Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Gosiu, masz wspaniały tamaryszek ;:215 Ciekawa jestem jak go prowadziłaś? Mój rośnie jak przetrącony krzaczor, a ponieważ ciągle go przycinam to prawie nie ma kwiatów :(
Bardzo ciekawe zdjęcie:
Obrazek
Czy w tle jest ostnica? Hi, hi, jestem monotematyczna, wiem ;:183 Czy ostnica już według ciebie wygląda lepiej?
Co to za różyczka pierwsza u Ciebie? Nie podpisujesz zdjęć, niedobra Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryniu, nudy nie ma bo zapchane ;:306
Nie wiadomo na co patrzeć, wszystko pcha się przed oczy.
Mnie nadal nie udało się kupić oprysku. Może jutro, a dzisiaj był dobry dzień, bo po południu przestało wiać.

Wandziu, ale to co widać, to kupione sadzonki. Moje siewki nie wyszły. Trudno, tak lubię tę szałwię, że kupuję ją co roku jako jednoroczną. W sumie to kupujemy tyle kwiatów do donic, że mogę też kupić i te.
Ty nie masz czasu na chwasty, a co ja mam powiedzieć :roll:
Juz nie mam siły. Coraz gorzej sobie radzę z organizacją pracy. Cały czas się motam pomiędzy pracą do późna, domem, a ogrodem. Nawet w weekend często nie mam kiedy popracowac w ogrodzie. Co mnie strasznie frustruje.

Elwi, oszczędź. Postaram się poprawić ;:306
U mie jako pierwsza zakwitnie Edenka, a ten pączek na zdjęciu to Grussan an Aachen. Co roku zakwita jako pierwsza.
Na zdjęciu jest faktycznie ostnica. Tutaj akurat nie wyciągnęłam starych źdźbeł z nasionami. Liczę że się rozsieje.
Teraz wygląda coraz lepiej. Już nie jest taka żółta

Obrazek

Dzisiaj skosiłam trawnik. Po deszczach i po nawiezieniu wygląda w miarę, a tak się o niego martwiłam.
Po prostu trzeba było dać mu jeść i pić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Gosiu, fotka rabatki z tamaryszkiem-mistrzostwo kompozycji ;:63 .
Piękne zwiewne drzewko.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu podziwiam Twoje rododendrony bo u mnie ich zakup wciąż w planach, po prostu nie mogę się zdecydować ...
Miałam dokupić kilka nowych hortensji do swej kolekcji ale chyba dla przełamania kolorystyki i rozszerzenia terminów kwitnienia krzewów wybiorę rododendrony czy też azalie.
Póki co podziwiać będę u Ciebie ich kwitnienie i kolorowy gąszcz na rabatach.
Tamaryszek i ja pochwalę - kupiłam pięciopręcikowy i jeszcze kwiatów nie widziałam czyli wciąż nadzieja na zgodność odmiany.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, gdybyś lepiej się przyjrzała zobaczyłabyś, że tam jest wiele niedoskonałości.
Ale na razie to przemilczę :wink:

Krysiu, naprawdę warto kupić choć 2 rodki. jeśli miałabym wybór pomiędzy posadzeniem kolejnej hortencji, a kupieniem nowej rosliny, chyba wybrałabym tę nową roslinę. Ja lubię różnorodność. Po co kupować te same, jak jest tyle róznych. I to jest mój dylemat. Nigdy nie będę miała porządnych kompozycji
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

