Wilczomlecz nazywa się Diamont Star. Tolinko troszkę czasu i będziemy miały obie ;:15

Maju, dziękuję ;:196 , ja też nie mogę oderwać oczu od tych pierwszych różyczek. Cieszą nawet najmniejsze pojawiające się pączki.

Mati nie masz czego zazdrościć, mój busz paradoksalnie może być moim problemem. ;:224 Te krzaczki mają dopiero 2 lata a tak się rozrosły, że będę musiała je rozsadzić. Nie mam zdjęcia, aby pokazac jak wygląda aktualnie moja wschodnia rabata, ale postaram się je zrobić i zobaczysz, że muszę ją poprawić.
Rhapsody in Blue ładnie rośnie, dużo ma pączuszków, jutro zrobię fotkę i wstawię ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Niebieski floks jak się już rozrośnie , to naprawdę wygląda bajecznie .
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Daysy, gratuluję pierwszych różanych kwiatów. U mnie nawet zwykłe stulistne dopiero pokazują kolor w pączkach.
Podziwiałam Twoje cebulowe i stwierdzam, że dam szachownicy kostkowanej jeszcze jedną szansę, skoro piszesz, że jest coraz większa zarówno kępka, jak kwiaty. To jedne z pechowych roślin u mnie - w pierwszym roku słabo kwitły, bo młode, w drugim myślałam, że przepadły podczas budowy oczyszczalni, w trzecim wyrósł jeden pęd z samotnym kwiatkiem. Trochę na wyrost, uznałam je za mało efektowne, ale muszę to odszczekać - u Ciebie są piękne, gęste kępki i kwitną stopniowo, więc dłużej cieszą.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Daysy, gratuluję pierwszych kwiatów na różach ;:138 U mnie na razie tylko pączki... Faktycznie noce okropnie zimne, może wreszcie trochę się ociepli i zaklęte pączki wreszcie buchną kwieciem :) Moja Rhapsody od zeszłego roku nie może się zdecydować - rośnie na własnych korzeniach i cały czas się łudzę, że potrzebuje czasu... Od zeszłego sezonu wygląda jak róża z gołym korzeniem, która dopiero wystartowała ;:131 Na rabatę wschodnią to chyba nie ma szans się dostać inaczej niż z podnośnika? :D Nie szkodzi, sama zauważyłam, że te róże, które najmniej "macam", są najzdrowsze ;:306 Jedynie problem z przycinaniem po kwitnieniu.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ, niedługo zaczniemy zachwycać się kwitnącymi różami, to chciałam jeszcze pokazać nadal pięknie kwitące tulipany i inne związane z czesną wiosną kwiaty. Przypomnieć, że to one jako pierwsze witają wiosnę i sprawiają, że ogród wcześniej staje się kolorowy i umilają nam spacery po ogrodzie.
Zanim więc zaczniemy podziwiać królowe kwiatów, spójrzmy więc może ostatni raz na poprzedzające je jakże piękne dwórki, :D
Zwłaszcza, że zobaczymy je powtórnie dopiero za rok :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko błękitne obłoczki, jakie tworzą kępki tych bajecznych floksów, wydają się jak skradziona odrobina nieba na ziemi. Różne są błękity ale ten dla mnie jest wyjątkowy. Nie wiem, jak długo będę musiała czekać na takie dorodne kępki, ale wiem, że warto je mieć w ogrodzie. :D

Anulko
dzięki ;:196 , wszystkie czekamy na pierwsze rozwinięte kwiaty róż, w tym roku M. Hilling zakwitła wcześniej niż w poprzenim sezonie, z czego się bardzo cieszę.
Szachownica Kostkowata jest tak oryginalną roślinką w ogrodzie, warto dać jej szansę, jeśli sie wysieje będzie się ładnie rozrastała. Ja też miałam takie przekonanie, że jest maluta i słabo ją widać, ale z roku na rok ma większe kwiaty w tym roku miała ze 30 cm wysokości, kwiaty dużo większe od pierwszych i potrafi mieć ich kilka na jednej łodyżce. Rozwijają się stopniowo, więc tak jak piszesz dłużej można sie nimi cieszyć.

Mandragora masz rację, że trudno wejść na wschodnią rabatkę, ja po prostu się czołgam, żeby oczyścić rabatę ;:306 . Na szczęście nie zdarza się to często, gdyż chwasty niechętnie tam rosną.
Problem jednak jest w tym, że miał się tam znaleźć poranny kącik kawowy dla nas, a okazał się kącikiem tylko dla róż :D
Rhapsody ładnie rośnie, ma dużo pąków kwiatowych, więc warto troszkę poczekać, na pewno się wybierze i Cię zachwyci, daj jej troszkę czasu a nie będziesz żałować.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Daysy, wiem ,bo je mam od dawna. Takie niebo na rabacie. Teraz poluję na różowe , nawet spotkałam je swego czasu na targu , ale z bólem serca musiałam odłożyć . Były w dużej , ciężkiej donicy , a ja z zakupami i maluszkiem w brzuchu .
Pozdrawiam Lucyna
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Tulipany miałaś piękne, dopasowane kolorystycznie do mojego gustu :;230 Nie żartuję ;:170
Ale już ten lawendowy orlik to cudeńko.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”