Ogród z różanymi impresjami 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z różanymi impresjami 3

Post »

Zmiany imponujące i co ważniejsze na korzyść. Nie wiem czy jakakolwiek roślina da radę pod świerkiem, tam chyba jest na prawdę głęboki cień, ja bym od razu sypnęła korą. Plany nasadzeń angielek super, w dużej plamie - 3 Crocusy będą dawały czadu, zwłaszcza, że dawno nie widziałam takich ładnych sadzonek. Sister Elizabeth nie znam, będę podziwiać u Ciebie w sezonie ale ze zdjęć z netu wygląda na piękną różę. Munstead Wood mam i trochę mnie irytuje, że przewiesza kwiaty, ale kolor i zapach jest piękny.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:224 ależ się zmienia.....
I to już któryś z rzędu trawnik na forum, który pada pod naporem roślin. ;:306
Cóż, rodzina będzie musiała zaakceptować nie chcąc narażać się na kłopoty.
Ale ja bym na wszelki wypadek te płyty jednak zostawiła. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

cześć Asiu,
Cień nie jest aż tak dokuczliwy. Gorszą rzeczą jest ta suchość i dominacja korzeni świerka. Ale mam nadzieję, że trochę dalej od pnia niektóre rośliny dadzą radę - to raczej będzie test. Może moje spostrzeżenia komuś się przydadzą... takie problemowe miejsca występują w wielu ogrodach... niestety.
Grażynko,
No zmienia się ten mój - zmienia, jak każdy ogród :;230 rzeczywiście płyty zostaną, chociażby dlatego, żeby cokolwiek tam przybędzie w gruncie, miało szanse nie być zdeptane an samym początku egzystencji.....
Póki co.... ja osobiście zdeptałam wychodzące kły host :evil: Stało się to, gdy zbierałam igły na ściółkę dla przeniesionych różaneczników...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Mam i ja problem ze świerkami...w dodatku niebywale inteligentnie zrobiłam przed takimi trzema rabatę różaną :D na razie nie widzę jakiegoś dramatu, ale trzeba się chyba będzie przygotować...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zmiany zmiany to lubię ;:138
Faktycznie trawnik w takich miejscach jest trudny do utrzymania a te Nasze przyzwyczajenia i ciągi komunikacji w miejscach niedozwolonych trzeba eliminować.
Hmm jestem ciekawa co tam planujesz ;:224
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ewo, jest jeszcze metoda pionowego cięcia korzeni w jakimś promieniu od pnia, aby spowolnić rozrost drzewa. Ja tego nie próbowałam.
Obawiam sie jednak, że u Ciebie za kilka sezonów świerk wygra z różami... :?

O ile Ty masz u siebie miejsce - przestrzeń, to ja nie powinnam takiego ogromnego drzewa posiadać na mojej małej działce.
Dla usprawiedliwienia powiem, że poprzednia właścicielka posadziła u mnie - obok siebie - aż cztery takie drzewa, co trzy metry.
Przeprowadzilam wycinkę kilka lat temu, bo nie bylo gdzie chodzić po działce. Dostałam tez zezwolenie i na tego świerka, ale mąż się zlitował nad nim i oprotestował czystkę. Jakis czas bylo ok. Ale teraz jest to duże, rosnące 2,5 m od domu drzewo, w dodatku pochylone....co doprowadza mnie do lęków, czy nie runie na dom, albo na linię energetyczną, ktora poprowadzono przez działkę w latach siedemdziesiątych ;:222
Z drugiej jednak strony....działka mokra, a on pije...... i rosnie w sile, przy okazji ;:219 błędne koło...... jeśli go wytnę, to może calkiem utonę wiosną i podczas letnich ulew ;:219 ;:219 bo nie mam jak podwyższać ziemi, ani gdzie odprowadzać nadmiaru wody ;:223

Cześć Aga,
Jak ostatecznie posadzę rosliny, to pokażę.
Caly czas przeprowadzam redukcję chciejstw.
Na bank będą hosty. Bo one, jako jedyne teraz tam rosną i nic im nie szkodzi.... I jescze z przodu posadzę drobną odmianę rózanecznika, ktora dostałam wczoraj od Agnieszki :uszy
Pozdrawiam
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justi, dzięki raz jeszcze za odwiedziny ;:196
Mam nadzieję, że różanecznik sprawdzi się bezproblemowo i będzie cieszył kwiatami tak długo, jak opisują :)
Buziaki i miłego dnia!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Czyli idziesz w deseń kwaśnej rabaty dopieszczonej hostami, świetnie ;:333
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam bardzo inteligentnie posadzone 4 świerki w swoim mikroskopijnym ogródku, od 2 lat ścinam im stożki wzrostu i skracam o połowę nowe przyrosty, ale jak na nie patrzę to boję się, że to za mało, najchętniej bym je wywaliła i zrobiła kolejną rabatę różaną, ale na razie M. się nie zgadza...
Nie wiem co mogłoby urosnąć w suchym cieniu pod świerkiem, ja mam podobne stanowisko z brzozą (ale jest mniejsza) i jest podsadzona hostami, brunerami, paprociami sucholubnymi, serduszką i bergeniami, ciemiernikami, na razie jest ok., ale dosadzić już nic nie mogę właśnie ze względu na korzenie...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No cóż, świerki mam trzy i w związku z tym mam trzy problemy. Do wierzchołków już nie sięgnę, bo za wysokie. Podkasuję tylko od dołu. Pod jednym, który ma dość dużo słońca posadziłam w tym roku rozchodniki okazałe. One suszę znoszą znakomicie. Po dugim i trzecim (w cieniu) mam hosty, ale ta suchość podświekrowa im niestety nie sprzyja. Rosną, lecz powoli i bez rewelacji. No ale jednak jakoś tam rosną i nie jest dzięki temu całkiem łyso.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Policzyłam moje świerki. Jest ich dwadzieścia. Mam nadzieję, że jak urosną nie będę tak wkurzona jak Ty.
No to prawdziwe rewolucje u Ciebie.
Gdzie kupujesz hosty :?:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Justi, pozdrawiam, już prawie zdrowa.
Widzę że nie możesz usiedzieć spokojnie i kolejne zmiany szykujesz.
Szkoda mi soboty ale doczytałam że się nie nudziłaś :wink:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam Justyno, że zaśmiecę Twój wątek, ale chciałabym przywołać naszą kwietniową Jolę do porządku, żeby wreszcie założyła swój wątek - w końcu przyszedł już kwiecień :;230
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Coś wymysisz na tego świerka! Z nim źle, bez niego gorzej! :wink: Hosty i inne takie tam, to dobry pomysł. jak bedzie coś nie tak - zawsze można im podsypać granulowanego obornika, albo kompostu.
Mam jednego świerka srebrnego, ale opitoliłam go i nie pozwolę mu rosnąć wyżej jak na 180cmm. jak sie będzie wymykał - wytnę na amen
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Joasiu, czuję się zbesztana :oops: obiecuję poprawę...jak tylko zdołam ;:170
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”