Ogród 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród 2

Post »

Witajcie dzisiejszy niedzielny poranek przywitał mnie deszczem i nawet chwilami bardzo mocno padało. Jak spojrzę przez okno na śnieg zalegający jeszcze w ogrodzie to widzę wyraźną różnicę- ubywa go :)
Dzisiaj leniuchowanie i odwiedzanie sklepów internetowych. Tylko żebym się na nic nie skusiła bo będzie niedobrze.
dorcia7-Dorotko ziemia jeszcze zmarźnięta ale tam gdzie słoneczko świeci to już sie ugina jak sie idzie. Spacer po ogrodzie to dodatkowa dawka pozywtywnej energii. to nic że mokro czy śnieg leży ale jak zobaczysz wyłaniające sie dziobki kwiatów wiosennych to zapominasz że masz mokro w butach.
gracha-Grażynko dziękuję ;:196 zakupy iglaczków to tak przypadkiem ale planowałam je kupić może nie tak szybko ale były planowane. Część z nich chce posadzić tutaj ( zdjecie z tamtego roku jak sie nie myle z marca)
Obrazek
Tylko jeszcze nie wiem w którym momencie zakończyć planowana rabatke. Czy pociągnąć ja dalej czy zakończyć przy ganku.
MID2006-Madziu też mam nadzieję że lato będzie ciepłe i słoneczne bo co to za lato zimne i deszczowe.
gosiaczek12a11-Gosiu dzisiaj mam deszczyk ale jest ciepło, moze szybciej śnieg stopnieje. Oj krety to plaga ale dzisiaj bedą miały ucztę śledzikową:) Mało kiedy aż tak przyglądałam się szyszkom jak wczoraj a że ta była najniżej to cyknełam zdjecie bo te na świerkach (tylko dwóch) są za wysoko i mogę je podziwiać z dołu i czekac kiedy spadną.
Miłej niedzieli życzę, ściskam mocno ;:168
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo fajnie to sobie obmyśliłaś. Będzie to takie dopełnienie tego miejsca. Mówisz że ziemia się już ugina? Tzn że odpuszcza :tan
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

Piękna rabata sie zapowiada:). Dla mnie również każda oznaka wiosny napawa ogromna radością i optymizmem, a do tego energia.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Sylwuś :wit

Wiosna tuż tuż, a Twoja rabatka tylko czeka na starcie ;:333 Dobrze, to będzie wyglądało :) A nie chcesz tego bardziej pociągnąć w prawo, czy tylko ten rożek chcesz wypełnić ? A jakie roślinki posadzisz ?

Miłej niedzieli Ci życzę :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Kochani zrobiłam mały błąd pisząc że to zdjecie z marca ( mam takie drugie właśnie z marca ale to było robione dokładnie 28 października 2013r), przepraszam ;:223
Madziu- MID2006 tam jeszcze na obrzeżach będa berberysy kolorowe karłowe ( tylko tutaj będzie ich mniej) Tak ziemia miejscami sie ugina a dzisiaj po deszczyku i słoneczku tak mi dużo śniegu stopniało że jestem w szoku. Mój brat cioteczny na fb napisał że za dwa tygodnie w Siedlcach zima mam nadzieje że to nie prawda :cry: Ciężko byłoby znowu przyzwyczaić sie do białych widoków za oknem.
Madziu- MagdalenaKCh oj tak napaja energią i jakby już zrobiło się ciepło i śnieg topniał to bym pobiegła do ogrodu i powyrywała chwasty na skalnikau bo mam ich dużo. Jesienią nie zdażyłam tego zrobić wiec wiosna sporo tego bedzie. Bo ziema którą braliśmy na skalniak miała dużo nasionek że tak się zielono i to nie od roślinek. No nic na początek w sam raztaka praca po zimie wskazana :)
Asiu-iwwa właśnie tak sie zastanawiam gdzie zrobić koniec. Myślałam żeby podciągnąć do końca ale w przyszłości są plany zadaszenia drzwi do ganku tylko jeszcze nie wiemy w jaki sposób. Czy dobudujemy ścianki i zrobimy zadaszenie czy będa filary czy sam daszek. To odległe palny ale kiedyś trzeba bedzie się wziąść i zmienić dach ( bo mam eternit) i wtedy właśnie zrobi się zadaszenie. Na rabatce rosnie już śwertk biały Conica i jedo nie ruszam tak zostaje jak jest. Trezba będzie wkopać krawężniki i posadzić roślinki. Na obrzeżach kolotowe karłowe odmiany berberysów. Dalej planuję posadzić dwa świerki wolnorosnące i dwie sosny. A najbliżej skalnika trzy formowane na kule żywotniki szmaragdy. We wcześniejszym założeniu chciałam tam posadzić same rośliny szczepione ( iglaki) ale jak popatrzyłam na ceny ponad 100 zł to zmieniłam założenie. I wydaje mi się że tak też bedzie dobrze a nawet lepiej.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Sylwunia- pomyłki się zdarzają .Sama nie raz coś pomyle.W kazdym razie.będzie ładnie i to się liczy.
Już widzę te iglaki zielone z czerwonymi berberysami ;:63
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Jadziu berberysy będą żołte i czerwone sadzone na przemian.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

