Domowo i zdrowo
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Bułki muszę wypróbować, bo wyglądają smakowicie i na pewno takie są .Boczek się pekluje,ale niestety kupiłam taki bez skóry .Piotrze czy mogę do łączenia obu kawałków boczku zrobić emulsję ze skórek w/g Dziadka ,bo mam takowe zamrożone .Sprężyny już mam i będą wypróbowane na boczku .Ciekawe jak zdadzą egzamin
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Jak zawsze powtarzam, chcieć to móc.
Witam nowe Koleżanki w moich skromnych progach.

Witam nowe Koleżanki w moich skromnych progach.

Masz szeroki wachlarz zainteresowań ;wędliny, sery, pieczywo,papryczki...brawo! 
...a na Zycie starcza Ci czasu....?

...a na Zycie starcza Ci czasu....?
- JAKUCH
U mnie na razie dochodzi w lodówce mój pierwszy prasowany boczek .Kurcze sama jestem ciekawa czy się nie rozleci przy jutrzejszym krojeniu
Co do krakowskiej to chętnie obejrzę i poczekam na przepis ,bo na % mnie nie bierze
Super avatarek

Mimo, iż u mnie w kuchni króluje od wielu lat kuchnia wegańska, to dzieciaki od czasu do czasu jedzą mięso. A gdzie znaleźć najlepsze wędliny? U Ciebie 

Kasia
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jejku! Jaka piękna łososiowa! Jak to robisz? ;)
Wieczorem będę musiała przelecieć cały wątek, bo ja według swojej pokrętnej logiki oglądnęłam tylko kilka stron od końca
Nie mogę się doczekać pierwszych porodów u moich krów żeby podkraść trochę mleka na serki... Jak mi teraz tego brakuje
Wieczorem będę musiała przelecieć cały wątek, bo ja według swojej pokrętnej logiki oglądnęłam tylko kilka stron od końca

Nie mogę się doczekać pierwszych porodów u moich krów żeby podkraść trochę mleka na serki... Jak mi teraz tego brakuje

- JAKUCH
No cóż pochwalę się tym średnio udanym boczkiem .W smaku dobry ,chociaż trochę za mało soczysty
Kawałki połączyłam emulsją ze skórek .Tłuszczyk mięciutki i dobry w smaku .Parzyłam to to moje dziecię pierworodne 2,5 h w temp. 75-80.Po tym czasie włożyłam praskę do zimnej wody a potem gdy przestygła poszła do lodówki na 12 h .Wydaje mi się ,że gdyby był ciut dłużej może mięso byłoby miększe ,albo to wina tego ,że jest mało soczyste ,dlatego mam takie wrażenie .Pierwsze koty za płoty

- Biotit
Jadwiga
szkoda, że nie pokazałaś całej praski, bo nie wiem jak jest mocowany dekiel. Pokaż proszę.
Boczek, wg mnie jest za suchy, co było winą, że po parzeniu nie zwolniłaś sprężyn i cały sok wypłynął na zewnątrz, zamiast zostać w mięsie. Dobrze sparzony boczek w prasce powinien zostawić obwódkę z galaretki, a nie tłuszczu jak u Ciebie, porównaj z moim boczkiem prasowanym, foty są w tym wątku.
Nie wiem w jaki sposób użyłaś skórek, ale jak widzę wszystko trzyma się kupy, czyli jest ok.
Jest trochę niedopeklowany oraz nierówno ułożony w prasce, ale to najmniejszy problem.
Podsumowując, pierwsze koty za płoty. Następnym razem Trzymaj się przepisu i będzie lepiej.

szkoda, że nie pokazałaś całej praski, bo nie wiem jak jest mocowany dekiel. Pokaż proszę.
Boczek, wg mnie jest za suchy, co było winą, że po parzeniu nie zwolniłaś sprężyn i cały sok wypłynął na zewnątrz, zamiast zostać w mięsie. Dobrze sparzony boczek w prasce powinien zostawić obwódkę z galaretki, a nie tłuszczu jak u Ciebie, porównaj z moim boczkiem prasowanym, foty są w tym wątku.
Nie wiem w jaki sposób użyłaś skórek, ale jak widzę wszystko trzyma się kupy, czyli jest ok.
Jest trochę niedopeklowany oraz nierówno ułożony w prasce, ale to najmniejszy problem.
Podsumowując, pierwsze koty za płoty. Następnym razem Trzymaj się przepisu i będzie lepiej.

