Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Sznurek do snopowiązałki może z czasem się zniszczyć i zerwać. Lepszy drut, najlepszy taki nie za gruby (3-5 mm) ale w miarę elastyczny. Drut najlepiej powiesić powyżej wysokości człowieka, bo o wypadek nietrudno (odpukać!).
Pozdrawiam
Adam
Adam
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ABan, dzięki.
Jaka może być maksymalna odległość między kolejnymi palami?
Jaka może być maksymalna odległość między kolejnymi palami?
- kesza
- 100p
- Od: 16 lip 2010, o 08:47
forumowicz pisze:Do każdego środka dołączona jest etykieta w której wyraźnie jest napisane do jakiej uprawy jest dany środek. Jeśli nie masz etykiety znajdziesz ją w sieci http://chomikuj.pl/kania74/etykiety+*c5 ... o*c5*9blin
A tu jest lista ŚOR przeciw zarazie ziemniaczanej
http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... fag&id=356
forumowicz, dzięki za odpowiedź, tak myślałam, tylko dlaczego w sklepach robią ludzi w balona i wciskają nie to co powinno być... (oczywiście pytanie retoryczne

Pozdrawiam,
Edyta
Edyta
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Zaraza ziemniaka jest już w Białymstoku
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=BIBI
Dzisiaj wykonałam oprysk Acrobatem, moje pomidory na gruncie kiepsko się mają
Najstarsze liście wyglądają jak przy niedoborach magnezu, wierzchołki i młode liście od spodu sine jakby przechłodzenie, co jest niemożliwe, więc pewnie zalane ale jest sucho od 1,5 tygodnia
kwiaty są poprzypalane a niektóre od kolanka robią się żółte i odpadają
Pomidory były sadzone na kurzeńcu, po wysadzeniu podlane saletrzakiem z magnezem, po opadach i ukazaniu się gron podlałam saletrą potasową 20g/20l wody i chyba spiep... temat, bo się jak drągi porobiły
później wyczytałam, że drewnienie łodygi i liści powoduje niedobór fosforu więc kupiłam superfosfat, więc znów podlałam roztworem 20g/20l co prawda stężenie było mniejsze bo się wszystko nie rozpuściło ale nic to nie dało.
Czytałam o opryskach dolistnych siarczanem magnezu, prócz zarazy gorzej już być nie może więc nie wiem czy dobrze zrozumiałam 5g (1 łyżeczka) granulek siarczanu magnezu na 1 l wody? czy po dzisiejszym oprysku Acrobatem mogę jutro spryskać tym siarczanem?
prościej mi będzie podlać saletrzakiem z magnezem, woda nagrzana słońcem więc się szybko rozpuści ale czy pomoże?
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=BIBI
Dzisiaj wykonałam oprysk Acrobatem, moje pomidory na gruncie kiepsko się mają

Najstarsze liście wyglądają jak przy niedoborach magnezu, wierzchołki i młode liście od spodu sine jakby przechłodzenie, co jest niemożliwe, więc pewnie zalane ale jest sucho od 1,5 tygodnia

Pomidory były sadzone na kurzeńcu, po wysadzeniu podlane saletrzakiem z magnezem, po opadach i ukazaniu się gron podlałam saletrą potasową 20g/20l wody i chyba spiep... temat, bo się jak drągi porobiły

Czytałam o opryskach dolistnych siarczanem magnezu, prócz zarazy gorzej już być nie może więc nie wiem czy dobrze zrozumiałam 5g (1 łyżeczka) granulek siarczanu magnezu na 1 l wody? czy po dzisiejszym oprysku Acrobatem mogę jutro spryskać tym siarczanem?
prościej mi będzie podlać saletrzakiem z magnezem, woda nagrzana słońcem więc się szybko rozpuści ale czy pomoże?
Pozdrawiam
BożenkaA
Używałem kiedyś takich konstrukcji do podwieszania ogórków i robiłem rozstaw co ok. 3 metry, ale dodatkowo na wysokości 1 m pomiędzy "słupkami" była przybijana listwa stabilizująca.
Żeby konstrukcja była stabilna trzeba ją mocno wkopać - minimum 50 cm, choć lepiej 60 cm, a najlepiej 70cm (myślę o ok. 2m wysokości ponad ziemię). Do kopania takich dołków najlepiej używać łopatki ogrodniczej - kopać dołek tylko na średnicę podpory. Dołek wykopany szpadlem jest mniej stabilny.
Używałem kiedyś takich konstrukcji do podwieszania ogórków i robiłem rozstaw co ok. 3 metry, ale dodatkowo na wysokości 1 m pomiędzy "słupkami" była przybijana listwa stabilizująca.
Żeby konstrukcja była stabilna trzeba ją mocno wkopać - minimum 50 cm, choć lepiej 60 cm, a najlepiej 70cm (myślę o ok. 2m wysokości ponad ziemię). Do kopania takich dołków najlepiej używać łopatki ogrodniczej - kopać dołek tylko na średnicę podpory. Dołek wykopany szpadlem jest mniej stabilny.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kasia 82 zrób oprysk ,szybciej zadziała. Zrób roztwór 5 %,tak jak piszesz 5 g na 1 l wody. Ja zrobiłam oprysk siarczanem magnezu ,razem z Acrobatem dwa w jednym
Asia
Asia
Asia,
poproś modka o poprawienie tych 5 %, na 0,5 %.
Szybciej napisałaś, niż pomyśłałaś, bo wagowo się zgadza.
Dla przypomnienia :
są do kupienia dwa rodzaje siarczanu magnezu.
W linku, Kozulka, podaje, jakie stęzenia dla każdego z nich.
Proponuję, zapisać w kajecikach.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=364
poproś modka o poprawienie tych 5 %, na 0,5 %.
Szybciej napisałaś, niż pomyśłałaś, bo wagowo się zgadza.
Dla przypomnienia :
W linku, Kozulka, podaje, jakie stęzenia dla każdego z nich.
Proponuję, zapisać w kajecikach.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=364
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Zaraz jest już i na Pomorzu
Tymczasem moje grunciaki dzielnie się trzymają
Rosną w zacisznym, cały dzień słonecznym miejscu, nie wchodzimy sobie w drogę
Marglobe

Sława Nadrenii

Malinowa koktajlówka

St. Pierre

Tymczasem moje grunciaki dzielnie się trzymają

Marglobe

Sława Nadrenii

Malinowa koktajlówka

St. Pierre

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Cóż za piękne pomidorki

- Yvona
Urosły sobie-same 

Bez znaczenia. Omyłkowo opryskałem pomidory zamiast 0,5 % to 1 % roztworem bez jakichkolwiek oznak uszkodzenia pomidorów.winterek pisze:Dla przypomnienia :
- Yvona
Dzięki forumowicz 

-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam kilkanaście pomidorów samo kończących lubań i betalux. Do wczoraj obrywałem wilki (chciałem prowadzić na 1 pęd) a dziś się dowiedziałem ze się nie obrywa bo będą mieć mało owoców. Czy to prawda?
Na ile pędów prowadzić malinowy warszawski i koralik oraz kotkailowy ( na opakowaniu nic nie pisze o nazwie a owoce są koloru zółtego)?
Na ile pędów prowadzić malinowy warszawski i koralik oraz kotkailowy ( na opakowaniu nic nie pisze o nazwie a owoce są koloru zółtego)?
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nikt nie odpowie?