Gliniany ogródek...MisiaczekM - 2013
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Gliniany ogródek...MisiaczekM - 2013
Nie ciurkającym bo można zalać rośliny,a nie wszystkie to znoszą,ma tylko dosłownie kapać-może to mało,ale przez noc wykapie sporo wiader-jakąś wannę -wystarczy.Upewnij się tylko czy kapie 

- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, kapie tylko, że na długości 12 cm!! Jeszcze zmniejszę ciśnienie!! Nawet jeszcze kałuży nie widać... Mniej się da...
- misiaczekm
Czy to jest Liliowiec...?

Różą pomarszczona zakwitła, szkoda że kwiaty nie utrzymują się przy deszczach....

Róża pnąca puściła pączki...

Lilie obie rosną...

Bez się powoli rozwija...

Glaksynia gruntowa....

Malwy na razie rosną jak kapusta....

Ostróżka i hosty!!

Inne kolorowe...

Datury ruszyły!!

Różą pomarszczona zakwitła, szkoda że kwiaty nie utrzymują się przy deszczach....

Róża pnąca puściła pączki...

Lilie obie rosną...

Bez się powoli rozwija...

Glaksynia gruntowa....

Malwy na razie rosną jak kapusta....

Ostróżka i hosty!!

Inne kolorowe...

Datury ruszyły!!

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Zdecydowanie liliowce i mają pączki 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Fajne powojniki sobie kupiłeś
O ostróżkę mocno się nie martw-i tak się ją po kwitnieniu obcina, żeby zakwitła jesienią. Jest na tyle wcześnie, że powinna zaraz pokazać nowe liście.

O ostróżkę mocno się nie martw-i tak się ją po kwitnieniu obcina, żeby zakwitła jesienią. Jest na tyle wcześnie, że powinna zaraz pokazać nowe liście.

jeśli chodzi o liatry, to za głeboko posadziłes i chyba zgniły

Na forum wyczytałam, jak spulchnić gliniastą glebę, trzeba dodać wapno i wymieszać widłami na głębokość szpadla. Zrobiłam tak przekopując pod rabate i efekt jest fantastyczny! Dodałam tez oczywiście kompost. Ziemia jest taka "chrupka", miękka, naprawdę fajna i nie robi sie skorupa

Bea
- misiaczekm
Żółta glina jest twardzielką, nie ma śladu ani po wapnie, ani dolomicie, piasku, czy żwirku... kompost i dodawaną ziemię zjada w całości...!!
Nauczyłem się nie mieszać jej (np. przekopując ogródek). Proporcje jakie dają, przynajmniej na chwilę, rezultaty, to maksymalnie w 1/4 glina.
Liatry odkopałem trzy, bladziuteńkie, ale chyba żyją... Jeszcze z 17 zostało...
Nauczyłem się nie mieszać jej (np. przekopując ogródek). Proporcje jakie dają, przynajmniej na chwilę, rezultaty, to maksymalnie w 1/4 glina.
Liatry odkopałem trzy, bladziuteńkie, ale chyba żyją... Jeszcze z 17 zostało...
O, masz! Czyli okazuje się, że glina glinie nierówna. U mnie na wierzchu jest gliniasta gleba, a taka żółta glina z kamieniami jest pod nią. A u Ciebie glina jest na wierzchu?
Taka jakaś polodowcowa chyba., prawda? bo Ty na Warmi?

Bea
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przedziwna ziemia u Ciebie Piotr, przedziwna
Rosną sobie lilie (lubią glebę przepuszczalną, lekką), rosną jak kapusta - malwy (nie znoszą ciężkiej, lubią piasek wręcz) - masz wiele pięknych roślin - dają radę
Liatry - tak, zakopałeś pewnie za głęboko. Zrobiłam tak samo z liliami i dziwiłam się dlaczego przez miecha nie wypuściły nic. Liliowiec botaniczny - powinien kwitnąć niebawem - żółte, ładne kwiatulki.
Z gliną mam 3 letnie doświadczenie. Jak deszcz - wynoszę na podeszwach pół ogródka, jak sucho - spękana pustynia. U mnie sprawdza się ściółkowanie (czym popadnie). Wiesz, że jestem zwolenniczką i orędowniczką ściółkowania - praktykuję, struktura gleby poprawia się , mam ziemię a nie glińsko, mam dżdżownice. Mam mniej chwastów. Wygląd .... taki sobie
ale rabata (nawet najpiękniejsza) zarasta zielem błyskawicznie (chwaściory mają ADHD) i też nie wygląda ciekawie.