- JAKUCH
Piotrze plam niedopeklowania nie zauważyłam [jak na razie ] może jutro coś tam wyskoczy ,ale masz na pewno w tym względzie lepsze oko .Robiłam emulsje ze skórek gotowałam je do miękkości w małej ilości wody potem wrzuciłam do melaksera .Jak wystygła w pojemniczku ,pocięłam na kawałki. Jeden pasek rozdrobniłam rozsypałam między dwoma płatami boczku .Wszystko trzyma sie kupy oczywiście i poniekąd jestem zadowolona .Ważne ,ze nam smakuje .Muszę jednak mieć inne sprężyny te nie zdają egzaminu są mało sprężyste zbyt sztywne

- Biotit
Ja mam praskę chyba z innej, jaśniejszej kwasówki i nie używam worków do parzenia, szynka konserwowa jest wyjątkiem.
Pisałaś mi , że jesteś zarejestrowana na WD, zobacz jak poradził sobie Dziadek z praską i workiem, dekiel ma dziurkę, przez nią wychodzi worek i jest wiązany, sposób niezły, ale parzenie bez worka jeszcze lepsze. Tak przynajmniej ja uważam.
A tego co pamiętam to najtwardsze są sprężyny z kwasówki, masz Szwagra Fachurę, da sobie radę, w razie czego służę pomocą. Docisk naprawdę musi być mocny, aby dobrze sprasował mięso, musisz zrobić kilka produktów , aby się o tym przekonać.
Pisałaś mi , że jesteś zarejestrowana na WD, zobacz jak poradził sobie Dziadek z praską i workiem, dekiel ma dziurkę, przez nią wychodzi worek i jest wiązany, sposób niezły, ale parzenie bez worka jeszcze lepsze. Tak przynajmniej ja uważam.
A tego co pamiętam to najtwardsze są sprężyny z kwasówki, masz Szwagra Fachurę, da sobie radę, w razie czego służę pomocą. Docisk naprawdę musi być mocny, aby dobrze sprasował mięso, musisz zrobić kilka produktów , aby się o tym przekonać.
- JAKUCH
No tak bez worka tylko potem to wyciąganie jak mięso przyklei się do dna .Oglądałam też na WD tylko nie wiem u kogo jak pakował mięso do folii al. którą wyłożył w prasce.Podobno zdała egzamin .Ano muszę ja porządnie przetestować zanim znów pokuszę sie na konserwowa szynkę
- Biotit
Niech Szwagier zrobi Ci tak ja mam, czyli takie szelki przymocowane do ruchomej podstawy, za które wyciągam mięso po peklowaniu nie używając worka.
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Piotr podaj proszę przepis na swój placek po węgiersku . Korzystałam już z Twoich przepisów i trafiłam na placek po węgiersku w wątku co dziś gotujecie na obiad . 

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
Piotrze,
podobnie, jak Mariolcia1962 bardzo Cię proszę o podanie receptury na placek po węgiersku.
Placek ziemniaczany po węgiersku plackowi nierówny. Kulinarny sekret Twojej potrawy tkwi zapewne
w przygotowaniu sosu i gulaszu, a także w przyprawach?
podobnie, jak Mariolcia1962 bardzo Cię proszę o podanie receptury na placek po węgiersku.
Placek ziemniaczany po węgiersku plackowi nierówny. Kulinarny sekret Twojej potrawy tkwi zapewne
w przygotowaniu sosu i gulaszu, a także w przyprawach?