A ja podziwiam u ciebie piękne "tło" tych wesołych, kolorowych bylin ;:215 ...wielkie i piękne okazy drzew i krzewów ;:oj zazdroszczę umiejętności komponowania i tak bogatego ogrodu ;:167
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Wparowałam bez zaproszenia, ale to był dobry pomysł, bo kilka tez na temat ogrodu mamy podobnych, a już myślałam, że to tylko mnie się trafiło lubić różnorodność ;:173 . Przy oglądaniu niektórych ogrodów, popadam w kompleks, że u mnie to jeden wielki chaos ;:14 . Tylko, że ja go lubię i czuję się w nim, jak ryba w wodzie :tan .
Nigdy nie będę miała porządnych kompozycji
Ja też nie, bo jestem jak sroka; jak coś mnie się podoba, to zagarniam do siebie, a potem kombinuję, gdzie by to posadzić ;:224 .
Wszyscy zachwycają się Twoim tamaryszkiem - dołączam do nich. Ja trafiłam kiedyś na podobne drzewko, ale białego . Ani mnie odkleić ani odskrobać było ;:oj . Wprosiłam się do ludzi i dostałam kilka patyczków do ukorzenienia. Z początku, jakby coś zaczęło rosnąć, ale padło. Szkoda, bo właściciel wyciął ten krzew, a teraz może by mi się udało(więcej czasu, więcej wiedzy i chyba ...więcej chęci :;230 ).
Ma być ciepło i słonecznie - miłego tygodnia ;:333
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, to tylko tak wygląda na zdjęciach. W sumie to ja mam bardzo mało drzew i krzewów. Stworzyłam tylną ścianę, ale nie zapewniłam środka. Brakuje mi tego przejścia od wysokich roslin do niższych.
Ale bardzo Ci dziękuję za wiarę w moje umiejętności :wink: ;:196

Aniu, cieszę się, że do mnie zajrzałaś. Każdy nowy gość to świadectwo, że ogród jednak komuś choć troszeczkę się podoba
Ja też mam kompleksy chodząc po innych ogrodach. Nie umiem komponować. Bardziej zalezy mi na roslinach, chociaż nie jestem kolekcjonerką.
Biały tamaryszek? :shock:
Nigdy takiego nie widziałam. To musiał być jakiś rarytas.
Szkoda, że nie udało się go rozmnożyć.

Nie wiem co się dzieje, ale gonię w piętkę. Nie mam czasu na nic. Najgorsze, że na ogród też. Nawet weekend okazał się klęską ogrodową. Dopiero dzisiaj udało mi się popodlewać. Susza niesamowita. Nie pamiętam takiego roku. Zazwyczaj susza zaczynała się w lipcu. Jeszcze nigdy moje rh nie więdły w takim tempie. No i jest tragedia z trawnikiem. Zabrałam się za jego systematyczne podlewanie. No i nawiozłam. Zobaczymy, czy to pomoże. W przyszłym tygodniu oddam ziemię do badania, żeby zobaczyli czego brakuje i określili co trzeba zrobić, żeby poprawić jej stan.
Na pewno na jesieni bedzie wertykulacja, nawiozę warstwę ziemi i zrobię dosiewkę.
Całe szczęście, że nareszcie zrobiło się ciepło, nawet bardzo ciepło. Wieczorem nawet posiedziałam chwilę na tarasie. Jest super ;:138

Zaczęły kwitnienie róże.

Edenka za chwilę powinna zakwitnąć w pełni. To będzie widok :tan
Obrazek

Drugą rózyczka jest Grussan an Aachen. To już przekwitający kwiat. W pełni rozkwitu był piekny. I mam wrażenie, że w tym roku kwiaty sa jakieś większe
Obrazek

