Ogrodowe zacisze Mandragory

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory

Post »

Milenko, witaj! Na Kujawach piękne słoneczko i ciepełko, zapomniałam dodać , bezwietrznie. Na nas dwoje to nie rozpalałam grilla, ale dobry obiadek, kawusia , trochę popracowaliśmy. Namiot nad ławą postawiony, ścięte czuby cyprysom i rozsypany nawóz pod iglaki i odpowiedni pod borówki. Sucho u nas, nie padało. Podlałam całą działkę. Jutro jedziemy odpoczywać, nie wiem czy mi się uda taki bierny wypoczynek, może na 5 min. Potem znowu w redliny, hihi. Życzę miłego wypoczynku niedzielnego.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Kochani w ten zdecydowanie najładniejszy dzień Majówki :wit

Madziu - wczoraj wszystkie dostały wody z odrobiną nawozu dla kwitnących, zobaczymy, może wreszcie zaczną nas słuchać, gdy my posłuchałyśmy mądrych rad? :) Dziś zdecydowanie lepsza pogoda, choć w oddalonym od nas o kilka kilometrów Bielsku zdecydowanie ładniej. Grunt, że nie padało, udało nam się dziś posadzić magnolię i zastaną różę - z olbrzymiej donicy do gruntu.

Sylwuś - my to straszne łasuchy, niestety zostały nam po wczorajszym grillu kiełbaski i sałatki, więc na kolację (na usprawiedliwienie obiad był szybki u Mamy ;:224 ) znowu rozpaliliśmy... :oops: Mamy taki fajny "komin" do rozpalania, rozpalenie trwa chwilkę, więc niestety często sobie w tej sposób dogadzamy... Tobie jak minął dzień?

Josephinko - grill zasadniczo był wczoraj, choć dziś też nie pogardziliśmy, ale już tylko w swoim towarzystwie. Widziałam Karacika u Ciebie, oj można się w nim zakochać ;:167

Aniu - miło mi było Cię poznać i zobaczyć Twój ogródek na żywo. Grujecznik, tulipanowiec, brzózka, klon palmowy i skalniak zrobiły na mnie naprawdę spore wrażenie ;:138 Macierzanka już siedzi pod moim malutkim grujecznikiem (u Ciebie to piękne drzewo!), a funkie u Mamy. Mama zaraz po obiedzie popędziła je sadzić :) Dziękuję za krótkie, ale bardzo sympatyczne spotkanie ;:333

Grażynko - deszcz się przydał, szkoda tylko, że akurat na majówkę :( Ale tak to niestety zazwyczaj bywa, niestety nie mamy na to wpływu.

Mireczko - super, że mieliście trochę słońca. U mnie zaczęło się dziś rozpogadzać tak po 18, grilla nawet zjedliśmy na tarasie, ja w swetrze i polarze, ale było przyjemnie mimo całych 14 stopni.. Od jutra i u mnie podobno ciepełko :heja Ale jak Ty dziś podlewałaś, to w Bydzi chyba dużo przez ostatnie dni nie popadało? Tutaj miejscami ziemia już nie przyjmuje wody, mam takie miejsce przed altaną, tam ziemia dziś przypominała gąbkę.

Kilka dzisiejszych ujęć:

Obrazek

Mój rododendron - chora bidula, a tak się stara z kwitnieniem:

Obrazek

Drugi, taki sam, choć chyba jeszcze większy zdechlak:

Obrazek

Nie wiem co to - ktoś ma pomysł? Może bodziszek?

Obrazek

Jedna z azalii będzie różowa:

Obrazek

Obrazek

Coś się wysiało w szczelinie na schodach tarasowych. Wszyscy (oprócz psa) uważamy, żeby go nie podeptać :)

Obrazek

Krzak, kilka stron temu poddawany identyfikacji (tawuła czy jednak nie?):

Obrazek

Obrazek

Inna z azalii przy tarasie - będzie miała mój ulubiony kolor :heja

Obrazek

Szafirki powoli przekwitają, ustępując floksowi szydlastemu:

Obrazek

Obrazek

Mini-warzywniak (czy już pora przerywać rzodkiewkę?)

Obrazek

Klematisy i rozwar dostały stróża, którego niedawno ocaliłam...

Obrazek

I jeszcze jedna azalia:

Obrazek

NN iglaczek (jakiś świerk - miniaturka):

Obrazek

Conica (zwana snopkiem) poczuła wiosnę:

Obrazek

I stara azalia:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ojej ile kwitnień u Ciebie ;:138 ;:138 ;:138 ale warzywnik bombowy ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Milenko śliczne azalie ,wtedy kiedy one kwitną jest pięknie i kolorowo .Moje zimowały bez przykrycia ,ale niektóre trochę ucierpiały. ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko ale śliczności dzisiaj nawklejałaś. Piękny aniołek, taki klimatyczny. Pasuje tam. A magnolie jaką odmianę posadziłaś? Rododendrony szalenie dużo pączków mają. Ale będzie u ciebie pięknie jak rozkwitną całkiem. Właściwie to już jest pięknie bo jak serce ogrodnika się cieszy jak widzi takie pączki..
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozanudzam Was jeszcze fotkami, większość ujęć już była, ale po ostatnich deszczach kolory zupełnie inne...

