Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Pilosula

Po prostu ,w krótkim czasie po oprysku wyprzedzającym , gwałtownie zz zaatakowała mi pomidory i to w środku sezonu zbioru.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ups...to może coś z tym Mildexem było nie tak... albo zaraza wyjątkowo wściekła.

Ja w szklarni planuję pozostać tylko przy tym jednym oprysku i kolejnych nie robić. No chyba że zauważę coś niepokojącego.
Mam nadzieję że Mildex wystarczy.
swatka5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2013, o 21:02

Post »

Witam mam problem z pomidorami w tunelu. Rok temu miałam pomidory i miały niedobór magnezu bo widac było na dolnych liściach. W tym roku mam też ale bardzo małą ale oprócz tego coś jeszcze albo zaraza albo nie wiem co ale martwią mnie te żółte liście u góry i dodam że te co są zdrowe to mają strasznie pokręcone wierzchołki.Gdzieś wyczytałam że to coś albo z wapniem albo żelazem ale nie pamiętam a tu zdjęcia poniżej. Ziemia jest klasy 5 zwana piaskiem. Tydzień temu pod każdy krzaczek dodałam kilka ziaren fosforanu. A też pryskałam florowitem i magnezem. Obrazek Obrazek Obrazek
Proszę o pomoc a przekopywałam tunel obornikiem bardzo wcześnie
Awatar użytkownika
Sztuczka
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:45

Post »

Wydaje mi się, że uratowałam moje pomidory od zz ;:138. W sobotę za rada forumowicz opryskałam ridomilem (ale nie udało mi się we Wrocławiu kupić nic ze środków z cymoksanilem). Choroba ustapiła, a już wczoraj zauważyłam, że wyraźnie pomidorki odżyły. ;:3

Czy więc powinnam na tym obecnie zakończyć leczenie czy prysnać jeszcze czymś przemiennie?
Z chemii mam jeszcze nieszczęsny Amistar.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czytajcież etykiety środków które stosujecie
Środek stosować 2-3 razy w sezonie. Pierwszy zabieg wykonać zgodnie z sygnalizacją,
następne co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych

to jest fragment z etykiety Ridomilu.

To nie jest koniec sezonu i zaraza jeszcze nieraz zaatakuje.
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

forumowicz :wit
Dziękuję za informacię odnośnie Yara Mila.
chciałem zapobiegawczo opryskać przeciw ZZ,mam Ridomil Gold,Amistar 250SC,Dithane 75WG,w jakiej kolejności mam zrobić oprysk?
Pozdrawiam Marian
------------------
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marian, a czytasz Ty czasem to forum ?. Na poprzedniej stronie napisałem :
forumowicz pisze:hm...

Skuteczna prewencja może być wykonana tylko przy użyciu środków wgłębnych.
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Przyznaje się że rzadko czytam ;:14
Pozdrawiam Marian
------------------
Mistral
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2013, o 07:34

Post »

Witam, od paru dni czytam i próbuję zdiagnozować ale nie czuje się na siłach. Dlatego proszę o pomoc. po raz pierwszy w życiu posadziłem pomidory które kupiłem na ryneczku (czereśniowe i koktajlowe). serce mi pęczniało bo ładnie rosną ale od jakiegoś czasu coś im dolega. Gdy opowiedziałem w sklepie ogrodniczym to otrzymałem Ridomil Gold którą spryskałem, ale zastanawiam się czy to jest zaraza ziemniaka czy nie. Proszę o pomoc w diagnozie - chciałbym je uratować. Pomidorki są tylko balkonowe, bardzo słoneczne miejsce. Ziemia specjalne do warzyw jak na opakowaniu które widać na fotce. Obrazek

-- 21 cze 2013, o 08:09 --

nie potrafię wysyłać fotek dlatego następne
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b5a6c2c039c
Mistral
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2013, o 07:34

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę o podpowiedź, co powinienem zrobić

Usunęłam zdjęcia, które są w za dużym rozmiarze - moderator
Pabblo_Pl

Post »

Mistral dla mnie to niedobór magnezu,
ale jako początkujący mogę się mylić więc zaczekaj na potwierdzenie od kogoś bardziej doświadczonego..
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mistral ,to są dolne liście ,poobrywaj je ....one już nie dojdą do siebie ,a będą tylko siedliskiem grzyba .
Asia
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50

Post »

witam
a mi się wydaj że to była zaraz ziemniaczana a nie niedobór magnezu, była bo po oberwaniu dolnych liści i wykonanym oprysku powinno być już dobrze. Ale poczekam z niecierpliwością na opinię innych, bo od niedawna jestem na forum i porównuję bez przerwy moje pomidorki z podanymi przykładami. Naprawdę fajna stronka :)
Porównując fotki właśnie się dowiedziałem że mam alternariozę na pomidorkach lima.
a i jeszcze jedna sprawa, znalazłem fotkę (tu na forum) liścia z niedoborem potasu. pewnie mam to samo to znaczy: liść ładnie wybarwiony na zielono ale zakręcony do góry z zasychającymi brzegami (głównie górne partie liści - dzieje się to tylko na cytrynku groniastym). Proszę potwierdzić czy aby na pewno to niedobór potasu ? nie sądzę żeby to było przenawożenie bo w tym miejscu nic nie dawałem. Mam też problem z zamierającymi kwiatami prysnąłem raz siarczanem magnezu w szklarni, temperatura jest niestety często pow. 30 st C. wszystko pootwierane, trochę zacienione, nie wiem co w tym zakresie mogę więcej zrobić.
kamilsta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2013, o 19:15

Post »

Czy czarne plamki na liściach to oznaka choroby czy niedoboru jakichś składników? Posadziłem pomidory gruntowe, bez folii. Na części z nich widoczne są ciemne plamki jak na zdjęciu.

Proszę o odpowiedź.

http://imageshack.us/photo/my-images/580/cbrx.jpg/
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Najpierw edytuj post i wklej sobie zdjecia o normalnym rozmiarze

Obrazek

Obrazek

Daj zdjecie tego opakowania z ziemią. Wygląda, że ono jest za cienkie dla pomidorów. Zaczyna im brakować papu tj magnezu i azotu a do tego były przez jakiś czas przelane. Dasz zdjęcie worka z ziemia to pogadamy dalej.

Kamilsta

W pewnym momencie pomidor nie przyswajał fosforu prawdopodobnie z powodu za niskiej temperatury powietrza i podłoża. Te plamy już pozostaną. Jeśli liście stracą chlorofil lub w miejscu plam powstaną nekrozy należy je oberwać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”