O nie, nie i jeszcze raz NIE! Żadnej zimy. A nie taniej by było kupić większe szmaragdy i samemu je uformować? I tak przecież jak kupisz formowane będziesz musiała je przycinać. Już sobie wyobrażam ja kto wszystko będzie u Ciebie ślicznie wyglądać. Plany masz baaaardzo obszerne. Już nie mogę doczekać się fotorelacji z ich realizacji :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Madziu zastanawiałam się i może kiedyś kupię i spróbóję coś z nich wyczarowac ale ja nie ma ręki do formowania. Tobie pięknie udało sie uformować spirale a ja to bym zniszczyła roślinkę. wydaje mi sie że zamówiłam tuje po dobrej cenie już formowane ja jedną kule do górze. Zobaczymy jakie przyjda. Fotorelacja oczywiście będzie :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Obrazek
A oto zarys mniej więcej ten najważniejszy w tym roku. Ścieżka od furtki do domu. Plany:
przeprowadzić oświetlenie elektryczne,
posadzić na przemiam tylko jeszcze nie wiem czy po cztery czy po dwa berberysy w kolorze żółci i czerwieni,
kupić krawężnki i przynajmniej od strony ścieżki z jednej strony wkopać, ( szara linia)
w miarę wysypywać powstały kawełek grysem i kamykami.
Muszę tylko zmierzyć jaka jest odległość od futki do domu bo w sobotę tak sie zajełam patrzeniem na roślinki że zapomniałam zmierzyć :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

I jeszcze zmiana jednej rabatki czeka mnie w tym roku :)
Postanowiłam że dosadzę więcej bylinek żeby było ciągle na niej zielono i kwitnąco
Obrazek
tak więc muszę wybrać grys, podosadzić roślinki.

A z nowych to rabatka w formie koła z piwoniami ;:108

I to na tyle moich planów na ten sezon :) oby tylko pogoda i zdrowie dopisało
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Patrzenie na roślinki to moje ulubione zajęcie :-).

-- N 16 lut 2014 18:05 --

Patrzenie na roślinki to moje ulubione zajęcie :-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Ewuniu witaj
w szczególności gdy widzisz że wszystko zaczyna budzić sie do życia albo zmienia się w danej porze dnia czy miesiąca.
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Sylwuś,życzę realizacji planów,a znając Ciebie na pewno Ci się uda :D
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Chwilkę przerwy sobie zrobiłam ale musiałam obejrzeć naszych Olimpijczyków i posłuchac hymnu. W jednym dniu wysłuchać dwóch hymnów mało spotykane. Brawo Zbyszku i Kamilu. ;:63

-- 16 lut 2014, o 18:26 --

Aniu też mam nadzieję że sie uda. wszystko bedę robić kawałkami ale fotorelacja będzie. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”