Mój zielony świat cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój zielony świat cz.2

Post »

Bardzo lubię takie letnie widoczki.Ja może tez dam szansę orientalnym ale jednak nie skusze się na zimowanie w gruncie.Moje lilie są w doniczkach i pojemnikach i dopiero wsadzam do gruntu.Wykopanie ich na zimę nie przysporzy więcej pracy bo wyciągnę tylko pojemnik z cebulkami.Zapach rzeczywiście kusi żeby je mieć ;:65
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joasiu, dlaczego wykopujecie lilie na zimę. Swoje hoduję od 12 lat w tym samym miejscu. Co cztery lata jesienią wykopuję, wybieram młode cebulki ( łuski ) , trochę przekopuje ziemię i na nowo je tam sadzę - stare. A młode wsadzam w różne miejsca po trzy łuski w małych odstępach.

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Czyli jak to z tą szałwią w końcu jest? Która z nich zimuje?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Aniu muszę Ci się do czegoś przyznać. :roll: Nie wytrzymałam i dziś posiałam tytoń od Ciebie i mieszankę kolorów też. ;:108 Kurna nie mogę usiedzieć bezczynnie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Zimuje,a przynajmniej powinna szałwia omszona , a szałwia omączona-owszem jest taka ,mam co roku na działce od kilku lat -piękna jest ale niestety jednoroczna
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Mirabelko wykopuję tylko orientalne i mieszańce natomiast reszta zostaje w gruncie.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Czytam i podziwiam lilie.
Potem jadę na zakupy i co widzę- lilie! i jak nie kupić?
Przecież nornice też muszą coś jeść w zimie.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Alu witam serdecznie ;:196 i również pozdrawiam, życząc mniej zabiegania

Paulinko dziękuję ;:196 cieszę się, że wszystko Ci się podoba

Dorotko ja też jestem zaskoczona ;:108 bardzo długo była pod śniegiem dlatego udało jej się przezimować. W krajach gdzie klimat jest łagodniejszy uprawiana jest jako bylina.

Miruś omączoną pokazywałam kilka stron wcześniej. Lilie masz obłędne, cieszę się, że będę miała namiastkę Twojego ogrodu u mnie. Z rad na pewno skorzystam ;:196
Wczoraj już trochę popracowałam w ogrodzie, pracy jest ogrom ale przecież to kochamy :D

Joasiu to będzie najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o orientalne, skorzystam z Twoich rad ;:196

Gosiu w naszych warunkach omączona jest traktowana jako jednoroczna ale w krajach gdzie klimat jest łagodniejszy jest byliną. Bardzo długo była pod śniegiem i ciepła zima pozwoliły jej przetrwać. Nie cieszę się na zapas bo jeszcze mogą przyjść mrozy i w każdej chwili mogę się z nią pożegnać.

Aniu to się jakoś telepatycznie zmówiłyśmy ja też wczoraj posiałam tytoń i troszkę innych kwiatków. Też nie mogę wysiedzieć i zaraz lecę do ogrodu ;:65

Beatko to masz tak jak ja naoglądam się a potem chcę mieć u siebie a myszki co tam niech też mają coś z tego krótkiego życia ;:306

Kupiłam u starszego pana na rynku lilie, były w skrzynce z ziemią z mnóstwem świeżych korzonków, ale nie potrafiłam się oprzeć bo za sztukę zapłaciłam 2,50
Tylko co jam mam teraz z nimi zrobić, doradźcie :D

Obrazek

Miłego dzionka :wit lecę na ogród ;:65
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu,wsadzić do ogrodu ,na miejsce stałe i już gotowe ,w lecie zakwitną,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Aneczko, widzę, że już fotka lilii jest. No ja posadziłabym na właściwe miejsce w ogrodzie. Mają sporo korzonków, ale jak je ładnie równiutko ułożysz, to będą rosnąć. Nie wiem, ale ja NIE podlałabym, bo ziemia jest bardzo mokra, wystarczy dokładnie zasypać korzenie, a gdyby zapowiadali większe przymrozki, to może należało by je okryć, bo one mogą wcześniej puszczać pęd kwiatostanowy. Jak nie posadziłabyś, to te korzenie uschną, a potem cebule jeszcze raz będą musiały budować system korzeniowy. Może ktoś inny doradzi coś innego, zobaczymy.
Ja dzisiaj zrobiłam spacer po ogrodzie i odkryłam, że moja lilia himalajska ma już 5 cm., Miałam ją lekko okryte, ale tylko dlatego aby nie miała na zimę zbyt mokro, tylko plastikowa wanienka i na to trochę liści, i już ma się do życia i co ja mam robić. Osłoniłam ją taka ciepłą folią aby miała jasno i będę obserwować.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ja też dałabym do ziemi , ale z drenażem, żeby nie zgniły. :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja rok temu dostałam lilie z Lylipolu, a ponieważ był śnieg to prawie miesiąc trzymałam w piwnicy i w kwietniu wsadziłam do ziemi ....zakwitły bez problemu. Niestety wczoraj wyrywając trawki odkryłam, że moje lilie mają 4-5 cm na ziemią.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu widzę, ze już swoje zakupowe postanowienie wprowadziłaś w życie ;:oj piękne cebule lilii....wiesz jakie to są???
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Martuś jutro sadzę a jakby przyszły większe mrozy to okryje, dziękuję ;:196

Uleczko przyroda szaleje oby już silniejsze mrozy nie wróciły bo szkoda byłoby tak cudownej(drogiej)lilii. U mnie też wszystkie rośliny budzą się do życia, bądźmy dobrej myśli i nadzieję, że wiosenka nas mile zaskoczy. Jutro sadzę lilie, dziękuję Uleńko ;:196

Gosiu każda rada na wagę złota, dziękuję ;:196

Marysiu ziemia jest u mnie zupełnie rozmarznięta, szkoda mi tych świeżych korzonków i jutro posadzę. Przyroda szaleje, okryj swoje lilijki gdy przyjdą mrozy ;:196

Aguś nie umiałam się oprzeć, pan twierdził, że to azjatyckie. Latem zobaczymy co za cudeńka z nich wyrosną

Na rozpoczęcie weekendu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit , lilie zakupiłaś też jestem ciekawa jakie panny z nich wyrosną :)
Tak sie zastanawiam czy już odkrywać swoje roslinki które były zabezpieczone przed mrozem i wiatrem. W nocy są jeszcze przymrozki ale małe ale za to w ciagu dnia jest ciepło i boję się czy nie mają za ciepło. Jak uważasz czy je odkryc czy jeszcze zostawić. Mam dylemat.
Miłego wieczoru życzę i pozdrawiam serdecznie. ;:196 oby już teraz było coraz cieplej :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”