Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Madziu ;:3 nie mam ulubionego lilaka, wszystkie mają wady i zalety. Sensation jest szczepiony, przez kilka lat bardzo słabo kwitł i się rozrastał...kwiaty myślałam że będą bardziej okazałe, są takie sobie. Ten z fotki daje przyrosty od korzenia, prowadzony jest na jednym pniu...pozostałe gałęzie trzeba co roku wycinać. Jest jeszcze jeden z drobnymi małymi kwiatami, może nie jest najpiękniejszy ale obłędnie pachnie...sadzonka jest młoda wykopana w tamtym roku... już kwitnie dwa kwiatostany.
Co do przycinania to zobacz na drzewku...przy kwitnącym kwiatostanie jest dodatkowa gałązka z listkami, zostawiona nie wycięta zawiąże pąk kwiatowy . Wycięta razem z tegorocznym kwiatostanem, rozkrzewi się na dwie nowe gałązki. Z kwiatami można się pożegnać w następnym sezonie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie kwitną płomyki a u mnie klapa.Zaszkodziła im ta zima.Jest dużo suchych pędów a niektóre wyglądają jak męska głowa.W środku
łysina i wianuszek wokół.Okryty był bifida i ten zachował się ładnie.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aniu cudowna serduszka. Straszliwie mi się ona podoba. Po raz pierwszy widziałam ją na żywo w zeszłym roku u teściowej. W tym roku kupiłam sobie ładną karpę w auchan, ale chyba źle ją wsadziłam i nie puściła pędu :( Może jesienią wyproszę sadzonkę od teściowej :D
Rh wygląda apetycznie. Piękna odmiana ;:167
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku ;:3 zima nie oszczędziła floksów, macierzanek nawet cotula na skalniaku padła. Przy murze szpecą teraz puste miejsca, w tym roku zostanie posadzone coś innego...nad płytami betonowymi też się zastanawiam, było by lepsze dojście z drugiej strony skalniaka.
Foto z przed chwili, skalnice szaleją.
Obrazek
Nowy mini skalniak, jeszcze nie jest zapełniony...skromnie wygląda.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonia
Obrazek

Lilak Sensation
Obrazek
NN ładnie pachnący.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu czy te pąki to na piwonii drzewiastej? Sadzonka od Ciebie wyprodukowała dwa pędy z czego jesteśmy ze Zbyszkiem ogromnie zadowoleni.
Bez się przyjął, paków nie zasuszył i powoli się rozwijają.
Widzę nową ławeczkę na pewno wygodna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu :wit serduszka rosła kiedyś na słonecznym stanowisku...teraz rośnie w pół cieniu, z roku na rok jest większa...ma ok 1,5 m szerokości. Jest tylko problem z podagrycznikiem wrósł w kępę...trudno go usunąć, korzenie serduszki są przecież bardzo delikatne...łatwo je uszkodzić.
Jolka ;:196 tak to piwonia, pąków jest bardzo dużo...ciesze się ogromnie że sadzonka się przyjęła. Za to chryzantema chyba padła nic nie widać...a u Ciebie daje oznaki życia :?: Lilak na razie wygląda dobrze, liście nie mają żadnych odbarwień może już będzie rósł bez problemu. Ławki są trzy ;:333 dwie bez oparcia jedna z oparciem...zakonserwowałam je drewnochronem...przy okazji został wypróbowany aparat do malowania...podczas malowania co nie co się pyliło, trawa i świerk są lekko pomalowane na brązowo ;:124 może nic im nie będzie ;:224
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu chryzantema i u mnie nie daje znaków życia i pójdzie niestety na kompost.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Anulka, dzięki za poradę co do wiązu. Skoro szybko rośnie, to już mam dla niego miejsce.
Różaneczniki masz boskie ;:333 .
Podziwiam Twoje skalniaki i nabieram ochoty na jakąś ich namiastkę. Może na piwnicy... Marnuje się trochę suchego miejsca. Dostałam opuncję ogrodową i coś dla niej muszę przygotować, więc i towarzystwo się zmieści. Tyle by się chciało zrobić, a ten czas pędzi, jak szalony.
U mnie podagrycznik wybrał sobie najbardziej widoczną miejscówkę - przy kapliczce, przed domem. Wiosną usuwałam, a tu wyłażą nowe listki. Zawsze jakiegoś badylka nie zauważę :cry: .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu co to za doniczka wisi Ci na wierzbie zamiast gruszek? :lol:
Piękny okaz serduszki, muszę sobie koniecznie zakupić. Mam takie miejsce które uważałam za trudne, ale jak odkryłam ile jest fantastycznych roślin na cieniste rabaty to ....szaleję. :heja
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytałam waszą wymianę zdań na temat wiązu, bo sama się rozglądam za jakąś fajną odmianą. Piszesz, że szybko rośnie. A poza tym, że go można formować. Bardzo mnie to cieszy, bo nie chciałabym zbyt rozłożystego drzewka, tylko raczej szczupłe. A może posiadasz wiąz "Wredei"?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka :wit dzisiaj hryzantemę wykopię i zobaczę w jakim stanie są korzenie...na jej miejscu może przecież rosnąć coś innego ;:224

Aniu ;:167 zagospodarować piwnicę na skalniak to świetny pomysł...znajoma ziemną piwnicę obsadziła barwinkiem, zawsze narzekała że miejsce było trudne do wykoszenia...róże chwasty w tym miejscu rosły, najgorszy był perz. Podagrycznika próbowałam pozbyć się randapem, nic z tego... co roku pokazuje się od nowa. Kłącza też są usuwane, ale zostanie nawet najmniejszy kawałek i odbija.

Małgosiu ;:167 doniczka to domek dla skorków, w środku napełniona jest uschnięta trawą. Skorki to pożyteczne owady, przydadzą się w ogrodzie. Rośliny w cieniste miejsca, też odkryłam ile ich jest tutaj na Forum ;:215

Wandziu ;:196 mam wiąz Wredei, posadzony w tamtym roku. Też szukałam drzew wąsko kolumnowych. Zobacz jak wiąz wygląda w tym roku.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu piękny ten wiąz Wredei. ;:138
Słyszałam kiedyś w programie ogrodniczym, żeby nie sadzić w pełnym słońcu, gdyż dostaje przypalenia liści. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Przepiękny! Ja mam dla niego miejsce w półcieniu, więc chyba się zdecyduję :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju ;:196 przypominam sobie że o tym pisałaś, wiąz został wtedy przesadzony w bardziej cieniste miejsce...liście faktycznie w upały były lekko przypalone. Z dalszej odległości nie było nic widać :roll:

Wandziu ;:167 kolor i kształt liści jest obłędny, naprawdę fajne drzewo. O takim samym pokroju oglądałam też buka, ale nazwy niestety nie pamiętam. W końcu w bliskiej odległości został posadzony klon o liściach w kolorze bordowym, razem będą ciekawie wyglądać.

Berberys wąskolistny zakwitł.
Obrazek

Goryczka, w tym roku ma tylko jeden kwiat.
Obrazek
Druga jest bardziej okazała.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowiec ma już pąki, nie za wcześnie :?:

Obrazek

Obrazek
Akant
Obrazek

Jasnota palmista.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu cudne kwiaty ma berberys. ;:138 I erigeron wspaniały rarytasik. ;:108
Wydaje mi się, że Twoja jasnota ma taki sam kolor kwiatów, jak moja. Swojej nie znam nazwy odmianowej. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”