Oprócz tego zaczęły powojniki. :D

Moniuszko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warszawska Nike

Obrazek

Obrazek

A tu rosną różowy Bieszczady i biały Isago, a w głębi ciemniejszy Westerplatte
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne róże, ale clematisy biją wszystko inne na głowę. ;:cm
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Małgosiu, z tego co pamiętam na ścianie rósł kiedyś wiciokrzew, widzę teraz kolorowe powojniki, wspaniała zamiana.
Co do trawnika, wertykulacja jesienna i dosiewka to nie najlepszy pomysł. Zadbaj o niego teraz, bez wody i nawozu co miesiąc trudno mieć ładny. Nasz klimat niesprzyja trawnikom.
U mnie mino podlewania w 'terenie leśnym' susza straszna. Wczoraj zwiększyliśmy czas podlewania, bo azalie wołały wody. Nie wiem ile czasu musiałbym podlewać z ręki. ;:185
Pozdrawiam i łączę się w bólu braku czasu. :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Margosiu ogród pięknieje z dnia na dzień ;:167 powojniki masz boskie szkoda, że nie mam miejsca na te śliczności :( Czosnkowe pompony piękne, gdzie nie zajrzę tam je widzę, mam białe ale bardziej podobają mi się fioletowe, na jesieni szykują się zakupy :lol:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, jestem po raz kolejny pod wrażeniem Twoich powojników ;:oj Widzę, że Twój ogród w ogóle szaleje - pogoda mu sprzyja. U mnie też wszystko rozwija się dosłownie w oczach :D Trzeba było tego słonka, bo wszystko stało w miejscu, a tak, po deszczu i słońcu wszystko kwitnie i jest pięęęęknie :tan
Jak się ma Twoja Edenka? Pokażesz fotki kwitnącej w pełni?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu zajrzałam i ja do Twojego ogrodu w którym co i rusz się coś dzieje ;:333 Powojniki urocze , mnie wpadła w oko Warszawska Nike tak dumnie wypięta - cudna! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Powojnik cudny, a zdjęcie jeszcze lepsze, też mówię o Warszawskiej Nike ;:63 . Takie powojniki na kratach, to było moje marzenie. Nigdy jednak, nie zakwitły tak 'na bogato', co bym była zachwycona, tylko tak sobie, więc dałam spokój ;:174 . Ocalał 'aż' jeden. Teraz mam z grupy Atragene albo Viticella. Te dbają same o siebie.
Biały tamaryszek to faktycznie rarytas, bo później długi czas szukałam go na wszelkie możliwe sposoby, ale bezowocnie. Myślę też, że miałam wówczas za małą wiedzę i samozaparcie :oops: .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, clematisy faktycznie jakoś sobie u mnie radzą. Szkoda, że Isago nie chce powtórzyć swojego najlepszego kwitnienia sprzed 4 lat.Ale i tak w tym roku nie jest źle

Iguś, dlaczego pomysł z jesienną wertykulacją jest zły?
Teraz nawożę i podlewam. Najgorsza jest chyba ziemia. Moi sąsiedzi nie podlewali trawnika do tej pory, a mają w miarę porządny. Ja mam ściernisko.
Ale chyba ten rok jest w ogóle najgorszy jeśli chodzi o suszę. Nie pamiętam az takiej. Rośliny nie wytrzymują.
Czyzby czas się skurczył?

Aniu, w sumie powojniki nie zajmują dużo miejsca. Ja mam je przy podporach. Na pergole nie mam miejsca.
Mam też białe czosnki, ale chyba faktycznie fioletowe robią większe wrażenie. Ja na jesieni nastawiam się na zakupy tulipanów.
Chociaz nie wiem, czy dobrze, bo po raz pierwszy zobaczyłam nornice u mnie.

Monia, słoneczko było potrzebne, ale czy od razu taki upał? U mnie wszystko więdnie. Nie nadążam z podlewaniem.
Na razie Edenka otworzyła 2 kwiatki. Na pełen rozkwit trzeba jeszcze chwilkę poczekać

Maryniu, zdjęcie nie oddaje koloru Nike. Jest bardzo głęboki. W ogóle mój aparat nie umie oddawać kolorów w pełni.
Czy u Ciebie tez tak gorąco?

Aniu, ja powojnikom co roku w nogi dawałam nadmanganian potasu, więc dostawały i ochrone i jedzenie jednoczesnie. W tym roku zapomniałam kupić i nie wiem jak sobie poradzą.
Bardzo lubię powojniki z grupy Viticella. Są faktycznie prawie bezobsługowe.
Może kiedyś uda Ci się zdobyć tamaryszka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”