Jagoda kamczacka cz. 2
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Sklep jest przy ul. Warszawskiej. Zjazd w lewo jadąc od miasta, niedaleko za wiaduktem. 

9kg ?
niezle ciekawe czy nadaje się do uprawy towarowej 

-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mam pytanie odnośnie smaku jagód. U siebie mam kilka krzaków różnych odmian: Atut, Duet, Sinogłaska, Wojtek, (wydaje mi się, że jeszcze jakąś ale nie pamiętam nazwy). W zeszłym roku na wiosnę je posadziłem a w tym mam pierwsze owoce. Niestety ich smak jest co najwyżej "mało smaczny". Owoce są spore ale mają lekko gorzki smak a przy tym dość kwaśny. Gdy owoce same wręcz spadają z krzaków to można wyczuć lekką nutkę słodyczy. Ale po za tym smakują jak jagody leśne tylko znacznie kwaśniejsze i lekko gorzkie. One faktycznie tak smakują? Od czego zależy ich smak? U nas panuje wręcz susza, zima była prawie bez opadów wiosna to samo a i obecnie dawno nic nie padało od dawna. Podlewane były regularnie ale nie "przelane". Nawożone tradycyjnie na jesień i wiosną.
Mam pytanie odnośnie smaku jagód. U siebie mam kilka krzaków różnych odmian: Atut, Duet, Sinogłaska, Wojtek, (wydaje mi się, że jeszcze jakąś ale nie pamiętam nazwy). W zeszłym roku na wiosnę je posadziłem a w tym mam pierwsze owoce. Niestety ich smak jest co najwyżej "mało smaczny". Owoce są spore ale mają lekko gorzki smak a przy tym dość kwaśny. Gdy owoce same wręcz spadają z krzaków to można wyczuć lekką nutkę słodyczy. Ale po za tym smakują jak jagody leśne tylko znacznie kwaśniejsze i lekko gorzkie. One faktycznie tak smakują? Od czego zależy ich smak? U nas panuje wręcz susza, zima była prawie bez opadów wiosna to samo a i obecnie dawno nic nie padało od dawna. Podlewane były regularnie ale nie "przelane". Nawożone tradycyjnie na jesień i wiosną.
Powodów jest dużo wilgoć,słońce i przede wszystkim zależy od odmiany. Ale podobno słodycz z wiekiem przychodzi im starszy krzew tym słodsze owoce. Jestem ciekawy co reszta może powiedzieć na ten temat ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
Jagoda kamczacka lubi stanowiska słoneczne i glebę przepuszczalną, żyzną. Wtedy owoce są słodsze. Młode krzewy starych odmian rosyjskich rozkręcały się z owocowaniem dosyć długo. Teraz po 10-ciu latach owocują regularnie i obficie. Na zanik goryczki trzeba jednak poczekać-najsmaczniejsze są wtedy, kiedy zaczynają opadać przy zrywaniu. U mnie oznacza to zazwyczaj trzecią dekadę czerwca.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje 3 krzaki jagód mają z 8 lat i w owocach za każdym razem wyczuwam goryczkę a najbardziej denerwujące jest to opadanie dojrzałych owoców .Jesienią dosadziłam dwie nowe sadzonki "Wojtek" i "Duet" zobaczę czy będą smaczniejsze niż te "leciwe" odmiany rosyjskie .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 wrz 2014, o 17:41
- Kontakt:
Moja jagoda Wojtek wydała w tym roku pierwsze owoce. Były cudowne! Lekko kwaśne ale przepyszne i przypominające w smaku jagody leśne. Zresztą drugi krzaczek, odmiana Sinoglaska, też miała smaczne owoce.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jagody przerobione na drzemy. Rodzinny ranking odmian w tym sezonie wypada tak, Kruggs 1-sze miejsce, czarna 2-gie, brązowa i czelabianka 3-cie. Przyjęliśmy tylko jedno kryterium, słodycz owoców. Kilka krzaków przeszło przez piec C.O. Miały owoce poza skalą.
Napiszcie jakie są Wasze odczucia względem odmian. Jest ich wiele wiele że można wybierać.
Napiszcie jakie są Wasze odczucia względem odmian. Jest ich wiele wiele że można wybierać.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dla mnie nr.1 pod względem słodkości to Leningradskij Velikan, niestety w tym roku ledwie kilka owoców na rosyjskich odmianach mimo obfitego kwitnienia. No cóż, jak nie miał kto zapylać z powodu zimna to i plon fatalny.
Na co przerobioneseedkris pisze:Jagody przerobione na drzemy. Rodzinny ranking odmian w tym sezonie wypada tak, Kruggs 1-sze miejsce, czarna 2-gie, brązowa i czelabianka 3-cie. Przyjęliśmy tylko jedno kryterium, słodycz owoców. Kilka krzaków przeszło przez piec C.O. Miały owoce poza skalą.

Ranking jest totalnie bez sensu, bo na przykład ta sama odmiana rosnąca w innych warunkach wykazuje inny smak... Bez sensu.

- seedkris
W ubiegłym sezonie u mnie wygrywał Wojtek.
W jakich odległościach zalecacie sadzenie ?
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
To oznacza, że w tym roku Wojtek był bardziej kwaśny, czy tegoroczneseedkris pisze:W ubiegłym sezonie u mnie wygrywał Wojtek.
zwyciężczynie bardziej słodsze, niż rok temu?
Pozdrawiam. Darek.
- seedkris
Dokładnie tak. W tym roku Wojtek był bardziej kwaśny niż rok wcześniej.
Owoce przerobione na takie nadzienie, do środka jagodzianek - bułek.
Owoce przerobione na takie nadzienie, do środka jagodzianek - bułek.
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
Jaką polską odmianę polecacie do posadzenia?