Rosną sobie lilie (lubią glebę przepuszczalną, lekką), rosną jak kapusta - malwy (nie znoszą ciężkiej, lubią piasek wręcz) - masz wiele pięknych roślin - dają radę

Liatry - tak, zakopałeś pewnie za głęboko. Zrobiłam tak samo z liliami i dziwiłam się dlaczego przez miecha nie wypuściły nic. Liliowiec botaniczny - powinien kwitnąć niebawem - żółte, ładne kwiatulki.
Z gliną mam 3 letnie doświadczenie. Jak deszcz - wynoszę na podeszwach pół ogródka, jak sucho - spękana pustynia. U mnie sprawdza się ściółkowanie (czym popadnie). Wiesz, że jestem zwolenniczką i orędowniczką ściółkowania - praktykuję, struktura gleby poprawia się , mam ziemię a nie glińsko, mam dżdżownice. Mam mniej chwastów. Wygląd .... taki sobie

- misiaczekm
Deweloper nawiózł pięknej, żółciutkiej gliny...

A na nią nałożył cienką warstwę ziemi...

Po deszczu glina zaczęła szybko wchłaniać ziemię...

A na nią nałożył cienką warstwę ziemi...
Po deszczu glina zaczęła szybko wchłaniać ziemię...
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
To pierwsze zdjęcie przerażające
Taką glinę też mam, ale niezupełnie na samym wierzchu. Mam też niebieską 

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Widać jednak,że świetnie dajesz sobie radę,zdjęcia ogrodu dzisiaj pokazują jak ciężką robotę odwaliłeś i wciąż ciągniesz

- misiaczekm
Czysta, żywa glina, nie ziemiaRuda2011 pisze:Przedziwna ziemia u Ciebie Piotr, przedziwna![]()
Rosną sobie lilie (lubią glebę przepuszczalną, lekką), rosną jak kapusta - malwy (nie znoszą ciężkiej, lubią piasek wręcz) - masz wiele pięknych roślin - dają radę![]()

Radą byłoby tylko wybranie gliny i nawiezienie ziemi, ale na to już mi kasy zabrakło... Wykończenie chałupy itp.
A lilie rosną na nawiezionym pisaku, który był przywieziony specjalnie dla lawendy, jakieś 15 cm głębokości, może więcej (ale już widać że glina wydobywa się na powierzchnię... zajęło jej to 3 lata, ale wyłazi)... malwy zaś rosną na wysypanych dwóch workach ziemi z biedronki. Pozostałe roślinki rosną w ziemi, która jest nasypana do dużych donic glinianych

Tak, kwitły... To malwy z bulw, nie nasion...asma pisze:![]()
![]()
świadomie czy też nie zrobił Ci pod górkę
![]()
Widać jednak,że świetnie dajesz sobie radę,zdjęcia ogrodu dzisiaj pokazują jak ciężką robotę odwaliłeś i wciąż ciągnieszMalwy zakwitają teoret.po 3 latach więc nie zniechęcaj się gdyby jeszcze nie kwitły,a może już kwitły??Coś mi się błąka po głowie,że kwitły
- misiaczekm
Dzisiaj wreszcie kupiłem śruby i mogłem kontynuować wykończenie rabaty... Postawiłem kratki...
Tak to teraz wygląda:

Ten dostanie oddzielną kratkę... Nie kupiłem podpory na słup...

A to rośnie przy nich.

Zeszłoroczne i starsze powojniki rozrastają się...

Widok bramy z wejściem na śmieciowisko (ogród)...

Tak to teraz wygląda:

Ten dostanie oddzielną kratkę... Nie kupiłem podpory na słup...

A to rośnie przy nich.

Zeszłoroczne i starsze powojniki rozrastają się...

Widok bramy z wejściem na śmieciowisko (ogród)...

- misiaczekm
Dzisiaj wziąłem się po raz drugi za pielenie rabat z przodu... na szczęście zajęło mi to tylko 3,5 godziny na wszystkie rabaty!!
Duża część chwastów to skrzyp polny... Długie głęboko sięgające korzenie... Pogrzebałem za nimi głębiej... Wyciągałem nawet 20 centymetrowe... A i tak to ich nie cała długość...
Niech te liście po tulipanach szybko zwiędną bo ciężko się dostać do tych cwaniaczków!!
Duża część chwastów to skrzyp polny... Długie głęboko sięgające korzenie... Pogrzebałem za nimi głębiej... Wyciągałem nawet 20 centymetrowe... A i tak to ich nie cała długość...
Niech te liście po tulipanach szybko zwiędną bo ciężko się dostać do tych cwaniaczków!!