Na brzegu lasu za moim domem rośnie duże, rozłożyste, kwitnące na biało drzewo. Nie mam pomysłu co to jest, zapach roznosi dookoła wręcz cudowny:

Obrazek

Obrazek

Moje ulubione miejsce przy strumieniu. Baza końcowa średnio-krótkich spacerów z psem. Lubię tu przystanąć, wdychać zapach lasu, słuchać kojącego szumu strumyka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To już strumyk, który płynie pod domem, ale tu kawałek dalej, jest ciut szerszy:

Obrazek

I za płotem. Lubię to miejsce.

Obrazek

Mój krzew NN w poranych kroplach deszczu:

Obrazek

A to już las w Dolinie Gościnnej w Bielsku-Białej. Niby okolica podobna, ale roślinność zupełnie inna (rośnie tu grąd subkontynentalny). Łany czosnku niedźwiedziego, którego u mnie niestety nie ma. Niestety masa drzew oznaczona do wycięcia... Włodarze miasta mają szalone pomysły... Oznaczenia jednak są już od dwóch sezonów, może lokalni zieloni ich zablokują :evil:

Obrazek

Obrazek

I dzisiejsze z ogródka Mamy.

Zaogródek:

Obrazek

Obrazek

Rododendron rośnie 3 sezon w donicy. Jak na razie chyba niczego mu nie brakuje, jest bardzo ładny:

Obrazek

Biały lilak zaczyna kwitnienie:

Obrazek

Strażnicy bombonierkowego ogródeczka :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polish Spirit i Viola:

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matka natura ma piękna urodę.. Uwielbiam patrzeć na twoje zdjęcia Milenko
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko cudne widoki okolic...mieszkasz naprawdę w pięknych zakątkach ;:138
A ogrodowo- kolorowo...cudnie ;:oj
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Milenko na 6 i 8 zdjęciu pokazałaś niesamowite drzewo, wygląda jakby miało palce zagłębione w ziemi ;:oj
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anastazja B pisze:Milenko na 6 i 8 zdjęciu pokazałaś niesamowite drzewo, wygląda jakby miało palce zagłębione w ziemi ;:oj
Faktycznie..ale palczaste drzewa.. Milenko ty to dopiero masz widoki ..
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Cudowne widoczki...lasek ze strumyczkiem to wprost wymarzone miejsce na relax i odstresowanie ;:333
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Miluś to biało kwitnące drzewo ,to jest czeremcha ,ona rozsiewa niezwykły wprost zapach. ;:108
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - cieszę się, że Ci się podoba warzywniak :) Czekam cierpliwie na wybuch floksa i różaneczników. Ach, gdyby tak rh kwitły trochę dłużej... to pewnie obsadziłabym nimi pół ogrodu :)

Ewuniu - ja nie bardzo wiem, co robić z tymi dwoma czerwonymi... Jeśli to opuchlaki, to tylko chemia, której stosować w tym miejscu nie mogę i nie chcę.. Powiedz, czy na jednym ze zdjęć, które podpisałam, to bodziszek? Dziękuję za identyfikację czeremchy ;:180

Madziu - z tym aniołkiem związanych jest wiele wspomnień - dobrych i złych. Był już w śmietniku, teraz dostał nowe życie w ogrodzie :)
Masz rację, że oczekiwanie na rozkwit jest chyba bardziej podniecające, niż jego pełnia. Dla mnie ta wiosna jest pełna niespodzianek i druga taka się już nie zdarzy. Nie miałam pojęcia, na jakie kolory kwitną różaneczniki i inne kwiaty (np. floks), większość wschodzących roślin to dla mnie ogromne niespodzianki. Magnolia to Rustica Rubra.

Aguś - dziękuję za miłe słowa ;:196

Beatko - miałam dokładnie takie same skojarzenia :) Drzewo z wolą życia - strumyk konsekwentnie zabiera mu grunt spod stóp, ale ono się nie daje... Ile symboliki można odnaleźć w naturze.

Grazia - witaj w moich skromnych progach :wit Dziękuję, wpadaj częściej :)

Dziękuję Wam za to, że jesteście ;:4
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to fajnie jest mieć takie niespodzianki. Doskonale Cię rozumiem.. sama czekam aż zakwitną róże i ciekawa jestem czy rzeczywiście będą bordowo białe czy to taki pic na wodę.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pniu ma być bordowo-biała? Czy inna?
Dziś wstąpiłam do Bierdonki - cała masa cebulowych i nasion. Kupiłam mieczyki Priscilla - 7 cebul za 3,99 zł, wetknęłam dookoła jednej z róż. Miałam inne plany, ale znalezienie szałwii omszonej okazało się wyczynem nie do zrealizowania... Jeśli będą kiepsko się komponować, zawsze mogę wykopać :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”