Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
U mnie też plony słabsze niż w ubiegłym roku, ale 100 szt chyba będzie 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja liczę na ponad 3000szt ale to teraz można sobie gdybać
Ale patrząc na rok poprzedni to moja dynia miała coś około 600szt. W tym roku mam trzy większe od tamtej dwie trochę mniejsze i dwie o połowę mniejsze także jeżeli by miały podobną ilość nasion to w dniu dzisiejszym już bym osiągnął te ilość 

Mam pytanie dla tych, którzy wiedzą
.
Dynie wysadzone do gruntu w momencie, kiedy pogoda na to pozwoliła
, czyli z początkiem czerwca (wcześniej rosły w kubkach w domu). Bardzo długo musiałam czekać, żeby w końcu zaczęły kwitnąć, potem pokazały się wyłącznie męskie kwiaty
. A teraz, kiedy nadchodzi jesień i jest coraz to zimniej .... kwiatów żeńskich cała masa!! Nie doczekałam się hokkaido, ani słodkiej, której nasiona dostałam od Marty
, ale za to, to co miało być waltham butternut raczej nią nie jest, bo zamiast koloru "cielistego" jest jasno zielona w prążki. Ale owoców ma sporo! Tyle, że największy ma ok. 30 cm. pozostałe to mikrusy. Prawie połowa września a one mają ok. 7 - 15 cm. Oczywiście są i mniejsze.
I teraz proszę o poradę czy powinnam pousuwać te maluchy i wszystkie kwiaty, których jest baardzo dużo? Z pewnością (?) powinnam je ogłowić i w związku z tym kolejne pytanie: ile liści zostawić za owocem?
Być może wszystkie te informacje znalazłabym w "dyniowych wątkach", ale jest tego bardzo dużo i
poszłam na skróty
.

Dynie wysadzone do gruntu w momencie, kiedy pogoda na to pozwoliła

I teraz proszę o poradę czy powinnam pousuwać te maluchy i wszystkie kwiaty, których jest baardzo dużo? Z pewnością (?) powinnam je ogłowić i w związku z tym kolejne pytanie: ile liści zostawić za owocem?
Być może wszystkie te informacje znalazłabym w "dyniowych wątkach", ale jest tego bardzo dużo i

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
PaulaPola pisze:Odmiana Junona też już mi się gdzieś upatrzyła. Dzięki za podsunięcie propozycju odmian. Zjadam ok 1,5 kg pestek tygodniowo. Obecnie pestki kosztująok 16zł/kg a i do 21 zł czasem cena dochodzi, 6 kg pestek miesięcznie to przy obecnej cenie 96 zł na miesiąc
Można zjeść tyle pestek?

Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
danaa , najlepiej nie rób teraz nic . Roślina sama zdecyduje , które i ile owoców zostawić .
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Tygodniowo na pewno.Można zjeść tyle pestek?

Moja dyńka seniorka w końcu pokazała "swoje prawdziwe kolory".

Dyńka junior już jest sporawa. Aż się Rodzicielka zdziwiła jak ją zobaczyła.

Butternuty w końcu zakwitły! Ten owocek jest z wolnego zapylenia. Rasowy nie będzie, bo wtedy Butternut męskimi nie kwitł. Drugi, jeszcze świeżonka, był zapylony Potimarronem z braku laku tudzież pyłku. Może się przyjmie...

Bambino chce kwitnąć!

Potimarron aka Hokkaido - tamten owocek upadł ale zawiązał się drugi. Zapylenie wolne, ale roślinka miała masę kawalerów, więc może będą rasowe nasiona.

A tu kwiatuszek.

Chyba zacznę nakładać pończochy na te kwiaty, inaczej się rasowych nasion nie doczekam.

- rozmalinka
Może inaczej spytam... czy jedząc tyle pestek dyni, nie przytyje się? 

Pozdrawiam. Ania
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
rozmalinka jak się sobie w codziennym jadłospisie trochę odejmuje kalorii, spaceruje się troche z dzieckiem i troche z psem. To da się utrzymać ciało w ryzach 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie bardzo widać jakiej jest wielkości Twoja dynia ale może to jest Chirimen bo ta odmiana jest niezbyt duża i "gęsto" żebrowana i jakby omszona.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to ja podtrzymuje swoje powyższe przypuszczenie co do odmiany
- tylko czy w ogóle ją siałaś 

Tija, napisz jakie dyńki siałaś to będzie prościej.
A Tetsukabuto siałaś?
A Tetsukabuto siałaś?
- rozmalinka
Ponieważ nikt mi nie odpowiedziałrozmalinka pisze:Moje Muscado de Provence są już dość duże ale jeszcze zielone. Jak myślicie, zdążą dojrzeć do przymrozków?

Pozdrawiam. Ania
Jeśli nie dojrzeją do przymrozków, to stanie się to podczas przechowywania. Nie rozkrawaj ich zbyt wcześnie, dobrze dojrzałe są smaczniejsze.